Μια νέα δημοσκόπηση, η τέταρτη μέσα σε μία εβδομάδα, παρουσιάστηκε χθες στο Mega. Και αυτή η έρευνα δείχνει ότι η κυβέρνηση αντέχει τους κραδασμούς του σκανδάλου των υποκλοπών και προηγείται με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, είναι αισιόδοξοι με τα αποτελέσματα, παρά την υποχώρηση των ποσοστών. Όμως, αυτό που βλέπουν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να πάρει κεφάλι, ούτε καν να πλησιάσει τα ποσοστά της ΝΔ. Το δε ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να έχει μεγάλη δυναμική ώστε να «χτυπήσει» το δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά είναι τα καλά νέα για το κυβερνών κόμμα. Γιατί τα κακά είναι η υποχώρηση των ποσοστών και φυσικά το γεγονός ότι απέχει πολύ από μια αυτοδυναμία.
Γι’ αυτό και οι επόμενοι 9 μήνες χαρακτηρίζονται από πολιτικές αναταράξεις που θα έχουν επιπτώσεις και στην οικονομία. Το λεγόμενο «πολιτικό ρίσκο» βάζει σε σκέψεις τους αναλυτές ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Αλλωστε, ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα στοιχεία αυτής της αβεβαιότητας, με άνοδο των επιτοκίων των ομολόγων, αλλά και με απογείωση των –που τα ξαναθυμηθήκαμε- CDS, των λεγόμενων ασφαλίστρων κινδύνου.
Η επαναφορά του φόβου για ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις ως αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας στη χώρα, είναι κάτι που συζητούν οικονομικοί παράγοντες.
Διαβάστε επίσης – Ολη η δημοσκόπηση της GPO: Οι δημοφιλίες, η πρόθεση ψήφου, οι υποκλοπές
Μάλιστα υπάρχουν και κάποιοι που πιέζουν για αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε το πρώτο κόμμα να είναι πιο κοντά στην αυτοδυναμία ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, μετά την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής.
Πάντως, όπως πληροφορείται η στήλη, αν αποφασίσει το Μαξίμου να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, αυτό θα το κάνει πολύ αργότερα, όχι τώρα και όχι όσο βρίσκονται σε εξέλιξη καυτά μέτωπα όπως οι υποκλοπές, το καλάθι της ΔΕΘ, η ενεργειακή κρίση και ο επερχόμενος χειμώνας.
Αγωνία για τα μέτρα κατά της ενέργειας
Η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν μέτρα για την ακρίβεια στην ενέργεια, καθώς δεν μπορούν να περιμένουν το «ξύπνημα» των γραφειοκρατών της Κομισιόν.
Η Ισπανία έριξε tον ΦΠΑ στο αέριο από το 21% στο 5%, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές στο ρεύμα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Το Βέλγιο αποφάσισε να παρατείνει τον μειωμένο ΦΠΑ 6% για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, να θεσπίσει ειδικές τιμές για τα φτωχά νοικοκυριά, να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών και να σβήσουν φυσικά τα φώτα και τα κλιματιστικά σε δημόσια κτίρια και δρόμους.
Λίγο πολύ όλες οι χώρες έτσι θα κινηθούν ενώ ενδιαφέρον έχουν οι διαρροές για το σχέδιο που μελετά η Κομισιόν. Μετά από τόσους μήνες φαίνεται να αποφασίζει πλαφόν αλλά μόνο για τους ηλεκτροπαραγωγούς που δεν λειτουργούν με φυσικό αέριο. Δηλαδή ένα όριο τιμής για τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, όπως ο λιγνίτης, οι ΑΠΕ κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να διαχωριστούν οι εμπορικές αποδόσεις από την τρέχουσα τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.
Τι θα κάνει η Ελλάδα; Ισως να το μάθουμε σε λίγες ημέρες στη ΔΕΘ. Μπορεί να είναι ένα μείγμα μείωσης φόρων και επιταγών ακρίβειας. Όλα άλλωστε εξαρτώνται από τις αντοχές του προϋπολογισμού.
Ο χειμώνας στην Ελλάδα αργεί, αλλά κάποια στιγμή οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν. Αλλωστε, δεν είναι μόνο πώς θα ζεσταθούμε, αλλά και πώς θα μπορούμε να αγοράσουμε προϊόντα απαραίτητα για τη διαβίωσή μας.
Η Κύπρος και το «ελληνικό γιαούρτι»
Είναι γνωστό (δυστυχώς) ότι οι ευρωπαίοι και ακόμη περισσότερο οι υπόλοιποι καταναλωτές του κόσμου εκτίθενται καθημερινά εδώ και πολλά χρόνια σε ένα γιαούρτι που έχει βαπτιστεί αυθαίρετα ως «Greek Yogurt», το οποίο παράγεται σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, από οποιαδήποτε πρώτη ύλη και με οποιαδήποτε συνταγή/μέθοδο.
Ποιος να περίμενε ότι και στην Κύπρο θα παρουσιάζονταν τέτοια φαινόμενα!
Και εξηγούμαστε. Στην ετήσια έκθεση του για το 2021, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Λευκωσίας αναφέρει ότι εντόπισε στην Κύπρο την αναγραφή της φράσης «με την ελληνική συνταγή» σε πολλές συσκευασίες γιαουρτιών εγχώριας εταιρείας γαλακτοκομικών.
Το Γραφείο ΟΕΥ Λευκωσίας παρακολουθεί το θέμα και όπως τονίζει «αναμένει διόρθωση των καταχρηστικών ονομασιών, οι οποίες όπως σημειώνει αποβαίνουν επιζήμιες για τα αντίστοιχα ελληνικά προϊόντα.»
Και όλα τούτα συμβαίνουν όταν «η κυπριακή αγορά δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα πρόσβασης για τα ελληνικά και άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι καθυστερήσεις για το deal της Viva Wallet…
Το deal εξαγοράς της Viva Wallet του Χάρη Καρώνη από την αμερικανική J.P. Morgan είχε προκαλέσει μέγα ενθουσιασμό όταν αναγγέλθηκε. Όπως αποκαλύπτει ο Μικροοικονομικός στο Βήμα της Κυριακής, αυτό έγινε τόσο λόγω του μεγέθους, καθώς έφτασε τα 1,5 δισ. ευρώ, όσο και λόγω της εμπλοκής της ιστορικής αμερικανικής τράπεζας, η οποία επέλεξε ένα ελληνικό ψηφιακό τραπεζικό όχημα για την επέκτασή της στην ευρωπαϊκή αγορά. Εκτοτε ωστόσο, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
Ρωτήσαμε αρμοδίως, τις εποπτικές αρχές δηλαδή, και λάβαμε την εξής απάντηση: «Η εξαγορά προχωρεί, αλλά με σχετική βραδύτητα, εξαιτίας κυρίως της δυσκολίας των υπευθύνων της αμερικανικής τράπεζας να προσαρμοσθούν στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί τραπεζών».
…η νομοθεσία και οι έλεγχοι…
Κατά τα φαινόμενα ο επόπτης SSM, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και κατ’ επέκταση οι εδρεύουσες στην Αθήνα, απαίτησε από την αμερικανική τράπεζα να δηλώσει τους υπευθύνους στην Αθήνα και μαζί όλα τα συνοδευτικά στοιχεία και έγγραφα φορολογικά και άλλα, που βεβαιώνουν τα εισοδήματα και περιουσιακά τους στοιχεία, την προέλευση των χρημάτων και βεβαίως τα εχέγγυα τραπεζικής εμπειρίας και επάρκειας που διαθέτουν.
Πληροφορίες του Μικροοικονομικού, αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι της αμερικανικής τράπεζας θεώρησαν τον έλεγχο εξαντλητικά τυπικό, πολύ μακριά από τις ευελιξίες του αντίστοιχου αμερικανικού και έφθασαν να ενοχλήσουν την Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο τους διαμηνύθηκε ότι αυτές είναι οι απαιτήσεις του ευρωπαϊκού νόμου και επιβάλλεται η πλήρης εφαρμογή του. Κάπως έτσι προέκυψε η καθυστέρηση. Από την Τράπεζα της Ελλάδος διαβεβαιώνουν πάντως ότι το deal προχωρεί, έστω και με σχετική βραδύτητα.
…και το μέλλον για τον Καρώνη
Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο δαιμόνιος και επίμονος Χάρης Καρώνης νιώθει κάπως άβολα στις συνεδριάσεις της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, όπου συμμετέχει ως η μόνη έκφραση, επί του παρόντος τουλάχιστον, της ψηφιακής τραπεζικής στην Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι των «συστημικών» τραπεζών μάλλον τον αντιμετώπιζαν ως «ξένο», και εκείνος βεβαίως δεν έχανε την ευκαιρία να διεκδικεί διευκολύνσεις, δηλώνοντας ότι εκπροσωπεί το ταχέως επερχόμενο ψηφιακό τραπεζικό μέλλον και οι άλλοι το δυσκίνητο παρόν. Τώρα ωστόσο που και οι «συστημικές» τράπεζες σπεύδουν, η μία μετά την άλλη, να δημιουργήσουν αντίστοιχα ψηφιακά σχήματα, υποθέτουμε ότι το περιβάλλον της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών θα γίνει φιλικότερο για αυτόν…
Ποσά ρεκόρ για αγορά εξοχικών
Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Greece Sotheby’s International Realty για τα πολυτελή ακίνητα που έχουν πωληθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακριβά σπίτια σε δημοφιλείς προορισμούς, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ρεκόρ ως προς το ποσό που κλείνει ένα deal.
Πρωταγωνιστής των πωλήσεων ακριβών εξοχικών κατοικιών είναι φυσικά η Μύκονος, στην οποία σημειώθηκε το απόλυτο ρεκόρ αξίας πώλησης μεμονωμένης κατοικίας στην Ελλάδα, με το ύψος της συναλλαγής να ξεπερνά τα 23 εκατομμύρια ευρώ.
Η ανωτέρω συναλλαγή είναι περίπου τετραπλάσια σε αξία από τις μέσες συναλλαγές του νησιού και έρχεται να σφραγίσει τον τίτλο που δικαιωματικά φέρει η Μύκονος ως η ναυαρχίδα του ελληνικού luxury real estate.
Παρόμοια πορεία ακολουθούν και άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Σύρος, η Λευκάδα αλλά και οι Παξοί όπου όχι μόνο υπήρξε πολύ υψηλό ενδιαφέρον, αλλά σημειώθηκαν και πραγματικά υψηλές συναλλαγές, με τα ρεκόρ να διαδέχονται το ένα το άλλο.
Στο νησί της Σύρου καταγράφηκε φέτος η υψηλότερη σε αξία συναλλαγή στην ιστορία του νησιού με την πώληση ενός ακινήτου για 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη αξία συναλλαγής είναι περίπου 3 φορές υψηλότερη από το μέσο επίπεδο deals αυτής της κλίμακας κατά τα προηγούμενα χρόνια.
Στη Λευκάδα το ιστορικό ρεκόρ αξίας πώλησης luxury property καταρρίφθηκε μέσα στο 2022 όχι απλώς μία αλλά δύο φορές με συναλλαγές 4,1 και 5,4 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια εκ των οποίων μάλιστα καταγράφηκε και το μεγαλύτερο ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο με την αξία του να διαμορφώνεται στα 16.700 ευρώ ανά τ.μ.
Στη Λευκάδα, οι συναλλαγές πολυτελών ακινήτων είναι ελάχιστες, με τις περισσότερες να κυμαίνονται στο όριο των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ και τα συγκεκριμένα ρεκόρ που σημειώθηκαν στο 2022 αντιπροσωπεύουν σχεδόν 3πλάσιες αξίες.
Μεγάλη δυναμική έχουν οι Παξοί όπου μέσα σε 4 μόλις χρόνια οι αξίες των top συναλλαγών πολλαπλασιάστηκαν. Πιο συγκεκριμένα, από τον Μάιο του 2018 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 μέσα από συναλλαγές του οίκου Greece Sotheby’s International Realty το ρεκόρ της περιοχής έσπασε 6 διαδοχικές φορές ανεβαίνοντας από τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ το 2018, στα 1,9 και 2,5 εκατ. ευρώ το 2019 και στα 3,5 εκατ., 5 εκατ. και 5,2 εκατ. ευρώ το 2021.
Τα πρωτεία σε ζήτηση για το 8μηνο του 2022 κατέχουν η Κέρκυρα και η Μύκονος με την Αθηναϊκή Ριβιέρα, την Πάρο και την Ρόδο να ακολουθούν. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Τήνος, το κέντρο της Αθήνας, η Κρήτη, η Κέα και οι Παξοί.
Σε επίπεδο χωρών προέλευσης, στην πρώτη θέση παρέμεινε και στο 2022 η Μεγάλη Βρεταννία, με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να καταλαμβάνουν την 2η και 3η θέση σε requests παρουσιάζοντας ωστόσο εξαιρετική δυναμική, αυξημένες κατά 76% και 74% αντίστοιχα έναντι της ίδιας περιόδου του 2021.
Πόσο είναι ο πληθυσμός της χώρας
Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για την απογραφή του πληθυσμού, έκαναν οι Βύρων Κοτζαμάνης και Βασίλης Παππάς της Dirap. Ξεχωρίζει το τμήμα που λέει τα εξής:
Οι απογραφέντες μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας το 2011 ήταν 10,817 εκατομμύρια και το στατιστικό σφάλμα (διαφυγή) βάσει της έρευνας κάλυψης της ΕΛΣΤΑΤ εκτιμήθηκε σε εθνικό επίπεδο στο 2,83% (υψηλότερο στους αλλοδαπούς – 6,6% -και χαμηλότερο στους ημεδαπούς – 2,5%-).
Λαμβάνοντας υπόψη το σφάλμα αυτό η ΕΛΣΤΑΤ επανεκτίμησε τον μόνιμο πληθυσμό της χώρας μας στη μέση του 2011 (δηλαδή 1,5 μήνα μετά την απογραφή του 2011) σε 11,105 εκατομμύρια. Με δεδομένα ότι: α) το Φυσικό Ισοζύγιο (γεννήσεις – θάνατοι) την περίοδο 30/6/2011 έως τα τέλη Οκτωβρίου του 2021 (πρόσφατη απογραφή) είναι αρνητικό κατά 310 χιλ. και β) το εκτιμώμενο από την ΕΛΣΤΑΤ μεταναστευτικό ισοζύγιο (είσοδοι –έξοδοι) για την ίδια περίοδο είναι επίσης αρνητικό κατά 175 χιλ.), εκτιμούμε ότι ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας μας στα τέλη Οκτωβρίου του 2021 εγγίζει τα 10,620 εκατομμύρια [11,105 εκατομ. -310 χιλ. (γεννήσεις-θάνατοι) -170 χιλ. (είσοδοι-έξοδοι)].
Η εκτίμησή μας αυτή ελάχιστα διαφέρει από αυτήν της ΕΛΣΤΑΤ που υιοθέτησε και η EUROSTAT σε πρόσφατο δημοσίευμά της (10,604 εκατομ. την 1/1/2022). Με βάση τα δεδομένα αυτά η μείωση του πληθυσμού ανάμεσα στην 30/6/2011 και την 30/10/2021 εκτιμάται στις 485 χιλιάδες.
Η απογραφή του 2021 αναμενόταν να δώσει – όπως και η προηγουμένη – έναν μικρότερο μόνιμο πληθυσμό από τον εκτιμώμενο, καθώς και σε αυτήν υπάρχει ένα σφάλμα (μη απογραφή τμήματος του πληθυσμού2). Όπως και έγινε, καθώς με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα οι απογραφέντες μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας ανέρχονται σε 10,432 εκατ. έναντι των εκτιμώμενων 10,620 εκατομ. Τα προσωρινά στοιχεία δίδουν έτσι μια μείωση 385 χιλ. ανάμεσα στις δυο απογραφές, μικρότερη της εκτιμώμενης (-485 χιλ.) και ένα έμμεσα εκτιμώμενο αρνητικό μεταναστευτικό ισοζύγιο μόλις 75 χιλ. (έναντι των 175 χιλ. με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ίδια περίοδο.
Οι φόβοι των τραπεζιτών
Μαθαίνουμε ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τα κόκκινα δάνεια. Όχι όσο άλλες εποχές, αλήστου μνήμης, αλλά ο προβληματισμός τους εντείνεται.
Όπως και του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, άλλωστε…
Αυτό που φοβούνται οι διοικήσεις των τραπεζών είναι μήπως υπάρξει κάποιο μαζικό κύμα αδυναμίας πληρωμής δόσεων τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Όχι μόνο από νοικοκυριά, που ενδεχομένως να προτιμήσουν να πληρώσουν τα προς το ζην και να καθυστερήσουν ορισμένες δόσεις.
Αλλά και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τα βγάζουν δύσκολα πέρα, με ισολογισμούς «ίσα βάρκα, ίσα νερά».
Δεν έχει σημάνει κάποιος συναγερμός, είναι η αλήθεια, αλλά οι τραπεζίτες παρακολουθούν με προσοχή την εικόνα των δανείων και θα έχουν πιο σαφή στοιχεία από τον Οκτώβριο και μετά.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»