Επιβεβαιώνονται επί του παρόντος οι ανησυχίες πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων και αναλυτών ότι η Μόσχα δεν θα άνοιγε και πάλι τις στρόφιγγες του Nord Stream 1, μετά την τριήμερη συντήρηση το αγωγού, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο.

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα παραμείνουν κλειστές αφού διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού στον κεντρικό  στρόβιλο στον σταθμό συμπίεσης Portovaya κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Ανέφερε επίσης ότι ο στρόβιλος δεν μπορούσε να λειτουργήσει με ασφάλεια μέχρι να επιδιορθωθεί η διαρροή και δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη της παροχής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, ο οποίος επρόκειτο να επιστρέψει σε λειτουργία νωρίς το Σάββατο.

Στην ανακοίνωση της εταιρείας τονίζεται ότι απεστάλη επιστολή σχετικά με τις εντοπισμένες δυσλειτουργίες της μονάδας Trent 60 (Νο. 24) και την ανάγκη εξάλειψής τους στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Siemens Energy AG, Christian Bruch.

Η Μόσχα επιμένει ότι οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εμποδίζουν τις συνηθισμένες εργασίες συντήρησης του Nord Stream 1. Οι Βρυξέλλες λένε ότι αυτό είναι πρόσχημα, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό όπλο για αντίποινα.

«Ο Nord Stream, ο βασικός αγωγός για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, λειτουργεί με περιορισμούς από τα μέσα Ιουνίου και από τα τέλη Ιουλίου λειτουργεί μόλις στο 20% της δυναμικότητάς του, η οποία ανέρχεται σε σχεδόν 170 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα. Η Μόσχα τόνισε ότι η μείωση της προσφοράς οφείλεται αποκλειστικά στις κυρώσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει προβλήματα στη συντήρηση και την επισκευή των μονάδων συμπιεστών αερίου της Siemens», γράφει χαρακτηριστικά το Ria Novosti.

Η επιβολή πλαφόν

Η ανακοίνωση της Gazprom έρχεται λίγες ώρες μετά τη απόφαση  του G7 να προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού και των πετρελαϊκών προϊόντων, την  οποία επικύρωσαν οι υπουργοί Οικονομικών των Επτά κατά τη σημερινή συνεδρίαση τους, μέσω τηλεδιάσκεψης. Ωστόσο σε πρώτη φάση δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το ύψος της τιμής, δηλώνοντας μόνο πως το αρχικό πλαφόν θα βασιστεί σε μια σειρά τεχνικών στοιχείων και το ύψος του θα επανεξετάζεται, όποτε είναι απαραίτητο.

«Στοχεύουμε να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος των σχετικών μέτρων με το έκτο πακέτο πακέτου κυρώσεων της Ε.Ε.» ανέφερε χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν της Ομάδας.

Διαβάστε επίσης: Ένα βήμα πριν το πλαφόν (στο φυσικό αέριο) η Ευρώπη

Μαζί με το ευρωπαϊκό εμπάργκο 

Ο νέος μηχανισμός θα δρομολογηθεί μαζί με την ενεργοποίηση του εμπάργκο της Ε.Ε. κατά των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου. Η Ε.Ε. έχει αποφασίσει πως το εμπάργκο στο αργό θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Δεκεμβρίου και το εμπάργκο στα πετρελαϊκά προϊόντα από τις 5 Φεβρουαρίου.

Η Ευρώπη χρειάζεται να επιβάλει ένα πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγεται μέσω αγωγών, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα η φον ντερ Λάιεν, προκειμένου η ΕΕ να ακυρώσει, όπως είπε, τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Κάλεσε επίσης για μέτρα προκειμένου να αφαιρεθούν κάποια από τα υπερκέρδη που έχουν αποκομίσει οι πάροχοι ηλεκτρισμού από την ενεργειακή κρίση, χρησιμοποιώντας τα χρήματα για να υποστηριχθούν ευάλωτοι πολίτες και εταιρίες.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη», επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνάντησης συντηρητικών Γερμανών βουλευτών στην πόλη Μούρναου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Φυσικό αέριο: Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ – Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Ενέργεια |

Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]

Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία