
Στο τέλος του 2023 θα υπάρχει σαφή απάντηση και εικόνα για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Άρης Στεφάτος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο Ρίκαρντ Σκούφια.
Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο – Πώς θα «ξεκλειδώσουν» οι έρευνες για τα κοιτάσματα της Κρήτης
Ο Στεφάτος διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία μεταβολή στο χρονοδιάγραμμα μετά την αποχώρηση της TotalEnergies από την κοινοπραξία που έχει μισθώσει τα δικαιώματα ερευνών. «Η αμερικανική ExxonMobil με τα ΕΛ.ΠΕ έχουν καταθέσει νέο αναβαθμισμένο ποιοτικά πρόγραμμα ερευνών στις περιοχές «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης, το οποίο μάλιστα επισπεύδει και τις διαδικασίες», σημείωσε.
«Δεν έχουμε καμία καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα που είχε παρουσιαστεί την περασμένη Άνοιξη μετά τη σαφή πολιτική στήριξη του πρωθυπουργού», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, ο οποίος πρόσθεσε: «Παραμένει ο στόχος ώστε στο τέλος του 2023 να έχουμε σαφή εικόνα και απάντηση από τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κρήτη».
Ο Στεφάτος απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το χρόνο εκκίνησης των σεισμικών ερευνών της ExxonMobil, όπως επίσης και για το αν η εκκρεμής συζήτηση της προσφυγής περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στις παραχωρήσεις της Κρήτης επηρεάζει την υλοποίηση του προγράμματος του αμερικανικού κολοσσού. Υπογράμμισε, όμως, πως «η ανάληψη των ερευνών από την ExxonMobil αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο της κυβέρνησης και της ΕΔΕΥΕΠ για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας».
Προσέλκυση επενδυτών
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ μίλησε και για τις προσπάθειες της εταιρείας να προσελκύσει επενδυτές και για τις υπόλοιπες παραχωρήσεις της χώρας.
Όπως είπε, «είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με ενδιαφερόμενους και έχουν υπογραφεί και σχετικά πρωτόκολλα εμπιστευτικότητας». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι υποψήφιοι στοχεύουν σε νέες ανεξερεύνητες περιοχές της Ελλάδας, τόνισε πως «προτεραιότητα της ΕΔΕΥΕΠ είναι οι υφιστάμενες παραχωρήσεις στις οποίες υπάρχει ένας επενδυτής. Διευκολύνουμε στην εξεύρεση εταίρων τους».
Ο κ. Στεφάτος προχώρησε επίσης σε έναν απολογισμό της διετούς διοίκησης της εταιρείας και έκανε γνωστά και τα οικονομικά αποτελέσματα της για το 2021, τα οποία κινήθηκαν υψηλότερα σε σχέση με το 2020.
Το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΔΕΥΕΠ ανήλθε πια στα 12 εκ. ευρώ και τα EBITDA του 2021 έκλεισαν στα 3,75 εκ. ευρώ. Τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 110% έναντι του 2020 και ήταν στα 3,69 εκ. ευρώ.
Η αύξηση οφείλεται στην απόδοση των training fees των εταιρειών, με βάση τις συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο. Επίσης τα έσοδα προέρχονται και από την πώληση σεισμικών δεδομένων καθώς και μελετών.
Ο αναβαθμισμένος ρόλος
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ μίλησε και για τις νέες δραστηριότητες της εταιρείας που ανέλαβε κατόπιν σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.
Πρόκειται για την αδειοδότηση και οργάνωση των επενδύσεων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, φυσικού αερίου και υδρογόνου σε γεωλογικές δομές καθώς και των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Ο κ. Στεφάτος έκανε γνωστή τη συμμετοχή της ΕΔΕΥΕΠ σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. για την αποθήκευση CO2 και ανακοίνωσε πως ήδη μελετώνται οι γεωλογικοί σχηματισμοί των Γρεβενών.
Σε σχέση με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, σημείωσε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο ξένων όσο και Ελλήνων παικτών είναι ισχυρό. Μάλιστα μίλησε και για προτάσεις οι οποίες βλέπουν συνδυασμό επενδύσεων όπως η ανάπτυξη off shore ανεμογεννητριών με την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.


Latest News

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου