Τα χρόνια που πέρασαν χαρακτηρίστηκαν από έναν διαρκή και δύσκολο αγώνα προσαρμογής στις νέες συνθήκες, αλλά και εξέλιξης τόσο για τις ελληνικές επιχειρήσεις όσο και για τους CFOs, οι οποίοι κλήθηκαν να πάρουν σημαντικές πρωτοβουλίες και να δώσουν καινοτόμες λύσεις.

Τα Μνημόνια, τα capital controls και ο ιός της πανδημίας αποτέλεσαν για την πλειονότητα των επιχειρήσεων μία δοκιμασία επιβίωσης, αλλά και μια επιτακτική ανάγκη λειτουργικού, οργανωτικού και τεχνολογικού μετασχηματισμού που αναγνωρίστηκε εγκαίρως από τα διοικητικά στελέχη και ιδιαίτερα τους CFOs, λόγω της εμπειρίας τους στην ερμηνεία των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον είχε σημαντική επίδραση στην αισιοδοξία των CFOs, κάνοντάς τους σε ποσοστό 53% λιγότερο αισιόδοξους σε σχέση με τρεις μήνες πριν. Σε αντίθεση με το κλίμα απαισιοδοξίας που κυριαρχεί τώρα, τα θετικά αποτελέσματα των εταιρειών στην αρχή του έτους είχαν δείξει με σαφήνεια την αυξητική τάση των εσόδων σε αρκετές από τις ελληνικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα το 64% των CFOs να πιστεύει ότι τα έσοδά τους θα αυξηθούν τους επόμενους 12 μήνες.

Διαβάστε επίσης: Deloitte: Χάνουν την αισιοδοξία τους οι Ελληνες CFOs, αν και αναμένουν αύξηση εσόδων

Το μεταίχμιο στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας λόγω του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης έρχεται σε αντιδιαστολή με τις ευκαιρίες ανάπτυξης ορισμένων κλάδων και το γεγονός αυτό διχάζει τους CFOs, με μόνο το 49% να αναμένει ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους θα αυξηθεί τον επόμενο χρόνο.

Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, πληθωριστικών πιέσεων, πολέμου και γεωπολιτικών αλλαγών οι CFOs στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται την ανάγκη για επικείμενους εταιρικούς μετασχηματισμούς. Για παράδειγμα, μεγάλος αριθμός εταιρειών στη χώρα έχουν ήδη αναδιαρθρωθεί (συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στο κεφάλαιο κίνησης, αναδιοργάνωσης, μείωσης κόστους και αναδιάρθρωσης νομικών οντοτήτων) από την αρχή της πανδημίας, ενώ παράλληλα οι Διοικήσεις αρκετών εταιρειών εξετάζουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Επίσης, η δραστηριότητα σύναψης συμφωνιών και στρατηγικής γύρω από εξαγορές και συγχωνεύσεις θα προσφέρει σημαντικά κίνητρα στις επιχειρήσεις, καθώς συνεχίζουν να ακολουθούν αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις σε ένα εξελισσόμενο οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο εξέχουσα θέση έχουν τα ψηφιακά εργαλεία.

Παράλληλα, φαίνεται στο άμεσο μέλλον να αυξάνονται οι απαιτήσεις για τις Οικονομικές Διευθύνσεις καθώς μεταβάλλεται η διαδικασία της εταιρικής πληροφόρησης, τόσο στα μέσα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της, όσο και στο περιεχόμενό της. Οι CFOs εκτιμούν ότι αυτοί που θα καταφέρουν να προσαρμοστούν ταχύτερα και καλύτερα στις ανάγκες της νέας εποχής θα ηγηθούν σε θέματα που άπτονται της ποιότητας της πληροφόρησης και του χαμηλού κόστους παραγωγής της. Απαραίτητη προϋπόθεση, το έμπειρο προσωπικό με εξειδικευμένες γνώσεις.

Συνεπώς, μέσα στο ρευστό διεθνές περιβάλλον, οι CFOs στην Ελλάδα πρέπει να ερμηνεύσουν σωστά τις αλλαγές και να προχωρήσουν σε εταιρικές στρατηγικές που θα τους επιτρέψουν να ηγηθούν σε επίπεδο καινοτομίας, πληροφόρησης, αλλά και τεχνολογικού μετασχηματισμού.

Ο Βασίλης Ζαφειρόπουλος είναι Principal, Audit & Assurance, Deloitte Ελλάδος

O Γιώργος Ζερβός είναι Principal, Consulting, Deloitte Ελλάδος

Eντυπη έκδοση Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive