Οι πρόσφατες πλημμύρες που κατέκλυσαν το ένα τρίτο του Πακιστάν αναδεικνύουν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής για μια χώρα των 220 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται κάτω από τους ευάλωτες παγετώνες των Ιμαλαΐων.
To λιώσιμο των παγετώνων συνδυάστηκε με τους ασυνήθιστα ισχυρούς φετινούς μουσώνες για να προκαλέσει την εφιαλτική πλημμύρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.300 πνιγμούς και ζημιές άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια χώρα με αδύναμες υποδομές.
Το Πακιστάν ονομάζεται και «τρίτος πόλος» καθώς φιλοξενεί στην επικράτειά του τον μεγαλύτερο όγκο πάγων εκτός των πολικών περιοχών.
Περισσότεροι από 7.000 παγετώνες κυλούν αργά στις πλαγιές των Ιμαλαΐων στις βόρειες περιοχές του Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν και του Κιμπέρ-Πανκτούνκβα.
Φέτος, το Πακιστάν κατέγραψε τριπλάσιο αριθμό πλημμυρικών επεισοδίων λόγω απότομης απελευθέρωσης νερού από ορεινές λίμνες που τροφοδοτούνται από παγετώνες.
The floods in Pakistan are currently so bad that an ocean seems to be forming within the country. Here are satellite images showing the before and after. pic.twitter.com/dGokxAC3yG
— Aslan Pahari (@aslanpahari) September 2, 2022
Από τις αρχές του έτους έχουν αναφερθεί 16 τέτοια επεισόδια στο Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν, σε σχέση με 5 ή 7 τα προηγούμενα χρόνια, είπε στο Reutrers ο Σάρνταρ Σαρφαράζ, επικεφαλής της πακιστανικής μετεωρολογίας.
«Συμβαίνουν όταν οι παγετώνες λιώνουν λόγω αύξησης της θερμοκρασίας. Η κλματική αλλαγή είναι ο κύριος παράγοντας» είπε.
Το Πακιστάν πέφτει θύμα μιας κλιματικής αδικίας, καθώς ευθύνεται για λιγότερο από το 1% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι όμως η όγδοη πιο ευάλωτη χώρα του πλανήτη στις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης, σύμφωνα με την κατάταξη Global Climate Risk Index.
Από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, το Πακιστάν δέχτηκε 190% περισσότερη βροχή σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων τριάντα ετών, συνολικά 3,9 μέτρα βροχόπτωσης.
Η επαρχία του Σινδ, με πληθυσμό 50 εκατομμυρίων, ήταν η χειρότερα πληγείσα με αύξηση του ύψους βροχοπτώσεων κατά 466%.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η μεγάλη πλημμύρα επηρέασε 33 εκατ. ανθρώπους, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 6,4 εκατ. χρήζουν άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για βοήθεια 160 εκατ. δολαρίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «άνευ προηγουμένου κλιματική καταστροφή».
Ο εφιάλτης μπορεί να μην έχει ακόμα τελειώσει, καθώς το νερό ακολουθεί την πορεία του Ινδού ποταμού, του μεγαλύτερου της χώρας, και κινείται προς τον νότο.
Εκπρόσωπος της επαρχίας Σιντ δήλωσε στο Reuters ότι οι υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας θα δοκιμαστούν από αύξηση της ροής στον Ινδό που υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 17.000 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.
Πηγή in.gr
Latest News
Σε επίπεδα ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα [γράφημα]
Στη χρονιά που φεύγει, σε όλο τον κόσμο κάηκαν 8,77 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Η ηλιακή βιομηχανία της Κίνας... αντιγράφει τον ΟΠΕΚ - Πώς θα διαχειριστεί την πλεονάζουσα παραγωγή
Περισσότερες από 30 από τις κορυφαίες εταιρείες της Κίνα που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά υπέγραψαν ένα πρόγραμμα αυτοπειθαρχίας
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τη σλοβακική InoBat - Πώς η εταιρεία μπαταριών «κέρδισε» 100 εκατ. ευρώ
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η InoBat στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή κυψελών μπαταριών ευρωπαϊκού σχεδιασμού
Νέες επιδοτήσεις 906 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»
Αύριο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 906 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το ποσό των 3.330.514,20 ευρώ.
Πώς απαντά η Toyota στις απειλές Τραμπ για τέλος σε επιχορηγήσεις EV
Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τις πιστώσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα - Η Toyota είναι η πρώτη που ανταποκρίνεται
Τα EV ξαναμοιράζουν την τράπουλα στην αυτοκινητοβιομηχανία
Οι συζητήσεις για mega deal μεταξύ Honda-Nissan-Mitsubishi σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις σε Ασία και Ευρώπη με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Ο Καναδάς αλλάζει στόχο - Το νέο σχέδιο «δείχνει» ηλεκτρικό δίκτυο net zero το 2050
Ο Καναδάς στοχεύει σε ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050
ΕΥΔΑΠ: Στη μάχη για τη λειψυδρία τρία τάνκερ και μία μονάδα αφαλάτωσης στην Ιτέα
Ο CEO της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης παρουσίασε εναλλακτικά σχέδια για τη θωράκιση της Αττικής από τη λειψυδρία
Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Οι Σκυλακάκης και Τσιάρας παρουσίασαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Στην… πυρά ο πλανήτης – Το 2024 η πιο θερμή χρονιά από το 1881
Σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η φετινή χρονιά είναι η θερμότερη που έχει ζήσει ο πλανήτης από τότε που υπάρχουν μετρήσεις.