
Ουδέτερη απέναντι στην πληθωριστική λαίλαπα που σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη καταφέρνει να μένει η Ελβετία. Ο ελβετικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες. Αλλά αυξήθηκε πολύ λιγότερο συγκριτικά με τις άλλες χώρες της ηπείρου. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελβετίας (OFS) ανακοίνωσε ότι τον Αύγουστο ο δείκτης έφτασε στο 3,5% σε ετήσια βάση, την ώρα που στις χώρες της Ευρωζώνης η Eurostat κατέγραφε μέσο πληθωρισμό 9,1%.
Μιλάμε για τεράστια διαφορά της τάξεως του 5,6% στα δύο ποσοστά. Ανάλογα ισχύουν και για το δομικό ή διαρθρωτικό πληθωρισμό, που εξαιρεί τα ευμετάβλητα στις διακυμάνσεις των τιμών τους προϊόντα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα δηλαδή: στο 2% ο δομικός πληθωρισμός στην Ελβετία, υπερδιπλάσιος στο 4,3% στη ζώνη του ευρώ.
Μικρή εξάρτηση από τη Ρωσία
Πώς εξηγείται αυτή η ελβετική εξαίρεση; Οι ειδικοί αναφέρονται κατ’ αρχάς στο «ενεργειακό μείγμα» της χώρας. Με το 60% των ενεργειακών αναγκών να καλύπτεται από υδροϋλεκτρικά εργοστάσια και το 30% από πυρηνικούς σταθμούς, η Ελβετία εξαρτάται μόνο κατά 10% από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Επιπλέον, οι εισαγωγές από τη Ρωσία αντιστοιχούν μόνο στο 40% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ελβετία.
«Στο τέλος της ημέρας, το ρωσικό αέριο, η τιμή του οποίου καλπάζει από ρεκόρ σε ρεκόρ, επηρεάζει μόνο κατά 4% το ελβετικό ενεργειακό μείγμα», δηλώνει στη γαλλική «Le Figaro» ο Σάμι Σάαρ, επικεφαλής οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας Lombard Odier.
Το ισχυρό ελβετικό φράγκο
Ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο η Ελβετία αντιμετωπίζει σχεδόν «αβρόχοις ποσί» την παγκόσμια ενεργειακή κρίση είναι η ισχύς του νομίσματός της.
«Το ελβετικό φράγκο έχει ανατιμηθεί αισθητά έναντι του ευρώ. Έχει ξεπεράσει σε αξία το ευρωπαϊκό νόμισμα, πράγμα που σημαίνει ότι τα προϊόντα που εισάγονται στην Ελβετία από την Ευρώπη πωλούνται πολύ φθηνότερα», εξηγεί ο Σάμι Σάαρ. Και δεν είναι αμελητέες οι εισαγωγές από την Ευρωζώνη, αφού σύμφωνα με την FSO αντιστοιχούν στο 61% των συνολικών ελβετικών εισαγωγών.
Ανταγωνιστικό μειονέκτημα
Ο ελβετός οικονομολόγος πιστεύει επίσης ότι πτωτικά συμπίεσε τις τιμές στη χώρα του κατά τους θερινούς μήνες και η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ανταγωνιστικό μειονέκτημα που προέκυψε εξαιτίας της ενίσχυσης της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου κυρίως έναντι του ευρώ αλλά και άλλων νομισμάτων.
«Η Ελβετία θεωρείται πολύ ακριβή χώρα για όσους δεν ζουν και δεν αμείβονται εδώ, από τους μη Ελβετούς θα λέγαμε», παρατηρεί ο Σάμι Σάαρ. Ως εκ τούτου οι τουριστικοί παράγοντες «κατά τη διάρκεια του Αυγούστου προσπάθησαν όχι μόνο να συγκρατήσουν αλλά και να μειώσουν τις τιμές τους προκειμένου να προσελκύσουν ξένους επισκέπτες», σημειώνει.
Αλλαγή σκηνικού
Ο Σάαρ πιστεύει ότι οι συγκυρίες δεν θα είναι τόσο ευνοϊκές για την Ελβετία στο άμεσο μέλλον. «Το μεγάλο χάσμα που παρατηρείται με τα στοιχεία στην ευρωζώνη θα έχει την τάση να περιορίζεται τους επόμενους μήνες. Δεδομένου αυτού που βλέπουμε τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πληθωρισμός θα πρέπει σύντομα να συρρικνωθεί στην Ευρώπη και να συνεχίσει να αυξάνεται ελαφρά στην Ελβετία», είπε ο οικονομολόγος.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το «οικονομικό βαρόμετρο» KOF, οι προοπτικές για την ελβετική οικονομία επιδεινώθηκαν τον Αύγουστο. Όπως ανακοινώθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, ο βραχυπρόθεσμος δείκτης για την πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ελβετίας υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και διαμορφώθηκε στις 90,5 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4 μονάδων σε σύγκριση με τον Ιούλιο.
Υποχωρεί το ηθικό
Το εδρεύον στη Ζυρίχη Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας απέδωσε την πτώση στην αρνητική επίδραση των δεικτών που αφορούν την κατανάλωση. Και η κατανάλωση περιορίζεται, ως γνωστόν, κυρίως εξαιτίας της ακρίβειας και του αρνητικού οικονομικού κλίματος στα νοικοκυριά. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου, πάντως, διαπιστώνουν ενδείξεις συρρίκνωσης και στον τομέα της βαριάς βιομηχανίας και των κατασκευών.
Κάτω από τις 100 μονάδες (το όριο που αποτυπώνει τις προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη ή συρρίκνωση των δραστηριοτήτων) υποχώρησαν οι επιμέρους δείκτες της μεταλλουργίας κυρίως, αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας, των χημικών και της κλωστοϋφαντουργίας. «Πρόκειται για τομείς της βιομηχανίας στους οποίους τα στελέχη χάνουν διαρκώς το ηθικό τους», σημειώνεται στην έκθεση του Ινστιτούτου.
Στις 20 Σεπτεμβρίου το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας συνεκτιμώντας τις συγκυρίες θα ανακοινώσει τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις του για την πορεία της οικονομίας της χώρας. Στα μέσα Ιουνίου είχε αναθεωρήσει την πρόβλεψή του για την εφετινή ανάπτυξη από το 2,8% στο 2,6%. Αιτία οι αβεβαιότητες που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις από την πολιτική μηδενικής ανοχής στην Covid που ακολουθεί το Πεκίνο.


Latest News
![Δασμοί Τραμπ: Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν το χειρότερο τρίμηνο από το 2022 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «βυθίζουν» τις αμερικάνικες μετοχές [γράφημα]
Καθώς οι τράπεζες της Wall Street και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί του Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη

Κοιτάει μπροστά αλλά δεν ξεχνά το παρελθόν - Η ανατροπή της Gap και το μυστικό για έσοδα
«Μόνο εάν οι μάρκες είναι επίκαιρες, μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις», υπογράμμισεο CEO της Gap - Η παρουσία της στην ελληνική αγορά μέχρι το 2028

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό

Αγοράζουν... καναδικά - Στραπάτσο αμερικανικών εταιρειών μετά τους δασμούς
Το κίνημα «Αγοράστε από τον Καναδά» προκαλεί τριγμούς και μεγάλη ανησυχία στους CEO καταναλωτικών εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Στο τραπέζι ο «πάγος» στα επιτόκια στη συνεδρίαση του Απριλίου
Μέλη του δ.σ. που ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα, των γερακιών και των περιστεριών φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg

Φεύγει ο επικεφαλής εμβολίων της FDA και οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών γίνονται... συντρίμμια
Ο Μαρκς επέβλεψε την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA
![Goldman Sachs: Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ - Η ανάλυση της Goldman Sachs [γραφήματα]
Πλέον η Goldman Sachs προβλέπει μικρή ανάπτυξη για το υπόλοιπο του 2025, με ετήσια ανάπτυξη 0,1%, 0% και 0,2% στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα