H παγκόσμια κοινότητα υπνοβατεί προς μια εποχή πολιτικής και οικονομικής αναταραχής ανάλογη της δεκαετίας του 1970, αλλά χειρότερη. Αυτό υποστήριξε, μιλώντας στο CNBC, ο διακεκριμένος ιστορικός Νίαλ Φέργκιουσον εξηγώντας πως η εποχή μας χαρακτηρίζεται από ανάλογα, αν και χειρότερα σοκ, σε σχέση με τη δεκαετία του ’70.
«Τα συστατικά του 1970 είναι ήδη εδώ. Τα λάθη που έγιναν στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική πέρυσι, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό, είναι ανάλογα με αυτά της δεκαετίας του ’60» επεσήμανε, προσθέτοντας πως, όπως και το 1973 (με τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο), έτσι και τώρα βιώνουμε τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Διαβάστε επίσης: Το βάρος της ιστορίας
Ο πόλεμος του 1973 είχε κινητοποιήσει τις διεθνείς δυνάμεις της εποχής, πυροδοτώντας μια ευρύτερη ενεργειακή κρίση. Με μόνη διαφορά πως η σύγκρουση τότε διήρκησε μόλις είκοσι μέρες, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη ξεπεράσει τους έξι μήνες. «Ο πόλεμος αυτός διαρκεί περισσότερο, οπότε και το ενεργειακό σοκ που προκαλεί θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια».
Το 2020 χειρότερο από το 1970
Πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες εστιάσουν τις προσπάθειες τους για να αντιμετωπίσουν τις χειρότερες επιπτώσεις, αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό και προσπαθούν να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Όμως, κατά τον ιστορικό και συγγραφέα 16 βιβλίων, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως οι τωρινές κρίσεις μπορούν να αποφευχθούν.
«Γιατί δεν θα μπορούσε να είναι τόσο άσχημα όσο το 1970; Ας σκεφτούμε δε, την πιθανότητα πως η δεκαετία του 2020 μπορεί τελικά να είναι πολύ χειρότερη από αυτή του 1970». Ως στοιχεία που συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτή θεωρεί την πτώση της παραγωγικότητας, τα αυξανόμενα χρέη και τα πιο δυσμενή δημογραφικά στοιχεία που επικρατούν σήμερα, σε σχέση με πενήντα χρόνια πριν.
«Τουλάχιστον τη δεκαετία του 1970 επικρατούσε ηρεμία ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις. Κάτι που δεν βλέπω να ισχύει τώρα μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, αλλά μάλλον το ακριβώς αντίθετο».
Η πλάνη των παγκόσμιων κρίσεων
Οι άνθρωποι τείνουν να πιστέψουν πως τα παγκόσμια σοκ δημιουργούνται με κάποιο βαθμό τάξης και προβλεψιμότητας. Κάτι που ο Φέργκιουσον θεωρεί ότι αποτελεί πλάνη.
Η πλάνη αυτά, κατά τον ίδιο οδηγεί τους ανθρώπους να είναι υπερβολικά αισιόδοξοι και τελικά να μην είναι προετοιμασμένοι για να διαχειριστούν πολύ μεγάλες κρίσεις.
«Ξεκινάς με μια πανούκλα, ή κάτι που δεν βλέπεις συχνά όπως μια παγκόσμια πανδημία, που σκοτώνει εκατομμύρια και κλονίζει την οικονομία με πολλούς τρόπους. Μετά χτυπάς με ένα μεγάλο νομισματικό ή δημοσιονομικό σοκ και μετά προσθέτεις ένα γεωπολιτικό σοκ».
Latest News
Έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ η Ευρώπη - Τι είπε ο Ντομπρόβσκις
«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας, αν αυτό καταστεί αναγκαίο», σημείωσε ο ίδιος
Σανίδα σωτηρίας ρίχνει ο Τραμπ στο TikTok - Οι όροι του για να μην κλείσει η πλατφόρμα
Όποιος αγοράσει το TikTok πρέπει να «δώσει το μισό κεφάλαιο στις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση άδειας», επανέλαβε ο Τραμπ
On Running: Οι Ελβετοί που θέλουν να «χτυπήσουν» Nike και Adidas
H ελβετική εταιρεία αθλητικών ειδών On Running που αναπτύσσεται ραγδαία - Οι συμφωνίες με Ρότζερ Φέντερερ και Ζεντάγια
Netflix: Ρεκόρ νέων συνδρομών και άλμα στα κέρδη
Κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεων των αναλυτών για το 4ο τρίμηνο ανακοίνωσε η Netflix
Εργαζόμενοι vs CEOs: Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των απολαβών στην Ευρώπη
Πόσα βγάζουν οι CEO στις 100 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη
Η μανία για το AI...ταξιδεύει στο Νταβός
Η έκρηξη του brand AI ξεκίνησε στο Νταβός το 2024, παραμερίζοντας τα κρυπτονομίσματα, σε μια εποχή που το ChatGPT κέρδιζε ακόμη σε δημοφιλία
Τα πάνω κάτω απειλεί να φέρει ο Τραμπ στην παγκόσμια φορολόγηση των πολυεθνικών
Η κίνηση Τραμπ η οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσει παγκόσμια αντιπαράθεση για τα φορολογικά καθεστώτα
Γιατί οι Αμερικανοί γεμίζουν τα κελάρια τους με κρασιά και τυριά από την Ευρώπη
Υπάρχει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τελικά δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα
Γιατί το Βερολίνο «τρέμει» για τις επερχόμενες αποφάσεις Τραμπ
Οι αυξήσεις δασμών που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοστίσουν 127 έως 180 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία
Η διεύρυνση των BRICS, η αποδολαριοποίηση και οι απειλές Τράμπ [γράφημα]
Οι BRICS είναι, μετά την ένταξη της Ινδονησίας, μια ομάδα δέκα κρατών με σημαντικό οικονομικό βάρος και πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου