Με κέρδη κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την εικόνα τους στο κλείσιμο της εβδομάδας, αλλά και να καλύψουν μέρος του χαμένου εδάφους των προηγούμενων ημερών.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,6%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 1,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,25% στις 7.164 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,92% στις 12.746 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,68% στις 6.075 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Η Ευρώπη οδεύει προς ύφεση – Πόσο άσχημα θα είναι;

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της βρετανικής εταιρείας ιδιωτικών μετοχών Bridgepoint κερδίζουν 8,5%, ενώ επίσης βρετανική Berkeley Group υποχωρεί κατά 5%, μετά την υποβάθμιση της μετοχής της από την HSBC σε reduce από hold προηγουμένως και της μείωσης της τιμής-στόχου της.

Σενάρια ύφεσης και πιέσεις

Πάντως, πέραν της σημερινής εικόνας, οι αγορές στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν πρόσθετες πιέσεις από το ολοένα και πιο πιθανό σενάριο της ύφεσης στη ζώνη του ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις ενεργειακές ελλείψεις που προκύπτουν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να τροφοδοτούν τις κρίσεις του κόστους ζωής και τον πληθωρισμό στα ύψη.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Economist, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η άνιση ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού και η ξηρασία σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχουν «συνωμοτήσει» ώστε να προκαλέσουν σοβαρή ενεργειακή κρίση, υψηλό πληθωρισμό, χαμηλή ανάπτυξη – και τεράστια αβεβαιότητα για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τους περισσότερο ευάλωτους. Και μέσα σε όλη αυτή την ταραχή, όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: η ύφεση είναι προ των θυρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές