
Ακούμε συνέχεια δεσμεύσεις από αρχηγούς κρατών για μέτρα για το κλίμα. Που σπάνια όμως ταυτίζονται με την πραγματικότητα ή λαμβάνουν υπ’ όψιν αυτά που συμβαίνουν στον αληθινό κόσμο. Ο πρόεδρος Μπάιντεν για παράδειγμα δεσμεύθηκε στη Σύνοδο για το Κλίμα της Γλασκώβης να φθάσουν οι ΗΠΑ να εκπέμπουν μηδενικά αέρια του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Για να φθάσει όμως στον στόχο αυτόν και παράλληλα να μπορέσουν οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες να ικανοποιήσουν τις αυξημένες παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες, είναι περίπου αδύνατο. Εκτός αν ξεπερασθούν οι καχυποψίες και οι εθνικοί ανταγωνισμοί και οι μεγάλες χώρες – ιδίως οι ΗΠΑ – αποφασίσουν να μοιρασθούν με τις παραγωγούς χώρες τις καινοτομίες που προωθούν μαζί με τη βάση των ερευνητικών τους δυνατοτήτων.
Διαβάστε επίσης: Το δίλημμα της αποανάπτυξης
Το πράγμα φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο αν λάβει κάποιος υπ’ όψιν τις προβλέψεις του US Energy Information Agency (Αμερικανικό Γραφείο Πληροφόρησης για την Ενέργεια) πως οι καταναλωτικές ενεργειακές ανάγκες των Ηνωμένων Πολιτειών θα αυξηθούν σημαντικά μέχρι το 2050 σε πετρέλαιο και υγρά καύσιμα! Ενα παράδειγμα για το πώς θα μπορούσαν κάποιες συνεργασίες να προωθηθούν έρχεται από τον μάλλον «βαρετό» Καναδά. (Εκεί δεν γίνεται σχεδόν ποτέ τίποτε.) Που αποτελεί τον νούμερο 1 προμηθευτή πετρελαίου και λοιπόν υγρών καυσίμων των ΗΠΑ. Ο Καναδάς έχει εξίσου δεσμευθεί για μηδενικές εκπομπές αερίων μέχρι το 2050. Για να πετύχει τον στόχο αυτόν έχει καθορίσει από το 2019 μια υψηλή εθνική τιμή άνθρακα (δηλαδή πανάκριβα ασύμφορη χρήση) και επενδύει γενναία σε έρευνες για σύλληψη άνθρακα, χρήση εναλλακτική των ποσοτήτων (όπως το κάνει με νέες τεχνολογίες και η Αυστραλία για τον λιγνίτη), και αποθήκευσή τους. Ερευνες δηλαδή που οδηγούν σε κολοσσιαίες εμπορικές τους αξιοποιήσεις.
Ετσι, έξι από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο και από άμμο πετρελαίου προσπαθούν από κοινού να φθάσουν στον στόχο της μηδενικής εκπομπής αερίων μέχρι το 2050. Τον Ιούνιο οι επικεφαλής αυτών των εταιρειών, μαζί με τον πρωθυπουργό της Αλμπέρτα Jason Kenney, βρέθηκαν στο Ιδρυμα Μελετών Woodrow Wilson εξηγώντας πώς ακριβώς θα πετύχουν τον στόχο. Η σχετική αναφορά του Wilson Center εξηγεί τον εντυπωσιασμό των ακροατών. Από την έρευνα όμως και τις μελέτες μέχρι την επίτευξη των στόχων η απόσταση παραμένει τεράστια. Ιδίως για εκείνους που περιμένουν αποτελέσματα για ενδεχόμενη εφαρμογή και από τους ίδιους.
Δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν πως ο Καναδάς προμηθεύει περίπου τη διπλή ποσότητα πετρελαίου και υγρών καυσίμων στις ΗΠΑ από το σύνολο των σχετικών προμηθειών προς τις ίδιες από το Μεξικό, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και την Κολομβία μαζί. Αυτονόητα, οι δεσμεύσεις για το κλίμα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κινδύνου που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα και τη λειτουργία της βιομηχανίας, για να υλοποιηθούν προϋποθέτουν άλματα στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων