
Σχεδόν διπλάσιο θα είναι το καθαρό κόστος των εισαγωγών ενέργειας και αναμένεται να αγγίξει τα 99,5 δισ. δολάρια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ντανιέλε Φράνκο, προειδοποιώντας ότι η Ρώμη δεν μπορεί να δαπανά επ’ αόριστον για να απαλύνει το πλήγμα στην οικονομία.
Η Ιταλία εισάγει τα τρία τέταρτα της ενέργειας που καταναλώνει, γεγονός που την καθιστά ιδαίτερα ευάλωτη στην ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση. Επιπλέον το υψηλό δημόσιο χρέος της δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών.
Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Ποια μέτρα έχουν λάβει οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να εγκριθούν τα μέτρα που θα ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές από την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Θα είναι το έβδομο πάκετο βοήθειας που θα προστεθεί στα προηγούμενα έξι συνολικής αξίας 52 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Φράνκο. «Το να συνεχίσουμε να αντισταθμίζουμε, τουλάχιστον εν μέρει, την αύξηση των τιμών της ενέργειας μέσω των δημόσιων οικονομικών είναι πολύ δαπανηρό και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να κάνουμε αρκετά», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας εξήγησε ότι βασικό να γίνουν παρεμβάσεις μιας και η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου εν μέσω συρρίκνωσης των ρωσικών εξαγωγών έχει οδηγήσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλότερα επίπεδα.« Αυτό που έχει σημασία είναι να επανέλθει η τιμή του φυσικού αερίου και της ενέργειας σε βιώσιμα επίπεδα» είπε χαρακτηριστικά.
Η αύξηση του κόστους των εισαγωγών ενέργειας κατάα περίπου 60 δισ. ευρώ, που αναμένεται το 2022 αντιστοιχεί σε περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και θα εξαλείψει το καθαρό πλεόνασμα στις εμπορικές συναλλαγές της Ιταλίας, προειδοποιεί ο Φράνκο, προσθέτοντας ότι «μεταφέρουμε στο εξωτερικό ένα σημαντικό μέρος της αγοραστικής μας δύναμης»


Latest News

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια

Μπέιλι: Επικεντρωνόμαστε στο σοκ της ανάπτυξης – Τι είπε για δασμούς και ύφεση
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα εξετάσει τις επιπτώσεις από τους δασμούς στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό

Αύξηση των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών απο τις ΗΠΑ το 2024
Oι εξαγωγές ουίσκι απο τις ΗΠΑ στην ΕΕ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% σε 699 εκατ. δολάρια , μεταξύ 2022 και 2024, από 439 εκατ. δολάρια το 2021

Οι δασμοί είναι ιδανική ευκαιρία για την Ευρώπη, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας
«Να ληφθούν τώρα οι αποφάσεις της ΕΕ που δεν πραγματοποιήθηκαν πλήρως», λέει ο διοικητής της τραπεζας της Λετονίας

Μπορεί να τηλεφωνήσω στον Πάουελ - Τι θα ζητήσει ο Τραμπ από τον πρόεδρο της Fed
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά της

H UPS αγοράζει την καναδική Andlauer Healthcare Group αντι 1,6 δισ. δολ.
Η νέα εξαγορά επεκτείνει τις δυνατότητες της UPS στον τομέα της μεταφοράς υγειονομικού υλικού

Topshop, η επιστροφή - Πώς θα ανακάμψει η Asos τη βασική της μάρκα
Φυσική παρουσία και ηλεκτρονικό κατάστημα ετοιμάζει η βρετανική Asos για την Topshop

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας
Η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή

Μειωμένο το guidance της P&G για το 2025 καθώς υποχωρεί η ζήτηση
Εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, μειώνεται η ζήτηση και εταιρείες όπως η P&G αναθεωρούν τις προβλέψεις τους - Προς τα κάτω