
Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης μπαίνει η διαστημική βιομηχανία της Ινδίας, με την εταιρεία εκτόξευσης πυραύλων Skyroot Aerospace να συγκεντρώνει 51 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο εξεύρεσης πόρων υπό την ηγεσία του κρατικού επενδυτικού ταμείου GIC της Σιγκαπούρης.
Τα χρήματα που συγκέντρωσε η ιδιωτική εταιρεία σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει για να ξεκινήσει εμπορικές εκτοξεύσεις δορυφόρων από τα μέσα του επόμενου έτους.
- Διαβάστε επίσης: Ινδία: Παραδίδεται το πρώτο εγχώριας κατασκευής αεροπλανοφόρο
Σε τροχιά ανάπτυξης
Όπως αναφέρει το Reuters, η χρηματοδότηση ακολουθεί την προσπάθεια της ινδικής κυβέρνησης να πείσει τον ιδιωτικό τομέα της χώρας να ενταχθεί συμπληρωματικά στο κρατικό διαστημικό της πρόγραμμα, γνωστό για τις προσιτές εκτοξεύσεις και αποστολές του. Η μη επανδρωμένη αποστολή της Ινδίας στον Άρη το 2014 κόστισε μόνο 74 εκατομμύρια δολάρια, λιγότερο από τον προϋπολογισμό της χολιγουντιανής διαστημικής ταινίας «Gravity».

Παρόλα αυτά, η Ινδία αντιπροσωπεύει μόνο το 2% της παγκόσμιας οικονομίας του διαστήματος, των 360 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Skyroot δηλώνει ότι κατασκευάζει τα πρώτα ιδιωτικά διαστημικά οχήματα εκτόξευσης της Ινδίας – κατασκευασμένα με δομή από ανθρακονήματα, που μπορούν να εκτοξεύσουν ωφέλιμα φορτία βάρους έως και 800 kg σε χαμηλή γήινη τροχιά. Έχει ήδη συνάψει συμφωνία με τον κρατικό Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας (ISRO) για την ανταλλαγή εγκαταστάσεων και τεχνογνωσίας.
- Διαβάστε επίσης: Ινδία: Κατεδάφισαν ουρανοξύστες με ελεγχόμενη έκρηξη – Μήνυμα κατά της αυθαίρετης δόμησης
«Αυτός ο γύρος θα μας βοηθήσει να φτάσουμε σε πλήρη εμπορική κλίμακα εκτόξευσης δορυφόρων μέσα σε ένα χρόνο από τώρα», δήλωσε ο συνιδρυτής της Skyroot Naga Bharath Daka, πρώην μηχανικός του ISRO. «Έχουμε αρχίσει να κλείνουμε θέσεις ωφέλιμου φορτίου για τις επερχόμενες εκτοξεύσεις μας».
Μέσα στο 2023 η πρώτη εκτόξευση
Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο Reuters ότι στόχος είναι η πρώτη εμπορική εκτόξευση στα μέσα του 2023.
Ο διευθύνων σύμβουλος της GIC στην Ινδία, Mayank Rawat, θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Skyroot μετά τη χρηματοδότηση.
Η ινδική κυβέρνηση αναφέρει ότι ενώ εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς όπως η SpaceX του Elon Musk, η Blue Origin του Jeff Bezos και η Virgin Galactic έχουν φέρει επανάσταση στη διαστημική βιομηχανία μειώνοντας το κόστος και τον χρόνο υλοποίησης, οι ινδικοί ιδιωτικοί παίκτες παρέμεναν για πολύ καιρό απλοί πωλητές ή προμηθευτές της ISRO.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, εμφανίστηκαν περισσότερες από δώδεκα ινδικές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν δορυφόρους, πυραύλους και συναφή συστήματα υποστήριξης.


Latest News

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

Στο πλευρό 98 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε σχολεία τυφλών η αλυσίδα Μασούτης
H οικογένεια της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. «αγκαλιάζει με αγάπη και ευαισθησία τα παιδιά με οπτική αναπηρία, αναλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο: αυτόν του νονού και της νονάς»

Ξεκίνησε το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων από την ΑΑΔΕ - Όλα τα βήματα εγγραφής
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ξεκίνησε η εφαρμογή για το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων