Δεν πέρασε ούτε μια μέρα ουσιαστικά από την ανακοίνωση του τρίτου πακέτου ελαφρύνσεων των 65 δισεκατομμυρίων ευρώ από την γερμανική κυβέρνηση και η έντονη κριτική έχει ήδη αρχίσει, με τα νέα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων να μην φαίνονται ακόμη αρκετά. Υπάρχουν έτσι διαφωνίες ως προς την οικονομική τους έκταση, την φύση των μέτρων αλλά φυσικά και τις διαδικασίες.
«Υπάρχουν ακόμη πολλά εκκρεμή ζητήματα. Εάν θα πρέπει να πληρώσουν και τα κρατίδια θα πρέπει να έχουν κι αυτά λόγο» αναφέρει ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χέντρικ Βυστ. Kαι ο πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν εκτιμά ότι ενδέχεται να επιβαρυνθούν προσεχώς οι προϋπολογισμοί των κρατιδίων, ζητώντας επίσης άμεσα τη σύγκληση διάσκεψης των πρωθυπουργών των γερμανικών κρατιδίων υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Διαβάστε επίσης: Κομισιόν για ενεργειακό κόστος: Το ελληνικό μοντέλο στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων
«Αόριστα μέτρα»
«Τα μέτρα είναι αόριστα, ανεπαρκή» αναφέρει ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ επικεφαλής της Κ.Ο. των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών. «Τίποτα για τους πυρηνικούς σταθμούς, καμία απόφαση για μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, για τη διακοπή της εισφοράς φυσικού αερίου, καμία σαφήνεια για το πώς θα μειώσουμε το ενεργειακό κόστος» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Αντιδράσεις όμως υπάρχουν ήδη και από κορυφαίους Γερμανούς οικονομολόγους, όπως ο Μίχαελ Χύτερ, επικεφαλής του σημαντικού Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας με έδρα την Κολωνία. Μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post χαρακτηρίζει τα νέα μέρα ακόμη «θολά», ειδικότερα δε την σχεδιαζόμενη παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και το φρένο στην τιμή του, με άντληση πόρων από τα υπερκέρδη ενεργειακών εταιρειών.
Και η Γερμανική Ένωσης Προστασίας των Παιδιών θεωρεί μικρή την αύξηση των 18 ευρώ στο επίδομα τέκνων, ενώ η ένωση Δήμων και Κοινοτήτων πιέζει ήδη τα κρατίδια συνεργαστούν με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το διάδοχο μοντέλο του εισιτηρίου των 9 ευρώ.
Το «θερμό φθινόπωρο» ξεκινά
Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag o επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μέρτς προειδοποιεί για μπλακάουτ τον χειμώνα σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση για «ιδεολογικούς λόγους» δεν προχωρήσει στην επαναλειτουργία των τριών πυρηνικών σταθμών που έχουν εναπομείνει στη Γερμανία.
Όπως ανέφερε μάλιστα έπειτα στο δημόσιο δίκτυτο ARD: «Κατά την εκτίμησή μου, θα πρέπει να διατηρήσουμε σε λειτουργία τους τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής για τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια ώστε να έχουμε επαρκή τροφοδοσία ρεύματος σε αυτή τη χώρα».
Κι όλα αυτά ενώ το «θερμό φθινόπωρο» στους δρόμους ξεκινά σήμερα: 4000 διαδηλωτές από το Κόμμα της Αριστεράς αναμένονται στη Λειψία. Στους δρόμους της Λειψίας όμως βγαίνουν σήμερα για να διαδηλώσουν κατά της γερμανικής κυβέρνησης και μέλη του εθνολαϊκιστικού Κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία.
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
Πηγή: DW
Latest News
Από ασανσέρ σε πολυτελή διαμερίσματα - Η στεγαστική κρίση κι ένα κόλπο στη Βρετανία
Μετά από 14 χρόνια υποτονικής ανάπτυξης υπό τους Τόρις, η κυβέρνηση Στάρμερ προσπαθεί να χτίσει 1,5 εκατομμύρια σπίτια σε πέντε χρόνια
Αποφασιστική απάντηση από την ΕΕ σε περίπτωση δασμών από τις ΗΠΑ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα συζητήσουν το ενδεχόμενο των δασμών κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εμπορίου στη Βαρσοβία την Τρίτη.
Σολτς: Να μην διχάσουμε τον κόσμο – Το σχόλιο για τους δασμούς
Όλοι επωφελούνται από την παγκοσμιοποίηση σημείωσε ο Όλαφ Σολτς
Ο Σι Τζινπίνγκ ζυγίζει τα αντίποινα στους δασμούς Τραμπ
Η υποτονική απάντηση του Πεκίνου και η εμπειρία από την πρώτη προεδρία Τραμπ
Οντάριο: Αποσύρει το αμερικανικό αλκοόλ από τα ράφια
Η μεγαλύτερη επαρχία του Καναδά αντιδρά στους δασμούς Τραμπ
SEC: Το προσωπικό θα ζητά άδεια από την ηγεσία για τις επίσημες έρευνες
Τι αναφέρει το ρεπορτάζ του Reuters
H LG αποκτά πλειοψηφικό μερίδιο στην Bear Robotics
Στόχος της στρατηγικής επένδυσης είναι η επιτάχυνση της καινοτομίας σε όλες τις εμπορικές, οικιακές και βιομηχανικές ρομποτικές λύσεις της LG
Τι θέλει να πετύχει ο Τραμπ με τους δασμούς
Η ιστορία των δασμών, οι οικονομικές επιπτώσεις και τα σχέδια του Τραμπ
«Βγάζουμε το πόδι μας από το φρένο σε ό,τι αφορά τις μειώσεις στα επιτόκια» - Κλάας Κνοτ (ΕΚΤ)
Ο Ολλανδός τραπεζίτης εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ κοντά στον στόχο της ΕΚΤ του 2%
Γιατί η φούσκα της κινεζικής οικονομίας δε σκάει ποτέ;
Στην Κίνα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενήργησαν πριν ξεσπάσει η κρίση, χρησιμοποιώντας μια σειρά εργαλείων για τη διαχείριση του ρυθμού της πτώσης