Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα για τη δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης του γιγαντιαίου πυραύλου νέας γενιάς της NASA που, στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis, φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση των επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξακολουθούσαν να είναι «έτοιμοι» για την εκτόξευση, το απόγευμα του Σαββάτου, του πυραύλου Space Launch System (SLS) ύψους 32 ορόφων και της διαστημικής κάψουλας Orion, που θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για το πρόγραμμα Artemis της NASA για το φεγγάρι και ακολούθως για τον Άρη.

Διορθώθηκαν τα προβλήματα

Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης έδειξαν ότι οι τεχνικοί φάνηκε να έχουν επιδιορθώσει μια διαρροή στη γραμμή καυσίμου που συνέβαλε στην απόφαση της NASA να σταματήσει την αρχική επιχείρηση εκτόξευσης τη Δευτέρα, δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ο Τζέρεμι Πάρσονς, αναπληρωτής διευθυντής προγράμματος στο διαστημικό κέντρο.

Δύο άλλα βασικά ζητήματα στον ίδιο τον πύραυλο – ένας ελαττωματικός αισθητήρας θερμοκρασίας του κινητήρα και κάποιες ρωγμές στον μονωτικό αφρό – έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό, δήλωσε ο υπεύθυνος της αποστολής Artemis, Mike Sarafin, στους δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης.

Η Melody Lovin, υπεύθυνη για τις καιρικές συνθήκες εκτόξευσης της αμερικανικής διαστημικής δύναμης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, δήλωσε ότι οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 70% πιθανότητα ευνοϊκών συνθηκών κατά τη διάρκεια του δίωρου παραθύρου εκτόξευσης του Σαββάτου, το οποίο ανοίγει στις 21:17 ώρα Ελλάδας. Υπάρχει άλλωστε μια εφεδρική ώρα εκτόξευσης διαθέσιμη, τη Δευτέρα.

Επιστροφή στη Σελήνη

Η αποστολή, που ονομάστηκε Artemis I, σηματοδοτεί το πρώτο ταξίδι τόσο για τον πύραυλο SLS όσο και για την κάψουλα Orion, που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο συμβάσεων της NASA με την Boeing και την Lockheed Martin, αντίστοιχα.

Ο SLS πρόκειται να εκτοξεύσει το Orion γύρω από το φεγγάρι και πίσω σε μια δοκιμαστική πτήση 37 ημερών, χωρίς πλήρωμα, σχεδιασμένη για να δοκιμάσει και τα δύο οχήματα πριν πετάξουν με αστροναύτες σε μια επόμενη αποστολή το 2024.

Εάν οι δύο πρώτες αποστολές Artemis πετύχουν, η NASA στοχεύει να προσσεληνώσει αστροναύτες πίσω στο φεγγάρι – συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας που θα πατήσει το πόδι της στη σεληνιακή επιφάνεια – ήδη από το 2025, αν και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι πιθανό να ξεφύγει κατά μερικά χρόνια.

Δώδεκα αστροναύτες περπάτησαν στο φεγγάρι κατά τη διάρκεια έξι αποστολών Apollo από το 1969 έως το 1972, των μοναδικών διαστημικών πτήσεων που έχουν ακόμη τοποθετήσει ανθρώπους στη σεληνιακή επιφάνεια.

Βάση για τον Άρη

Το Απόλλων αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του διαστημικού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ενώ το ανανεωμένο σεληνιακό πρόγραμμα της NASA καθοδηγείται περισσότερο από την επιστήμη και περιλαμβάνει διεθνείς συνεργασίες με τις διαστημικές υπηρεσίες της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και του Καναδά, καθώς και με εμπορικές επιχειρήσεις πυραύλων, όπως η SpaceX.

Σε αντίθεση με το Απόλλων, αυτές οι πτήσεις στο φεγγάρι αποσκοπούν στη δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης, βιώσιμης βάσης επιχειρήσεων στη σεληνιακή επιφάνεια και σε σεληνιακή τροχιά ως εφαλτήριο για ενδεχόμενες επανδρωμένες αποστολές στον Άρη.

Το πρώτο βήμα της NASA είναι η εκκίνηση του SLS, του μεγαλύτερου νέου συστήματος κάθετης εκτόξευσης που έχει κατασκευάσει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία μετά τον πύραυλο Saturn V της εποχής του Απόλλων.

Τα χρονικά περιθώρια

Εάν η αποστολή Artemis I αναβληθεί και πάλι για οποιονδήποτε λόγο, η NASA θα μπορούσε να προσπαθήσει ξανά είτε τη Δευτέρα είτε την Τρίτη. Μετά από αυτό, οι κανονισμοί που περιορίζουν το πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει ένας πύραυλος στον πύργο εκτόξευσης θα απαιτούσαν πιθανότατα το διαστημικό σκάφος να μεταφερθεί πίσω στο κτίριο συναρμολόγησης πριν από άλλη προσπάθεια εκτόξευσης, δήλωσε ο Πάρσονς. Μια τέτοια μετακίνηση θα συνεπαγόταν μια πιο εκτεταμένη καθυστέρηση από μερικές ημέρες ή μια εβδομάδα.

Ο SLS και το Orion βρίσκονται υπό ανάπτυξη για περισσότερο από μια δεκαετία, με πολυετείς καθυστερήσεις και διογκούμενο κόστος που έφτασε τουλάχιστον τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια από πέρυσι. Αλλά το πρόγραμμα Artemis έχει επίσης δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια δολάρια στο εμπόριο για την αεροδιαστημική βιομηχανία, σύμφωνα με τη NASA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα