Με τις δημοσκοπήσεις συμφωνεί η UBS σε σημείωμα της για την Ιταλία, τις εκλογές και την επόμενη μέρα για την οικονομία, «βλέποντας» επικράτηση της δεξιάς συμμαχίας (Αδελφοί της Ιταλίας, Λέγκα και Φόρτσα) στις κάλπες της 25ης Σεπτεμβρίου. Αν και ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να απορρίψει την πιθανότητα καμία πλευρά να μην καταφέρει να διασφαλίσει αρκετές έδρες, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας, κάτι που θα απαιτεί ευρύτερο κομματικό συνασπισμό.

Σε κάθε περίπτωση τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων, κατά την άποψη της UBS, δεν περιλαμβάνουν συνολικά κάποιο ιδιαίτερα ανησυχητικό σημείο. Απέναντι στην ενεργειακή κρίση όλα τα κόμματα προτείνουν μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε ένα διάστημα που ο πληθωρισμός και οι ενεργειακές τιμές είναι στα ύψη. Τα μέτρα αυτά ουσιαστικά παραπέμπουν σε κάποιας μορφής δημοσιονομική επέκταση, σε συνδυασμό και με την διαφαινόμενη επιβολή κάποιου πλαφόν στην ενέργεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης: Δύο νέα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας προωθεί ο Ντράγκι 

Χαμηλό δημοσιονομικό ρίσκο

Ωστόσο το ρίσκο σοβαρού εκτροχιασμού της δημοσιονομικής πολιτικής είναι χαμηλό δεδομένων των δηλώσεων των πολιτικών ηγετών, αν και κάποια από τα προεκλογικά προγράμματα περιλαμβάνουν ασάφειες. Το γεγονός, εξάλλου, πως ο εκάστοτε προϋπολογισμός θα πρέπει να εγκριθεί και από τις Βρυξέλλες μειώνει το ρίσκο.

Σημειωτέον πως ακόμη και η κυβέρνηση που είχε σχηματιστεί παλαιότερα από τους Πεντάστερους και τη Λέγκα είχε καταφέρει, παρά την αλλαγή πολιτικής, να κρατήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα σε ένα μετριοπαθές 2%.

Το βέβαιο είναι πως ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και η ικανότητα της χώρας να αξιοποιήσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης θα αποδειχτούν κλειδί για την πρόοδο της οικονομίας, όπως και ένα σημείο που οι αγορές θα έχουν στο μικροσκόπιο τους ειδικά στο πλαίσιο του επόμενου προϋπολογισμού.

Η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, έχει επανειλημμένως εμφανιστεί καθησυχαστική αναφορικά με την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. παρά το γεγονός πως ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης της φορολογίας. Όμως, το ζήτημα της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ένα σημείο στο οποίο η δεξιά συμμαχία έχει υιοθετήσει διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα, με σαφή πρόθεση να επανεξετάσει και να επαναδιαπραγματευτεί κάποιους από τους στόχους.

Η ΕΚΤ

Τα επίπεδα ρίσκου στα ιταλικά ομόλογα έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα χαμηλά της πανδημίας με το spread έναντι των αποδόσεων των 10ετών γερμανικών ομολόγων να κυμαίνεται στις 230 μονάδες βάσης. Ωστόσο η ΕΚΤ, αν και είναι απίθανο να παρέμβει απευθείας αντιδρώντας στο άνοιγμα των spread, μπορεί να αναλάβει δράση ώστε να τιθασεύσει σημαντικές αλλοιώσεις μέσα και από την εργαλειοθήκη του TPI, εφόσον βέβαια η χώρα παραμένει ευθυγραμμισμένη με τις δημοσιονομικές πολιτικές της Ε.Ε.

To βασικό σενάριο της UBS κάνει λόγο για μια μετριοπαθή ύφεση στην Ευρώπη και μια επιστροφή στην πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία, μετά τις εκλογές. Στην περίπτωση αυτή τα spread θα κυμαίνονται πιθανότατα ανάμεσα στις 200 και 250 μονάδες βάσης. Όμως, σε περίπτωση βαθύτερης ύφεσης της Ευρώπης, η οποία θα φέρει μεγαλύτερη δημοσιονομική πίεση, ή και σε περίπτωση πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία, τα spread θα εκτιναχθούν ίσως κα πάνω από τις 300 μονάδες βάσης.

Μια διαφορετική βουλή

Σχολιάζοντας το πολιτικό σκηνικό, η UBS υποστηρίζει με βεβαιότητα πως το επόμενο ιταλικό κοινοβούλιο θα είναι πολύ διαφορετικό από το σημερινό. Καταρχάς ο αριθμός των βουλευτών θα είναι μικρότερος, κατά το ένα τρίτο, μετά τη μεταρρύθμιση του 2020. Όμως και σε επίπεδο ισορροπιών ανάμεσα στα κόμματα.

Οι Πεντάστεροι που ήταν το μεγαλύτερο κόμμα στην κάλπη του 2018, πλέον έχουν «πέσει» στην τέταρτη θέση στις δημοσκοπήσεις, ενώ και στο εσωτερικό της δεξιάς συμμαχίας υπάρχει μια μετατόπιση στο κέντρο βάρους με τους Αδελφούς της Ιταλίας να έχουν ενδυναμωθεί έναντι της Λέγκας του Βορρά. Τα κεντρώα κόμματα έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας έναν νέο πόλο, ενώ το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα απέμεινε με λιγότερους συμμάχους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Τον τελευταίο μήνα, στις δημοσκοπήσεις, οι Πεντάστεροι και οι Αδελφοί έχουν ανεβάσει τα ποσοστά τους, σε αντίθεση με την Λέγκα και το Δημοκρατικό Κόμμα που υποχωρούν.

Πολύ σημαντικό σημείο επίσης της φετινής κάλπης είναι η «εξαφάνιση» του ευρωσκεπτικισμού, σε ευθεία αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές. Η τάση αυτή αντανακλά την αλλαγή διάθεσης του κοινού που πλέον στηρίζει πιο θερμά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η νέα βουλή θα συνέλθει για πρώτη φορά στις 13 Οκτωβρίου. Στο παρελθόν χρειάστηκαν από ένας έως τρεις μήνες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η σημερινή κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα παρουσιάσει τις νέες δημοσιονομικές προβλέψεις στα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο νέος προϋπολογισμός θα υποβληθεί από τη νέα κυβέρνηση μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή