
Ο γαλλικός ενεργειακός γίγαντας της Electricite de France (EDF) θα προχωρήσει στην επανέναρξη του συνόλου των πυρηνικών μονάδων που διαθέτει, μέσα στο χειμώνα, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας, καθιστώντας σαφή την πίεση που ασκούν οι αρχές προς την εταιρεία, ώστε να μεγιστοποιήσει τα επίπεδα παραγωγής της.
Τουλάχιστον οι μισοί από τους 56 αντιδραστήρες της εταιρείες έχουν σταματήσει να λειτουργούν τους τελευταίους μήνες για διάφορους λόγους, λόγω τεχνικών προβλημάτων, λόγω προβλημάτων διάβρωσης ή και λόγω έλλειψης νερού, καθώς η εκτεταμένη ξηρασία «στέγνωσε» τα ποτάμια της χώρας. Όμως, δεδομένου πως ο επικείμενος χειμώνας προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος με ανοιχτό τον κίνδυνο η Ρωσία να κόψει τελείως τις ροές, η γαλλική κυβέρνηση θέλει να βεβαιωθεί ότι όλες οι μονάδες παραγωγής ρεύματος θα λειτουργούν.
Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Πρόθυμες να βοηθήσουν για να αποφευχθούν υποχρεωτικές διακοπές το χειμώνα δηλώνουν οι επιχειρήσεις
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στο καλοκαίρι, η χώρα υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε εισαγωγές ρεύματος, ενώ συνήθως είναι αυτή που εξάγει προς τους γείτονες της.
«Η EDF έχει δεσμευτεί πως θα επαναλειτουργήσει όλες τις μονάδες για το χειμώνα» δήλωσε σήμερα η υπουργός Ανιές Πανιέ-Ρινασέρ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα έχει την εταιρεία στο μικροσκόπιο και θα παρακολουθεί στενά την πρόοδο ειδικά σε σχέση με την αντιμετώπιση των προβλημάτων διάβρωσης που έχουν προκύψει σε κάποιους αντιδραστήρες.
Μόλις πριν μία εβδομάδα, η EDF είχε ανακοινώσει πως παρατείνει, για αρκετές εβδομάδες, το κλείσιμο τεσσάρων αντιδραστήρων λόγω των προβλημάτων διάβρωσης που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη.
Θυμίζουμε πως η Γαλλία εξαρτάται σε ποσοστό 70% από την πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα. Με τις παρατεταμένες διακοπές λειτουργίας των μονάδων, η συνολική παραγωγή φέτος αναμένεται να κινηθεί στα κατώτερα δυνατά επίπεδα στα 280 με 300 TWh.


Latest News

Σχέδιο για επιστροφή της Ιταλίας στην πυρηνική ενέργεια μετά από 38 χρόνια
Σχέδιο επαναφοράς της πυρηνικής ενέργειας στην Ιταλία - Οι στόχοι και οι προβλέψεις έως το 2050

Σταθερά τα τιμολόγια της Protergia για τον Απρίλιο
Σταθερά διατηρεί τα τιμολόγια του ρεύματος η Metlen- Αναλυτικά ο τιμοκατάλογος

Η αγάπη του Τραμπ για τον... «καθαρό άνθρακα» συντρίβεται στην οικονομική πραγματικότητα της αγοράς
Η αμερικανική βιομηχανία άνθρακα απολαμβάνει και πάλι υποστήριξη από τον Λευκό Οίκο και τον Ντόναλντ Τραμπ

Η αστρονομική αμοιβή που έλαβε ο CEO της Chevron
Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα απολύσει το 15% έως 20% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της έως το τέλος του 2026

Πόσο μειώθηκε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο
Η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο τον Μάρτιο, μέχρι στιγμής, διαμορφώνεται κάτω από τα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ το Φεβρουάριο ξεπέρασε τα 150 ευρώ

Μείωση των αποθεμάτων και αύξηση των τιμών - Η δύσκολη εξίσωση του φυσικού αερίου
Οι αποθήκες αδειάζουν και οι τιμές ανεβαίνουν - Πώς θα λυθεί το θέμα του εφοδιασμού ενόψει του χειμώνα

Μυτιληναίος: Χωρίς μέταλλα δεν θα πετύχουμε ποτέ στρατηγική αυτονομία
Πώς σχολιάζει ο κ. Μυτιληναίος το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για τον Χάλυβα και τα Μέταλλα

Πώς το «drill baby drill» θα... ρίξει τις τιμές των καυσίμων
Τι δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ για τα «οφέλη» από την πολιτική Τραμπ

Πλήρης στήριξη Ελλάδας και Κύπρου στον Great Sea Interconnector
Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική μεταξύ των τριών πλευρών σχετικά με το έργο, αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ

Συνάντηση Παπασταύρου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο
Στη συνάντηση αναφέρθηκαν σε συνέργειες μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, για αναδάσωση, ενεργειακή αυτονόμηση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση