Διαψεύδει η γερμανική Siemens Energy τους ισχυρισμούς της Gazprom, ότι η διαρροή λαδιού μηχανής που εντοπίστηκε στην τελευταία εν λειτουργία τουρμπίνα του σταθμού συμπίεσης στην Πορτοβάγια συνιστά τον (τεχνικό) λόγο για τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1.
«Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης» ανέφερε η γερμανική εταιρεία.
«Στο παρελθόν, επίσης, τέτοιου είδους διαρροές δεν οδήγησαν σε διακοπή της λειτουργίας. Στη Siemens Energy δεν έχουν ανατεθεί προς το παρόν εργασίες συντήρησης, όμως είμαστε σε αναμονή», πρόσθεσε η εταιρεία.
«Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε ήδη επισημάνει πολλές φορές ότι υπάρχουν πολλές άλλες διαθέσιμες τουρμπίνες στον σταθμό συμπίεσης της Πορτοβάγια ώστε να λειτουργήσει ο Nord Stream 1», καταλήγει η ανακοίνωση.
- Διαβάστε επίσης: Gazprom: Σταματά τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη
Κλειστός «μέχρι νεωτέρας» ο Nord Stream 1
Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα διακοπούν, αφού διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού στον κεντρικό στρόβιλο στον σταθμό συμπίεσης της Πορτοβάγια κοντά στην Αγία Πετρούπολη.
Ανέφερε επίσης ότι ο στρόβιλος δεν μπορούσε να λειτουργήσει με ασφάλεια μέχρι να επιδιορθωθεί η διαρροή και δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη της παροχής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, ο οποίος επρόκειτο να επιστρέψει σε λειτουργία νωρίς το Σάββατο.
Στην ανακοίνωση της εταιρείας τονίζεται ότι απεστάλη επιστολή σχετικά με τις εντοπισμένες δυσλειτουργίες της μονάδας Trent 60 (Νο. 24) και την ανάγκη εξάλειψής τους στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Siemens Energy AG, Christian Bruch.
Η Μόσχα επιμένει ότι οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εμποδίζουν τις συνηθισμένες εργασίες συντήρησης του Nord Stream 1. Οι Βρυξέλλες λένε ότι αυτό είναι πρόσχημα, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό όπλο για αντίποινα.
- Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: «Η Gazprom επιβεβαιώνει την αναξιοπιστία της»
«Ο Nord Stream, ο βασικός αγωγός για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, λειτουργεί με περιορισμούς από τα μέσα Ιουνίου και από τα τέλη Ιουλίου λειτουργεί μόλις στο 20% της δυναμικότητάς του, η οποία ανέρχεται σε σχεδόν 170 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα. Η Μόσχα τόνισε ότι η μείωση της προσφοράς οφείλεται αποκλειστικά στις κυρώσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει προβλήματα στη συντήρηση και την επισκευή των μονάδων συμπιεστών αερίου της Siemens», γράφει χαρακτηριστικά το Ria Novosti.
Η επιβολή πλαφόν
Η ανακοίνωση της Gazprom ήρθε λίγες ώρες μετά τη απόφαση του G7 να προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού και των πετρελαϊκών προϊόντων, την οποία επικύρωσαν οι υπουργοί Οικονομικών των Επτά κατά τη σημερινή συνεδρίαση τους, μέσω τηλεδιάσκεψης. Ωστόσο σε πρώτη φάση δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το ύψος της τιμής, δηλώνοντας μόνο πως το αρχικό πλαφόν θα βασιστεί σε μια σειρά τεχνικών στοιχείων και το ύψος του θα επανεξετάζεται, όποτε είναι απαραίτητο.
«Στοχεύουμε να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος των σχετικών μέτρων με το έκτο πακέτο πακέτου κυρώσεων της Ε.Ε.» ανέφερε χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν της Ομάδας.
- Διαβάστε επίσης: Gazprom: Υπερδιπλάσια κέρδη για το α’ εξάμηνο – Μεγάλο μέρισμα για τους μετόχους, με πρώτο το Κρεμλίνο
Μαζί με το ευρωπαϊκό εμπάργκο
Ο νέος μηχανισμός θα δρομολογηθεί μαζί με την ενεργοποίηση του εμπάργκο της Ε.Ε. κατά των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου. Η Ε.Ε. έχει αποφασίσει πως το εμπάργκο στο αργό θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Δεκεμβρίου και το εμπάργκο στα πετρελαϊκά προϊόντα από τις 5 Φεβρουαρίου.
Η Ευρώπη χρειάζεται να επιβάλει ένα πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγεται μέσω αγωγών, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα η φον ντερ Λάιεν, προκειμένου η ΕΕ να ακυρώσει, όπως είπε, τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Κάλεσε επίσης για μέτρα προκειμένου να αφαιρεθούν κάποια από τα υπερκέρδη που έχουν αποκομίσει οι πάροχοι ηλεκτρισμού από την ενεργειακή κρίση, χρησιμοποιώντας τα χρήματα για να υποστηριχθούν ευάλωτοι πολίτες και εταιρίες.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη», επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνάντησης συντηρητικών Γερμανών βουλευτών στην πόλη Μούρναου.
Latest News
Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο
ΑΔΜΗΕ: Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,717 δισ. και η διάρκεια του έργου στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης
«Εύθραυστη» και το 2025 η αγορά φυσικού αερίου - Τι προβλέπει ο ΙΕΑ
Το παγκόσμιο ισοζύγιο παραμένει εύθραυστο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία, επισημαίνει ο ΙΕΑ
Νευρικές διακυμάνσεις στο φυσικό αέριο μετά τις εξαγγελίες Τραμπ
Η αλλαγή επηρεάζει μελλοντικά έργα στο φυσικό αέριο, ως εκ τούτου η Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις και φέτος
Ο Τραμπ ξανασχεδιάζει τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Θα εξάγουμε την αμερικανική ενέργεια σε όλον τον κόσμο, διαμηνύει ο Ντόναλντ Τραμπ
Άνοιξε το παιχνίδι για τα ελληνικά κοιτάσματα – Ποιες περιοχές στοχεύουν οι Βig Οil [χάρτης]
Οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες στα «χέρια» των Big Oil – Ο διαγωνισμός για το block «Νότια της Πελοποννήσου» - Στο ραντάρ Chevron και ExxonMobil offshore εκτάσεις νότια της Κρήτης
Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία
«Drill, baby, drill»: Τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης στις ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε το σύνθημα «drill, baby ,drill» - Πώς θα αλλάξει η ενεργειακή πολιτική
Protergia: Σταθερό τιμολόγιο ρεύματος με κάτω από 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Τι προσφέρει το Value Secure 12M της Protergia
H Chevron στην Ελλάδα – Η ορκωμοσία Τραμπ, οι υδρογονάνθρακες και τα γεωπολιτικά μηνύματα
Γιατί ερευνά για υδρογονάνθρακες η Chevron στην Ελλάδα – Τα μηνύματα με την ορκωμοσία Τραμπ και την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας μετά την ExxonMobil
Η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί το πρώτο έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα
Η συνολική χρηματοδότηση του έργου από την Εθνική Τράπεζα ανέρχεται σε €41,9 εκατ. και περιλαμβάνει δανεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης €5,5 εκατ.