Στο τέλος του 2023 θα υπάρχει σαφή απάντηση και εικόνα για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Άρης Στεφάτος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο Ρίκαρντ Σκούφια.
Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο – Πώς θα «ξεκλειδώσουν» οι έρευνες για τα κοιτάσματα της Κρήτης
Ο Στεφάτος διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία μεταβολή στο χρονοδιάγραμμα μετά την αποχώρηση της TotalEnergies από την κοινοπραξία που έχει μισθώσει τα δικαιώματα ερευνών. «Η αμερικανική ExxonMobil με τα ΕΛ.ΠΕ έχουν καταθέσει νέο αναβαθμισμένο ποιοτικά πρόγραμμα ερευνών στις περιοχές «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης, το οποίο μάλιστα επισπεύδει και τις διαδικασίες», σημείωσε.
«Δεν έχουμε καμία καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα που είχε παρουσιαστεί την περασμένη Άνοιξη μετά τη σαφή πολιτική στήριξη του πρωθυπουργού», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, ο οποίος πρόσθεσε: «Παραμένει ο στόχος ώστε στο τέλος του 2023 να έχουμε σαφή εικόνα και απάντηση από τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κρήτη».
Ο Στεφάτος απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το χρόνο εκκίνησης των σεισμικών ερευνών της ExxonMobil, όπως επίσης και για το αν η εκκρεμής συζήτηση της προσφυγής περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στις παραχωρήσεις της Κρήτης επηρεάζει την υλοποίηση του προγράμματος του αμερικανικού κολοσσού. Υπογράμμισε, όμως, πως «η ανάληψη των ερευνών από την ExxonMobil αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο της κυβέρνησης και της ΕΔΕΥΕΠ για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας».
Προσέλκυση επενδυτών
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ μίλησε και για τις προσπάθειες της εταιρείας να προσελκύσει επενδυτές και για τις υπόλοιπες παραχωρήσεις της χώρας.
Όπως είπε, «είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με ενδιαφερόμενους και έχουν υπογραφεί και σχετικά πρωτόκολλα εμπιστευτικότητας». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι υποψήφιοι στοχεύουν σε νέες ανεξερεύνητες περιοχές της Ελλάδας, τόνισε πως «προτεραιότητα της ΕΔΕΥΕΠ είναι οι υφιστάμενες παραχωρήσεις στις οποίες υπάρχει ένας επενδυτής. Διευκολύνουμε στην εξεύρεση εταίρων τους».
Ο κ. Στεφάτος προχώρησε επίσης σε έναν απολογισμό της διετούς διοίκησης της εταιρείας και έκανε γνωστά και τα οικονομικά αποτελέσματα της για το 2021, τα οποία κινήθηκαν υψηλότερα σε σχέση με το 2020.
Το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΔΕΥΕΠ ανήλθε πια στα 12 εκ. ευρώ και τα EBITDA του 2021 έκλεισαν στα 3,75 εκ. ευρώ. Τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 110% έναντι του 2020 και ήταν στα 3,69 εκ. ευρώ.
Η αύξηση οφείλεται στην απόδοση των training fees των εταιρειών, με βάση τις συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο. Επίσης τα έσοδα προέρχονται και από την πώληση σεισμικών δεδομένων καθώς και μελετών.
Ο αναβαθμισμένος ρόλος
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ μίλησε και για τις νέες δραστηριότητες της εταιρείας που ανέλαβε κατόπιν σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.
Πρόκειται για την αδειοδότηση και οργάνωση των επενδύσεων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, φυσικού αερίου και υδρογόνου σε γεωλογικές δομές καθώς και των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Ο κ. Στεφάτος έκανε γνωστή τη συμμετοχή της ΕΔΕΥΕΠ σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. για την αποθήκευση CO2 και ανακοίνωσε πως ήδη μελετώνται οι γεωλογικοί σχηματισμοί των Γρεβενών.
Σε σχέση με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, σημείωσε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο ξένων όσο και Ελλήνων παικτών είναι ισχυρό. Μάλιστα μίλησε και για προτάσεις οι οποίες βλέπουν συνδυασμό επενδύσεων όπως η ανάπτυξη off shore ανεμογεννητριών με την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Latest News
Διελκυστίνδα ΗΠΑ- Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης - Πώς αλλάζει ο χάρτης το 2025
Μόσχα και Ουάσιγκτον ερίζουν για την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης - Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές
Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη - Ποιοι εκμεταλλεύονται τις τιμές spot
Το μπλοκ έλαβε 16,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παρά τις προσπάθειες για μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία
Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη - Τα 3 σενάρια και ο χορός των κερδοσκόπων
Η αγορά και η Κομισιόν προετοιμάζονται για διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου
Σε νέα πίστα η HELLENiQ ENERGY – Το «Vision 2025» και τα deals για Elpedison και ΔΕΠΑ
Η HELLENiQ ENERGY σε χρόνο ρεκόρ υλοποίησε το πρόγραμμα μετασχηματισμού «Vision 2025»
Το «διαζύγιο» Κιέβου- Μόσχας στο φυσικό αέριο πλήττει την Ευρώπη - Ράλι στο TTF
Αν και η απόφαση για το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν αναμενόμενη η αγορά αντέδρασε με νευρικότητα
Αλλαγές στο πλαφόν του ρωσικού αερίου μελετά η G7 - Τα σενάρια στο τραπέζι
Η G7 μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλλει καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Πούτιν: Τέλος στη συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
Ζελένσκι και ΕΕ εναλλακτικές λύσεις στις Βρυξέλλες - Ποιες χώρες ανησυχούν
«Έπεσαν» οι υπογραφές: Πώληση του 35% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ στο ΤΑΙΠΕΔ
Η συμφωνία αποβλέπει στην απόκτηση πλήρους ελέγχου και ευελιξίας κινήσεων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Deal ΑΔΜΗΕ με Meridiam για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Επιβεβαίωση ΟΤ
Σύμφωνα με το Bloomberg, το γαλλικό fund Meridiam αποκτά το 49,9% της κοινοπραξίας Great Sea Interconnector που ανήκει στον ΑΔΜΗΕ
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ξεκίνησε η δημόσια πρόταση της Masdar για το 29,57% των μετοχών
Η Masdar προχωρά σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση με τιμή στα 20 ευρώ ανά μετοχή – Η επιβράβευση για τους μετόχους