
Η Starbucks βρήκε έναν νέο συνεργάτη για να ηγηθεί της δύσκολης μεταμόρφωσής της. Η αλυσίδα καφέ των 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων όρισε την Πέμπτη το απερχόμενο αφεντικό της Reckitt Benckiser, Λαξμάν Ναρασιμχάν ως επόμενο διευθύνοντα σύμβουλό της, ο οποίος από τον επόμενο Απρίλιο θα πάρει τη θέση του μεταβατικού διευθύνοντος συμβούλου και μακροχρόνιου ηγέτη των Starbucks, Χάουαρντ Σουλτς.
Θα πρέπει να παραδώσει ταχύτερα περισσότερους Frapuccinos, με ένα ανήσυχο εργατικό δυναμικό και αυξανόμενο κόστος. Με τον Σουλτς να τριγυρνά ακόμα, ο Ναρασιμχάν είναι παροπλισμένος.
Ο Ναρασιχμάν πέρασε τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθώντας να αλλάξει τη ρότα της βρετανικής εταιρείας καταναλωτικών αγαθών, όταν τα Starbucks του πρόσφεραν μια πιο γλυκιά συμφωνία για να «πηδήξει στο πλοίο».
Διαβάστε επίσης – Starbucks: «Ρήτρα» μη συνδικαλισμού για τις αυξήσεις στους μισθούς
Οι πωλήσεις βελτιώνονταν, και στην Κίνα -τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά των Starbucks- ο Ναρασιμχάν έλαβε μερικές σκληρές αποφάσεις. Ενώ ο Ναρασιμχάν διοικούσε τη Reckitt, η μετοχή της εταιρείας απέδιδε 7% συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, κάτι που δεν ακούγεται καλό, αλλά είναι πολύ καλύτερο από την απόδοση της ανταγωνίστριάς της Unilever την ίδια περίοδο.
Παρόλα αυτά, τα Starbucks είναι μια καυτή πρόκληση σε σύγκριση με την Reckitt .
Μερικά από τα υπάρχοντα προβλήματά τους είναι γνωστά στον Ναρασιμχάν, όπως ο πληθωρισμός ρεκόρ, ο οποίος έχει οδηγήσει σε τεράστιες αυξήσεις στο κόστος των Starbucks. Όμως κάποια (προβλήματα) είναι κάπως μοναδικά. Οι εργαζόμενοι είναι ανήσυχοι, και ήδη περίπου 200 καταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνδικαλιστεί.
Επιπλέον, οι καταναλωτές τείνουν να κάνουν μεγαλύτερες παραγγελίες μέσω της εφαρμογής για κινητά ή του drive thru. Και οι δύο προκλήσεις υποδηλώνουν ότι η εταιρεία πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αναδιαμορφώσει την κουλτούρα των barista πάνω στην οποία ο Σουλτς μεγάλωσε την εταιρεία και να προχωρήσει προς την αυτοματοποίηση.
Το πρόβλημα είναι ότι ο Ναρασιμχάν δεν είναι μόνος στη λήψη αποφάσεων, τουλάχιστον στην αρχή. Ο Σουλτς, ο οποίος βρίσκεται στην τρίτη του θητεία ως αφεντικό των Starbucks , θα παραμείνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου και σύμβουλος. Ο Ναρασιμχάν θα αναφέρεται σε αυτόν μέχρι τον Απρίλιο, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασης.
Αλλά πιθανότατα σημαίνει επίσης ότι ο Σουλτς μπορεί να καθυστερήσει το σχέδιο που θα ακολουθήσει ο Ναρασιμχάν.
Οι μετοχές των Starbucks υποχώρησαν 1,5% το πρωί της Παρασκευής, υποδηλώνοντας ότι οι μέτοχοι είναι επιφυλακτικοί.
REUTERS BREAKINGVIEWS


Latest News

Γιατί θέλω οι μετοχές να χορέψουν ξανά σαν τον Νουρέγιεφ
Άλλα χρηματιστήρια έχουν καλύτερη απόδοση, αλλά κοιτάζω μια ευκαιρία να πουλήσω

Ψεύτικη σοκολάτα vs φυτικά μπιφτέκια, σημειώσατε 1
Η Lindt υποστηρίζει μια πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία που καλλιεργεί κακάο σε ένα εργαστήριο, με λίγα μόνο κύτταρα

Πώς ο Ερντογάν φρενάρει την Τουρκία
Τα κύρια θύματα της καταστολής του Ερντογάν είναι σαφώς οι πολιτικοί του αντίπαλοι - αλλά υπάρχουν και οικονομικά ζητήματα που διακυβεύονται

Η αδικαιολόγητη άνοδος των αποδόσεων της περιφέρειας - Δεύτερες σκέψεις για το PEPP
Ίσως είναι καιρός να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μην σταματήσουμε το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ

Οι «εκδικητές των μετοχών»: Μύθος ή πραγματικότητα;
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εκφράσει μεγαλύτερη ανοχή για τις οικονομικές επιπτώσεις από τους δασμούς από ό,τι αναμενόταν

Η ρωσική οικονομία «τρέχει γύρω από την κοκαΐνη» - Γιατί θα δυσκολευτεί στην ειρήνη
Η προσπάθεια επαναφοράς της οικονομίας στην κανονικότητα θα δημιουργούσε δύο προβλήματα για τον Πούτιν

Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος της παγκόσμιας οικονομίας - Τι δείχνει η αναταραχή στις αγορές
Η ξαφνική αλλαγή στις προσδοκίες των επενδυτών για την ανάπτυξη των τριών μεγαλύτερων οικονομικών ανατρέπει τις συναλλαγές

Ο Τραμπ κάνει την Ευρώπη ξανά μεγάλη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προσφέρει το μεγαλύτερο ερέθισμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου