H παγκόσμια κοινότητα υπνοβατεί προς μια εποχή πολιτικής και οικονομικής αναταραχής ανάλογη της δεκαετίας του 1970, αλλά χειρότερη. Αυτό υποστήριξε, μιλώντας στο CNBC, ο διακεκριμένος ιστορικός Νίαλ Φέργκιουσον εξηγώντας πως η εποχή μας χαρακτηρίζεται από ανάλογα, αν και χειρότερα σοκ, σε σχέση με τη δεκαετία του ’70.
«Τα συστατικά του 1970 είναι ήδη εδώ. Τα λάθη που έγιναν στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική πέρυσι, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό, είναι ανάλογα με αυτά της δεκαετίας του ’60» επεσήμανε, προσθέτοντας πως, όπως και το 1973 (με τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο), έτσι και τώρα βιώνουμε τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Διαβάστε επίσης: Το βάρος της ιστορίας
Ο πόλεμος του 1973 είχε κινητοποιήσει τις διεθνείς δυνάμεις της εποχής, πυροδοτώντας μια ευρύτερη ενεργειακή κρίση. Με μόνη διαφορά πως η σύγκρουση τότε διήρκησε μόλις είκοσι μέρες, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη ξεπεράσει τους έξι μήνες. «Ο πόλεμος αυτός διαρκεί περισσότερο, οπότε και το ενεργειακό σοκ που προκαλεί θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια».
Το 2020 χειρότερο από το 1970
Πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες εστιάσουν τις προσπάθειες τους για να αντιμετωπίσουν τις χειρότερες επιπτώσεις, αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό και προσπαθούν να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Όμως, κατά τον ιστορικό και συγγραφέα 16 βιβλίων, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως οι τωρινές κρίσεις μπορούν να αποφευχθούν.
«Γιατί δεν θα μπορούσε να είναι τόσο άσχημα όσο το 1970; Ας σκεφτούμε δε, την πιθανότητα πως η δεκαετία του 2020 μπορεί τελικά να είναι πολύ χειρότερη από αυτή του 1970». Ως στοιχεία που συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτή θεωρεί την πτώση της παραγωγικότητας, τα αυξανόμενα χρέη και τα πιο δυσμενή δημογραφικά στοιχεία που επικρατούν σήμερα, σε σχέση με πενήντα χρόνια πριν.
«Τουλάχιστον τη δεκαετία του 1970 επικρατούσε ηρεμία ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις. Κάτι που δεν βλέπω να ισχύει τώρα μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, αλλά μάλλον το ακριβώς αντίθετο».
Η πλάνη των παγκόσμιων κρίσεων
Οι άνθρωποι τείνουν να πιστέψουν πως τα παγκόσμια σοκ δημιουργούνται με κάποιο βαθμό τάξης και προβλεψιμότητας. Κάτι που ο Φέργκιουσον θεωρεί ότι αποτελεί πλάνη.
Η πλάνη αυτά, κατά τον ίδιο οδηγεί τους ανθρώπους να είναι υπερβολικά αισιόδοξοι και τελικά να μην είναι προετοιμασμένοι για να διαχειριστούν πολύ μεγάλες κρίσεις.
«Ξεκινάς με μια πανούκλα, ή κάτι που δεν βλέπεις συχνά όπως μια παγκόσμια πανδημία, που σκοτώνει εκατομμύρια και κλονίζει την οικονομία με πολλούς τρόπους. Μετά χτυπάς με ένα μεγάλο νομισματικό ή δημοσιονομικό σοκ και μετά προσθέτεις ένα γεωπολιτικό σοκ».
Latest News
Σε ποιο μέρος στο Παρίσι είναι πιο δύσκολο να κλείσεις τραπέζι
Δεν είναι κάποιο νέο στέκι με ένα viral ζαχαροπλαστείο ούτε ένα θρυλικό μπιστρό με ένα ή δύο αστέρια Michelin για τα οποία φημίζεται το Παρίσι
Βούιτσιτς (ΕΚΤ): Οι μειώσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και το 2025
Η κατεύθυνση είναι σαφής για την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να συνεχίσει την κατεύθυνση του 2024 με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων
Economist για Τραμπ: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον νέο πρόεδρο, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
Συνολικά 29 απεργίες έλαβαν χώρα σε χώρους εργασίας με πάνω από 1.000 εργαζόμενους στο 11μηνο - Το μέλλον επί προεδρίας Τραμπ
Γιατί το νέο concept της KFC δεν θυμίζει καθόλου... KFC
Η αμερικανική αλυσίδα KFC εγκαινιάζει το Saucy, που δίνει έμφαση στο κοτόπουλο και τις σάλτσες - Σε ποιους απευθύνεται
Η Apple αναδείχθηκε ως η καλύτερη διοικούμενη εταιρεία των ΗΠΑ και «εκθρόνισε» τη Microsoft
Πήρε τη μοναδική διάκριση All Star στην ετήσια κατάταξη Management Top 250 - Πώς «εκθρόνισε» τη Microsoft
Οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τον Τραμπ [γράφημα]
Από την αμερικανική Fed μέχρι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητείται δείγμα γραφής για τις πολιτικές του νέου προέδρου των ΗΠΑ
Γιατί τα φάρμακα για απώλεια βάρους στέλνουν τους Αμερικανούς στον γιατρό
Αποκλειστική ανάλυση εκατοντάδων χιλιάδων ηλεκτρονικών αρχείων ασθενών από την εταιρεία δεδομένων υγείας Truveta
Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
Στη Βραζιλίας οι υπερβολικές κρατικές δαπάνες που ωθούν τον καλπάζοντα πληθωρισμό και παραγκωνίζουν την ανάπτυξη είναι μια μόνιμη πληγή
Πρόταση για αμυντικές δαπάνες 90 δισ. από τον Γερμανό υπουργό Άμυνας
Οι δηλώσεις του Μπόρις Πιστόριους στη Γερμανία έρχονται εν μέσω πίεσης προς τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες
Το νέο χαράτσι του δημάρχου στους Λονδρέζους
Νέο χαράτσι επέβαλε ο δ΄ήμαρχος σε όποιον μετακινείται στο Λονδίνο