Ηταν Μάρτιος του 1998 όταν βουλευτές της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, συναντήθηκαν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για να παίξουν ποδόσφαιρο. Ανάμεσά τους και ο τότε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Δεν πρόλαβαν να ανταλλάξουν ορισμένες μπαλιές και ο κ. Καραμανλής σωριάστηκε στο έδαφος κι έδειχνε να πονάει στο πόδι.
Αμέσως μετέφεραν τον μετέπειτα πρωθυπουργό, υποβασταζόμενο και η διάγνωση έδειξε ρήξη τένοντα, έναν αρκετά σοβαρό τραυματισμό δηλαδή.
Απρίλιος του 2008 και στη Σταμάτα ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει ποδηλατάδα, την αγαπημένη του συνήθεια δηλαδή.
Διαβάστε επίσης: Νίκος Ανδρουλάκης: «Να δώσει εντολή ο Μητσοτάκης για άρση απορρήτου»
Ο τότε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χάνει την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να προκληθεί κάταγμα στον 8ο θωρακικό του σπόνδυλο. Φήμες, που παραμένουν ακόμη ανεπιβεβαίωτες, αναφέρουν πως ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να διορθώσει την αλυσίδα του ποδηλάτου του… εν κινήσει. Όμως, το αποτέλεσμα μετράει. Ο μετέπειτα πρωθυπουργός έπαθε ένα ατύχημα που δεν το περίμενε.
Μάιος του 2015 και ο τότε πρόεδρος της ΝΔ, και λίγο μετά πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, παίζει μπάσκετ με το γιο του στο σπίτι. Ο κ. Σαμαράς τραυματίζεται στο χέρι και μεταφέρεται στο νοσοκομείο ΚΑΤ όπου του διαγιγνώσκεται κάταγμα αγκώνα.
Να που και οι πολιτικοί έχουν τις άτυχες στιγμές τους.
Λέτε να γίνει πρωθυπουργός;
Και γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Μα με αφορμή τον σοβαρό, όπως αποδείχθηκε τραυματισμό του Νίκου Ανδρουλάκη, την Παρασκευή στο Ζάππειο. Μια άτυχη στιγμή την ώρα που έριχνε σουτάκια στην μπασκέτα που είχε στηθεί με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, και το κακό δεν άργησε.
Ρήξη χιαστού για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και χειρουργείο. Ασφαλώς αλλάζει και το πρόγραμμα του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος είχε προγραμματίσει την πρώτη του άνοδο στη ΔΕΘ ως πρόεδρο του κόμματος. Ηταν να πάει την ερχόμενη Πέμπτη, όμως, όλα δείχνουν ότι αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας η επίσκεψη.
Δεν πρέπει, όμως, να παραλείψουμε μια μεγάλη σύμπτωση. Καραμανλής, Παπανδρέου και Σαμαράς, όταν τραυματίστηκαν ήταν αρχηγοί κόμματος. Λίγους μήνες μετά ή μερικά χρόνια αργότερα και οι τρεις κέρδισαν τις εκλογές κι έγιναν πρωθυπουργοί.
Ο κ. Καραμανλής το 2004, ο κ. Παπανδρέου το 2009 και ο κ. Σαμαράς το 2015.
Σύμπτωση και ο τραυματισμός του Νίκου Ανδρουλάκη ενώ είναι πρόεδρος του κόμματός του ή μήπως να… προετοιμάζεται να γίνει κι αυτός πρωθυπουργός; Διαβολικές συμπτώσεις είναι η αλήθεια.
Οι κλειστοί δρόμοι και ο εκλογικός νόμος
Πολλά τα σενάρια για τις εκλογές, 8 μήνες μετά. Η απλή αναλογική ασφαλώς δεν βγάζει αυτοδύναμη κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, οι συμμαχίες έχουν καεί στις πολιτικές αντιπαραθέσεις, η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου ανοίγει σιγά – σιγά.
Όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση των υποκλοπών έκλεισε τους δρόμους της συγκυβέρνησης ΝΔ με ΠΑΣΟΚ. Είχε κλείσει άλλωστε ένας τέτοιος δρόμος με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη και τη στήριξη του τρίτου κόμματος, όταν ο Ν. Ανδρουλάκης είχε πει ότι δεν θα δεχόταν τον νυν πρωθυπουργό.
Όμως, επειδή πολλοί έσπευσαν να «δουν» προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις υποκλοπές, από τη Χ. Τρικούπη το ξεκαθαρίζουν. «Να τα ξεχάσουν αυτά οι υβριστές και ταυτόχρονα οι μιμητές του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι…»
Με αφορμή τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η ΝΔ πληγώθηκε, αλλά το πολιτικό σκηνικό δεν έχει ανατραπεί, όλα πλέον τα βλέμματα είναι στο Μαξίμου. Πότε θα πυροδοτήσει τη βόμβα του εκλογικού νόμου με επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών. Με ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ΝΔ θα ήταν κοντά στους 151 βουλευτές. «Αν χρειαστούν 1,2 βουλευτές για αυτοδυναμία, θα τους βρούμε», λένε «γαλάζια» στελέχη… κοιτώντας προς τα δεξιά.
Τα deal που έρχονται και μια «νύφη»
Οι αναταράξεις στην ασφαλιστική αγορά συνεχίζεται καθώς οι εξαγορές δεν λένε να κοπάσουν. Generali, ΝΝ, Allianz, άνοιξαν τον χορό, όμως όπως λένε στην ασφαλιστική πιάτσα θα έχουμε και άλλες ανάλογες κινήσεις, με την αγορά να μαζεύεται ακόμη περισσότερο. Υπάρχει για παράδειγμα ακόμη μια ξένη υποψήφια νύφη και κάνα δυο ελληνικές αξιόλογες περιπτώσεις.
Όμως η συγκέντρωση μεταξύ ασφαλιστικών οδηγεί και σε εξαγορές και μεταξύ των εταιρειών ασφαλιστικής πρακτόρευσης και μεσιτείας. Τελευταίο παράδειγμα η απόκτηση σημαντικού ποσοστού (κοντά στο 33% λένε όσοι γνωρίζουν) στην εταιρεία ασφαλιστικής πρακτόρευσης 3P Insurance από την Hellas Direct, η οποία με τον τρόπο αυτό αποκτά πρόσβαση σε “φυσικά δίκτυα πωλήσεων” καθώς μέχρι τώρα δραστηριοποιούνταν μόνο μέσω διαδικτύου στην πώληση ασφαλιστικών προϊόντων.
Οι αλλαγές στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης δεν έχουν τέλος.
Κινητικότητα στην αγορά ηλεκτρισμού
Τάσεις συγκέντρωσης διαμορφώνονται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, όπως φανέρωσε η εξαγορά της Watt+Volt από τον όμιλο Μυτιληναίου. Σύμφωνα με τον Μικροοικονομικό του Βήματος της Κυριακής, θα ακολουθήσουν και άλλες, από εγχώρια και διεθνή σχήματα, που θα αλλάξουν ριζικά την ελληνική αγορά ηλεκτροπαραγωγής και διανομής ρεύματος.
Είναι οι συνθήκες τέτοιες διεθνώς που οι αλλαγές «τρέχουν» και είναι μπροστά. Πολύ περισσότερο τώρα που ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκας σπεύδει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για διεύρυνση του κύκλου και των μέσων ηλεκτροπαραγωγής.
To «Lana» και οι αποζημιώσεις
Στο πιο κρίσιμο σημείο βρίσκεται η υπόθεση της απελευθέρωσης των δυο ελληνικών δεξαμενόπλοιων που κρατούνται από τις ιρανικές αρχές και της αναχώρησης από την Ελλάδα του δεξαμενόπλοιου «Lana». Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν ότι το δεξαμενόπλοιο «
Lana» είναι αξιόπλοο και έτοιμο για αναχώρηση. Αυτό που μένει είναι να καταθέσει το σχετικό αίτημα για να δοθεί από το Λιμενικό ελεύθερο απόπλου, όπως συμβαίνει με κάθε πλοίο που αναχωρεί από ένα λιμάνι. Οσον αφορά τα ελληνικά δεξαμενόπλοια, οι ιρανικές αρχές ζητούν εξασφαλίσεις ότι με την απελευθέρωσή τους δεν θα αιτηθούν αποζημιώσεις, κάτι που μάλλον θα συμφωνηθεί.
Σε βαθύ ύπνο η ΕΕ από τον Μάρτιο
Από τον περασμένο Μάρτιο συζητούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Από τον Μάρτιο έχουν κατατεθεί προτάσεις για να μη φτάσει η Ευρώπη να κρυώνει και να είναι στο σκοτάδι.
Εδώ κι επτά μήνες έχουν πέσει στο τραπέζι σχέδια για το πιθανό σενάριο να σταματήσει η Ρωσία τη χορήγηση φυσικού αερίου. Κι έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων το πλαφόν στις τιμές του αερίου, αλλά και η αποσύνδεση του φυσικού αερίου από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Τώρα, λοιπόν, αποφάσισαν να «ξυπνήσουν». Τώρα αποφάσισαν να κινητοποιηθούν, τώρα η Ούρσουλα και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών βλέπουν αδιέξοδα.
Τώρα που η Ρωσία δείχνει αμετακίνητη και θα κλείσει τις στρόφιγγες, κατάλαβαν οι Ευρωπαίοι ότι ο πόλεμος δεν είναι παιχνιδάκι κι ότι σε έναν πόλεμο όλα επιτρέπονται.
Σ’ αυτή τη χρονική στιγμή βέβαια, αντί να σκύψουν τα κεφάλια και να σηκώσουν τα μολύβια, αποφάσισαν να… σκοτωθούν. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λοιπόν, άφησε σαφείς αιχμές κατά της Κομισιόν και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δραματικές καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων.
«Δεν υπάρχει μέρα για χάσιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προτρέποντας την ΕΕ να βάλει «συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι» το συντομότερο δυνατό και να μην περιμένει μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται για να εκφωνήσει τον ετήσιο λόγο της».
«Οι πολίτες υποφέρουν, οι εταιρείες υποφέρουν, τα κράτη υποφέρουν και κάποιες εταιρείες που παράγουν ενέργεια βγάζουν υπερκέρδη. Δεν αρνούμαι ότι το θέμα είναι σύνθετο. Αλλά είναι απαράδεκτο να στέκεσαι άπραγος. Και είναι δύσκολο να εξηγηθεί ότι, από τον Μάρτιο, δεν έχουν υπάρξει κάποιες σοβαρές επιχειρησιακές προτάσεις στο τραπέζι», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.
Ασφυκτική πίεση χρόνου
Ο χρόνος πλέον πιέζει. Τη Δευτέρα η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Επιτροπή προετοιμάζει σχέδιο για τον διαχωρισμό των τιμών της ενέργειας από το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα παρέχουν φθηνότερη ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές. Οι παρατηρήσεις της προκάλεσαν απότομη πτώση στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.
Αν δεν υπάρξει κάτι πιο σύντομα, στις 14 του μήνα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα σωτηρίας από την Κομισιόν. Όμως, θα έχουμε πάρει «μυρωδιά» των προθέσεων της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου όταν και θα έχουν έκτακτες συνομιλίες οι υπουργοί Ενέργειας.
Ο Μισέλ είπε επίσης ότι ήρθε η ώρα να συζητήσουμε την αποσύνδεση του φυσικού αερίου από τις τιμές του ηλεκτρισμού. Στην ΕΕ, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος καθορίζονται από την τιμή του ακριβότερου καυσίμου, συνήθως του φυσικού αερίου. Αυτή η συμφωνία έχει δημιουργήσει κέρδη για τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορούν να παράγουν φθηνότερο ρεύμα από αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκτιμά ότι «τα κράτη βρίσκονται σε διαδικασία φτωχοποίησης», υπενθυμίζοντας ότι ήδη 280 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί από κρατικούς προϋπολογισμούς για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στις επιχειρήσεις και στους πολίτες.
Ηρθε και η απόφαση του G7 για ένα ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσιων μεταφορών για να δείξει το δρόμο. Το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει και ημερομηνίες τον Δεκέμβριο, στις 5 συγκεκριμένα για νέο πακέτο κυρώσεων για το αργό πετρέλαιο από Ρωσία και τον Φεβρουάριο για μέτρα για τα άλλα προϊόντα πετρελαίου.
Οι ελιές Καλαμών και η Καλαμάτα
Μια σημαντική απόφαση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μετά την έκδοση της με αριθμό 1149/2022 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (σχετικά με τις ελιές Καλαμών), που ακύρωσε την με αριθμό 331/20735/7.2.2018 απόφαση του ΥπΑΑΤ (Β΄ 648), ως μη νομίμως αιτιολογημένη λόγω έλλειψης της ουσιαστικής τεχνικής κρίσης των αρμοδίων οργάνων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς προέβη, ύστερα από τη θετική εισήγηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΤΕΠΥ), σε εκ νέου έκδοσή της (ΦΕΚ Β/4641/2-9-2022).
Ειδικότερα, μετά από αίτημα του διατηρητή της φυτικής ποικιλίας ελαίας με την ονομασία “KALAMON”, δηλαδή του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, η ανωτέρω Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού στις 9/8/2022 κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε για την εκ νέου καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», λόγω συνδρομής των προϋποθέσεων της παρ.1 του άρθρου 42 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1151/2012,δεδομένου ότι η προηγούμενη ακυρωθείσα απόφαση είχε εκδοθεί χωρίς την προβλεπόμενη από το άρθρο 6 του ν. 1564/1985 γνωμοδότηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού.
Latest News
Το κουβάρι με τα μπόνους δόμησης, οι αλλαγές στη ΔΕΗ, οι μεταγραφές της Attica Bank, ο παλιός Τσαμάζ και η ιστορική ανατροπή (;) με τα τέλη
Η καταιγίδα
Γιατί μπαίνουν στον πάγο επενδύσεις, η λύση Στουρνάρα, τα αντανακλαστικά της Attica Bank, ο χαρούμενος Μανουσάκης
Ηρεμία…
O στρουθοκαμηλισμός του Μαξίμου, η βιασύνη Μηταράκη, Σκρέκα, μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο, οι υποσχόμενες Helleniq Energy και ΑΔΜΗΕ, η μετακόμιση της Epsilon Net
Στρουθοκαμηλισμός
Σε «εμπιστευτική» σύνοδο ο πρωθυπουργός, το «χέρι» του Μιτζάλη, «λάμπουν» Φαραντούρης και Αυτιάς στην Ευρώπη, η «βιασύνη» στη Eurobank, η εμπιστοσύνη στον Μανουσάκη
Από το Βορρά στο Νότο
Το block στους έφηβους, και πάλι «φίλοι» στη Νέα Δημοκρατία, η «α-τράπεζη» Βουκουρεστίου, τα email campaigns της Alpha Bank, οι «προσωρινοί» του ΕΛΓΑ, η έκπληξη του ΑΔΜΗΕ
Το Μέγαρο Μαξίμου
Το all in της κυβέρνησης, ο τραπεζίτης πίσω από τα μέτρα, οι αντοχές του χρηματιστηρίου και τα family offices, η γκάφα Γεωργιάδη, ο Καλατράβα “φεύγει”, το παζλ του food hall στο Αρσάκειο
All in…
Η στροφή Μητσοτάκη, η «φορολογία» των τραπεζών, τι θα μετρήσουν οι long του 2025, η «υποψηφιότητα» Πατέλη, το alert στα φάρμακα του Έβρου, το «σκάκι» της Helleniq Energy, η αξία της τηλε-διοίκησης
Η στροφή
Αλλαγή σελίδας στον Πειραιά, το timing της ελληνικής διπλωματίας, η «γκάφα» Πετραλιά, ο κεφάτος Σιάμισιης, «έκλεισε το μάτι» ο Θεοδωρικάκος
Νέα σελίδα για το κτήριο Κορασίδη στον Πειραιά
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…