Στο τέλος του 2023 θα υπάρχει σαφή απάντηση και εικόνα για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Άρης Στεφάτος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο Ρίκαρντ Σκούφια.
Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο – Πώς θα «ξεκλειδώσουν» οι έρευνες για τα κοιτάσματα της Κρήτης
Ο Στεφάτος διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία μεταβολή στο χρονοδιάγραμμα μετά την αποχώρηση της TotalEnergies από την κοινοπραξία που έχει μισθώσει τα δικαιώματα ερευνών. «Η αμερικανική ExxonMobil με τα ΕΛ.ΠΕ έχουν καταθέσει νέο αναβαθμισμένο ποιοτικά πρόγραμμα ερευνών στις περιοχές «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης, το οποίο μάλιστα επισπεύδει και τις διαδικασίες», σημείωσε.
«Δεν έχουμε καμία καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα που είχε παρουσιαστεί την περασμένη Άνοιξη μετά τη σαφή πολιτική στήριξη του πρωθυπουργού», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, ο οποίος πρόσθεσε: «Παραμένει ο στόχος ώστε στο τέλος του 2023 να έχουμε σαφή εικόνα και απάντηση από τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κρήτη».
Ο Στεφάτος απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το χρόνο εκκίνησης των σεισμικών ερευνών της ExxonMobil, όπως επίσης και για το αν η εκκρεμής συζήτηση της προσφυγής περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στις παραχωρήσεις της Κρήτης επηρεάζει την υλοποίηση του προγράμματος του αμερικανικού κολοσσού. Υπογράμμισε, όμως, πως «η ανάληψη των ερευνών από την ExxonMobil αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο της κυβέρνησης και της ΕΔΕΥΕΠ για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας».
Προσέλκυση επενδυτών
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ μίλησε και για τις προσπάθειες της εταιρείας να προσελκύσει επενδυτές και για τις υπόλοιπες παραχωρήσεις της χώρας.
Όπως είπε, «είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με ενδιαφερόμενους και έχουν υπογραφεί και σχετικά πρωτόκολλα εμπιστευτικότητας». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι υποψήφιοι στοχεύουν σε νέες ανεξερεύνητες περιοχές της Ελλάδας, τόνισε πως «προτεραιότητα της ΕΔΕΥΕΠ είναι οι υφιστάμενες παραχωρήσεις στις οποίες υπάρχει ένας επενδυτής. Διευκολύνουμε στην εξεύρεση εταίρων τους».
Ο κ. Στεφάτος προχώρησε επίσης σε έναν απολογισμό της διετούς διοίκησης της εταιρείας και έκανε γνωστά και τα οικονομικά αποτελέσματα της για το 2021, τα οποία κινήθηκαν υψηλότερα σε σχέση με το 2020.
Το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΔΕΥΕΠ ανήλθε πια στα 12 εκ. ευρώ και τα EBITDA του 2021 έκλεισαν στα 3,75 εκ. ευρώ. Τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 110% έναντι του 2020 και ήταν στα 3,69 εκ. ευρώ.
Η αύξηση οφείλεται στην απόδοση των training fees των εταιρειών, με βάση τις συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο. Επίσης τα έσοδα προέρχονται και από την πώληση σεισμικών δεδομένων καθώς και μελετών.
Ο αναβαθμισμένος ρόλος
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ μίλησε και για τις νέες δραστηριότητες της εταιρείας που ανέλαβε κατόπιν σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.
Πρόκειται για την αδειοδότηση και οργάνωση των επενδύσεων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, φυσικού αερίου και υδρογόνου σε γεωλογικές δομές καθώς και των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Ο κ. Στεφάτος έκανε γνωστή τη συμμετοχή της ΕΔΕΥΕΠ σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. για την αποθήκευση CO2 και ανακοίνωσε πως ήδη μελετώνται οι γεωλογικοί σχηματισμοί των Γρεβενών.
Σε σχέση με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, σημείωσε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο ξένων όσο και Ελλήνων παικτών είναι ισχυρό. Μάλιστα μίλησε και για προτάσεις οι οποίες βλέπουν συνδυασμό επενδύσεων όπως η ανάπτυξη off shore ανεμογεννητριών με την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Latest News
Αρχές Δεκεμβρίου η παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - Τι είπε ο Σκυλακάκης
Ο κ. Σκυλακάκης προσέθεσε ότι από την πλευρά της Επιτροπής προκρίνονται περισσότερο δημοσιονομικά εργαλεία και λιγότερο κανονιστικά
Με την ηγεσία του ΥΠΕΝ συναντήθηκαν ΑΔΜΗΕ και State Grid - Στο επίκεντρο διασυνδέσεις και ΑΠΕ
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η σημασία της εισόδου της SGID στη μετοχική σύνθεση της Ariadne Interconnection
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία