Προάγγελος νέων ανατιμήσεων στη λιανική είναι οι νέες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τόσο στην ευρωζώνη όσο και συνολικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 37,9% σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη και κατά 37,8% στην ΕΕ.
Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα 39,9% στις τιμές παραγωγού στη Βιομηχανία
Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022 οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 4% στην ευρωζώνη και κατά 3,7% στην ΕΕ, όταν οι αντίστοιχες αυξήσεις τον Ιούνιο ήταν 1,3% και 1,5%.
Στην Ελλάδα
Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις έξι χώρες της ΕΕ στις οποίες το πρόσημο στη μηνιαία εξέλιξη των τιμών είναι αρνητικό. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία καταγράφουν ελαφρά υποχώρηση κατά 0,6%. Οι άλλες πέντε χώρες είναι το Βέλγιο, η Λιθουανία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Σουηδία.
Όμως, νέα εκτίναξη καταγράφεται σε ετήσια βάση στην Ελλάδα, κατά 31,9%.
Μηνιαία σύγκριση
Οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην ευρωζώνη αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 9,0% στον τομέα της ενέργειας, κατά 1,2% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 0,9% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 0,8% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 0,1% για τα ενδιάμεσα αγαθά.
Ενδεικτικό της επιβάρυνσης από τις τιμές της ενέργειας είναι ότι στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,6%.
Στην ΕΕ, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,2% στον τομέα της ενέργειας, κατά 1,1% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 0,9% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 0,8% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 0,1% για τα ενδιάμεσα αγαθά. Χωρίς την ενέργεια το ποσοστό αύξησης διαμορφώνεται στο 0,6%.
Οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις στις τιμές βιομηχανικού παραγωγού καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (+26,1%), στην Ουγγαρία (+9,4%) και στη Βουλγαρία (+8,0%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Πορτογαλία (-1,5%), τη Σουηδία (-1,2%) και στο Λουξεμβούργο (-0,9%).
Ετήσια σύγκριση
Οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Ιούλιο 2022 σε ετήσια βάση σχεδόν διπλασιάστηκαν στον τομέα της ενέργειας, αφού εκτοξεύτηκαν κατά 97,2%. Κατά 21,6% αυξήθηκαν στα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 13,8% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 9,8% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 7,9% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά.
Οι τιμές χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 15,1%.
Στην ΕΕ, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 96,2% στον ενεργειακό τομέα, κατά 21,7% για τα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 14,8% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 10,3% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 8,1% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά.
Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 15,7%.
Οι τιμές βιομηχανικού παραγωγού αυξήθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη, με τις υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις να καταγράφονται στη Ρουμανία (+67,4%), τη Βουλγαρία (+55,9%) και τη Δανία (+55,1%).
Latest News
Πώς η Boeing έβαλε την αεροπορία των ΗΠΑ να πληρώσει με «καπέλο» 8.000% για σαπούνια
Πώς η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία πλήρωσε 8.000% παραπάνω την Boeing για διανομείς σαπουνιού μπάνιου αεροσκαφών C-17
Ο άνθρωπος πίσω από τον όρο «The Magnificent Seven» λύνει τη σιωπή του
Γνωρίστε τον αναλυτή που χρησιμοποίησε τον όρο Magnificent Seven για τις μετοχές τεχνολογίας που διαφεντεύουν τη Wall Street
Πώς η «οικονομική γρίπη» της Γερμανίας μεταδίδεται στην Ευρώπη – Οι συνέπειες για Ελλάδα
Η νέα κρίση που φέρνει το λουκέτο σε τουλάχιστον τρία εργοστάσια της Volkswagen δημιουργεί μεγάλη αναταραχή στη Γερμανία
Οι αποτυχημένες προσπάθειες «ανάστασης» της Intel και οι χειρισμοί Γκέλσινγκερ
O CEO της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ, έθεσε υψηλές προσδοκίες για τις ικανότητες κατασκευής της εταιρείας αλλά και την ικανότητά της στον τομέα της AI, ωστόσο απέτυχε να ανταποκριθεί
Αγροτικές επιδοτήσεις: Δισεκατομμυριούχοι έλαβαν ενίσχυση 3,3 δισ. ευρώ από την ΕΕ
Τουλάχιστον 17 δισεκατομμυριούχοι συγκαταλέγονται στους «αγρότες» που έλαβαν γενναίες αγροτικές επιδοτήσεις την τετραετία 2019-2023.
Γιατί έπεσε η μετοχή της Uber
Η πρόβλεψη για μετακινήσεις πελατών της Uberς ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις της Wall Street
Γιατί η Κωνσταντινούπολη δοκιμάζει τη δωρεάν συγκοινωνία στους ανέργους
Η Κωνσταντινούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη που επενδύει στις μεταφορές με την ελπίδα να ενισχύσει την απασχόληση
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Γιατί λείπουν 350 αεροσκάφη από τον παγκόσμιο στόλο
Υπάρχει ένα κενό σε αεροσκαφή που χρειάζονται οι αεροπορικές εταιρείες για να λειτουργούν απρόσκοπτα οι αερομεταφορείς
Η VW και η κρίση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας
Δύσκολες εποχές για τον όμιλο VW: Μείωση κερδών, κλείσιμο εργοστασίων, κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα. Ποιον ρόλο διαδραματίζει η πολιτική;