
Αμετάβλητες θα διατηρήσει, κατά πάσα πιθανότητα, ο ΟΠΕΚ+ στη συνάντηση της Δευτέρας τις ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου για τον Οκτώβριο. Αυτό δήλωσαν τρεις πηγές από τον οργανισμό στο Reuters, αν και άλλοι παράγοντες δεν απέκλειαν μείωση της παραγωγής για να στηρίξουν τις τιμές που έχουν διολισθήσει από τα υψηλά επίπεδα που είχαν φθάσει το προηγούμενο διάστημα.
Ο παράγοντας «Ιράν»
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοι του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστός ως ΟΠΕΚ+, συνεδριάζει αύριο Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου εν μέσω αναταράξεων στη ζήτηση πετρελαίου αλλά και μιας ενδεχόμενης αύξησης της προσφοράς αργού, εάν επιτευχθεί συμφωνία με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η Ρωσία από την πλευρά της δεν υποστηρίζει μία ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά την τρέχουσα περίοδο, ενώ είναι πιθανό ο ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του, καθώς θα συνεδριάσει αύριο, όπως ανέφερε σήμερα, η εφημερίδα “The Wall Street Journal” επικαλούμενη πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.
Οι φόβοι για ύφεση ρίχνουν τις τιμές
Το αργό μπρεντ έχει πέσει στα 95 δολάρια περίπου το βαρέλι από τα 120 δολάρια τον Ιούνιο, λόγω των φόβων για οικονομική επιβράδυνση και ύφεση στη Δύση. Το Ιράν αναμένεται να προσθέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στην προσφορά ή το 1% της παγκόσμιας ζήτησης, εάν χαλαρώσουν οι κυρώσεις.
Τον περασμένο μήνα ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, επισήμανε το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής για την εξισορρόπηση της αγοράς. Η προσφορά παραμένει περιορισμένη, με πολλά κράτη του ΟΠΕΚ να παράγουν κάτω από τους στόχους και τις νέες δυτικές κυρώσεις να απειλούν τις ρωσικές εξαγωγές.
Ρωσία και G7
Στο μεταξύ η Ρωσία επανέλαβε την Παρασκευή ότι θα σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που υποστηρίζουν την ιδέα του περιορισμού της τιμής των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών εν μέσω της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Την Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομικών του G7 αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού και των πετρελαϊκών προϊόντων, χωρίς σε πρώτη φάση να δώσουν λεπτομέρειες για το ύψος της τιμής.
Πηγή: in.gr


Latest News

Γεράσιμος Καλογηράτος: H ενεργειακή μετάβαση και η ζήτηση ενέργειας για data centers επηρεάζουν τις προοπτικές του LNG
Η ενεργειακή μετάβαση και οι προοπτικές του LNG συζητήθηκαν στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link, σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε ο Γεράσιμος Καλογηράτος (Capital Clean Energy Carriers Corp.)

Χωρίς επιδότηση οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο – Ικανοποιημένο το ΥΠΕΝ από τις τιμές
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Μεγάλες μειώσεις στο ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Απρίλιο
Η ΔΕΗ ανάρτησε τις χρεώσεις για το ειδικό οικιακό και το νέο διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος που θα ισχύουν τον Απρίλιο

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024