
Η Ρωσία θα αναστείλει τις προμήθειες πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου στα κράτη, τα οποία θα αποφασίσουν να περιορίσουν την τιμή του πετρελαίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.
«Εάν επιβάλλουν πλαφόν στις τιμές, απλώς δεν θα προμηθεύουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου σε τέτοιες εταιρείες ή κράτη που επιβάλλουν περιορισμούς, καθώς δεν θα εργαστούμε μη ανταγωνιστικά» υπογράμμισε, επικρίνοντας παράλληλα τις προτάσεις για επιβολή περιορισμών στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου ως «εντελώς παράλογες». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το μέτρο θα μπορούσε να καταστρέψει εντελώς την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Διαβάστε επίσης – Κομισιόν: Το σχέδιο για επιβολή πλαφόν στο ρεύμα – Ποιοι εξαιρούνται;
Σημειώνεται ότι, οι δηλώσεις Νόβακ έρχονται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση αξιωματούχου του Κομισιόν, ότι η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα περιγράψει το σχέδιο για τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές της ενέργειας στις 14 Σεπτεμβρίου. «Η κ. Φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρός μας, θα το περιγράψει αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου» δήλωσε η Μέχτιλντ Βέρσντέρφερ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του τμήματος ενέργειας της Επιτροπής, σε συνεδρίαση της επιτροπής ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Διαβάστε επίσης – Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι ελληνικές προτάσεις στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας
Yπενθυμίζεται ότι η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου. Εκεί θα εξεταστούν οι προτάσεις – όπως το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά.
«Απειλείται η ασφάλεια»
«Η παρέμβαση στους μηχανισμούς αγοράς μιας τόσο σημαντικής βιομηχανίας όπως η πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία είναι η πιο σημαντική από την άποψη της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας όλου του κόσμου, δεν θα αποσταθεροποιήσει μόνο τη βιομηχανία πετρελαίου», είπε σημειώνοντας ότι όσοι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί καταναλωτές πληρώνουν ήδη υψηλές τιμές για την ενέργεια τώρα, κι αυτοί θα πληρώσουν αρχικά το μέτρο στη συνέχεια.
«Αυτό θα καταστρέψει πλήρως την αγορά» τόνισε ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός.


Latest News

Σενάριο fast track διαγωνισμού για τα blocks που ζητά η Chevron
Μετά τη Chevron και τρίτος πετρελαϊκός όμιλος έχει στο ραντάρ τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με τον CEO της ΕΔΕΥΕΠ

Θα ξαναρχίσει να ρέει πετρέλαιο από τη Ρωσία;
Το ερώτημα για το πετρέλαιο παραμένει για τις ευρωπαϊκές εμπορικές εταιρείες -Τι θα γίνει με την λήξη του πολέμου

Παπασταύρου: Ψήφος εμπιστοσύνης το ενδιαφέρον της Chevron – Ενισχύει την ΑΟΖ της χώρας μας
Εντός του 2025 όλες οι διαδικασίες για τις έρευνες τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου

Πώς Chevron και ExxonMobil έρχονται πιο κοντά στην ανακάλυψη κοιτασμάτων αερίου
Ένα συνεχόμενο πεδίο ερευνών 81.655 τ.χλμ. για κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες δημιουργείται για Chevron και ExxonMobil

Παγκόσμιο ρεκόρ ενεργειακής κατανάλωσης το 2024
Υποχωρεί η παραγωγή ενέργειας από υδρογονάνθρακες προς όφελος της ηλεκτροπαραγωγής

Μπορεί η Gazprom να «αναστηθεί»; - Το μεγάλο σχέδιο για την εξυγίανση του άρρωστου γίγαντα
Η Ελένα Ιλιούχινα είναι η «εκλεκτή» του Πούτιν για την αναδιάρθωρση της Gazprom - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

ΔΕΣΦΑ: Εγκρίθηκε από τη ΡΑΑΕΥ το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την περίοδο 2024-2033
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει 71 συνολικά έργα για την ενίσχυση της εξαγωγικής δυνατότητας της χώρας σε φυσικό αέριο και την επέκταση του εγχώριου δικτύου μεταφοράς

Drill, baby, drill... από Chevron και για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης
Νέο χτύπημα… από τη Chevron για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες – Αποδέχεται η κυβέρνηση το ενδιαφέρον για τα δύο blocks «Νότια Κρήτη Ι» και «Νότια Κρήτη ΙΙ»

Σε αναζήτηση ισορροπίας το φυσικό αέριο στην Ευρώπη - Καταλύτης το LNG
Νευρικές διακυμάνσεις καταγράφει το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά - Συγκρατημένη αισιοδοξία

Νεφώσεις και αφρικανική σκόνη έσωσαν το ηλεκτρικό σύστημα - Νέο τεστ για τις μέρες του Πάσχα
Σήμερα 26 Μαρτίου η σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων για το επόμενο κρίσιμο τετραήμερο του Πάσχα και την αποφυγή μπλακ άουτ στο ηλεκτρικό ρεύμα