Μπορεί η πανδημία να όξυνε τα ψηφιακά αντανακλαστικά των ελληνικών επιχειρήσεων, ωστόσο, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, εξακολουθούν να εμφανίζουν υστέρηση στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών. Ειδικά στις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η διείσδυση των νέων τεχνολογιών παραμένει αδύναμη, συγκρινόμενη με τις επιδόσεις των κρατών – μελών της Ε.Ε.
Η Ελλάδα τερματίζει μόλις στην τέταρτη θέση από το τέλος και συγκεκριμένα 24η, ανάμεσα στα 27 ευρωπαϊκά κράτη στον Δείκτη Ψηφιακής Έντασης των επιχειρήσεων (Digital Intensity Index-DII 2021). Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες εμφανίζουν πολύ χαμηλό DII, γεγονός που υποδηλώνει χαμηλό ποσοστό εταιρικών επενδύσεων σε ψηφιακές τεχνολογίες.
Διαβάστε επίσης: Οι ψηφιακές τεχνολογίες ως απάντηση για την επόμενη ημέρα
Η χώρα μας ξεπερνά στον Δείκτη Ψηφιακής Έντασης των επιχειρήσεων μόνο την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που είναι οι τρεις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις. Αδύναμες, αν και καλύτερες από αυτές της Ελλάδας, είναι και οι επιδόσεις της Λετονίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας.
«Η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά τους. Η κρίση που προκλήθηκε από τον COVID-19 έδειξε επίσης ότι η ψηφιοποίηση είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της οικονομικής ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων», σχολιάζει η Eurostat, η οποία δημοσιοποίησε τα σχετικά στοιχεία.
Υστερεί η Ευρώπη συνολικά
Ο DII μετρά τη χρήση διαφορετικών ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις και η βαθμολογία του (0-12) καθορίζεται από το πόσες από τις 12 επιλεγμένες ψηφιακές τεχνολογίες χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο μεγαλύτερη είναι η ψηφιακή ένταση της επιχείρησης, που κυμαίνεται από πολύ χαμηλή έως πολύ υψηλή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2021, το ποσοστό των επιχειρήσεων της Ε.Ε., που είχε φτάσει σε ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης, ήταν 56%.
Από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), το 55% έφτασε σε ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης σε σύγκριση με το 88% των μεγάλων επιχειρήσεων.
Στο μεταξύ, μόνο το 3% των ΜμΕ της Ε.Ε. έφτασε σε πολύ υψηλό επίπεδο ψηφιακής έντασης, ενώ το 18% κινήθηκε σε υψηλό επίπεδο. Οι περισσότερες από τις ΜμΕ κατέγραψαν χαμηλά (34%) ή πολύ χαμηλά (45%) επίπεδα ψηφιακής έντασης.
Σύμφωνα με έναν από τους στόχους του Digital Compass – το όραμα της Ε.Ε. για τη δεκαετία του ψηφιακού μετασχηματισμού – περισσότερες από το 90% των ΜμΕ της Ε.Ε. θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης έως το 2030.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων που έφτασαν σε πολύ υψηλό επίπεδο DII ήταν στη Φινλανδία, τη Δανία και τη Μάλτα (10%) και τη Σουηδία (9%). Εν τω μεταξύ, η Ρουμανία και η Βουλγαρία υστερούσαν με περίπου τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλή ψηφιακή ένταση (77% και 74%, αντίστοιχα).
Latest News
Η «χρυσή» τύχη της Pandora - Από τις ουρές στην Ερμού στην αύξηση εσόδων διεθνώς
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6% κατά τη διάρκεια του τριμήνου και κατά 9% - Ανοδική και η ελληνική αγορά
Δυνατό asset στα χέρια της ΔΕΗ η Κωτσόβολος – Ο τζίρος πριν την εξαγορά
Μείωση τζίρου στα καταστήματα, αύξηση online - Πως επηρεάστηκε η κερδοφορία - Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρήση
Με bonus οι ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων - Οι αλλαγές που σχεδιάζουν οι τράπεζες
Οι τράπεζες σχεδιάζουν παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν τη ρύθμιση στα κόκκινα δάνεια - Ποιοι θα πάρουν bonus
Η «μητέρα των μαχών» της Folli Follie και τα «παιχνίδια» Κουτσολιούτσου
Στις 9 Απριλίου εκδικάζεται στο εφετείο η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie – Τι λένε οι ομολογιούχοι - Νέο αίτημα αποφυλάκισης από τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Συζητήσεις με Motor Oil για την ΗΡΩΝ
Τι αναφέρουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Motor Oil απαντώντας σε ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Νέα Agentic AI πλατφόρμα από την AustriaCard
Η ΑΙ στρατηγική της AustriaCard Holdings εμπλουτίζεται και αξιοποιεί το σύνολο μοντέλων παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης
Piraeus WealthAdvisor: Νέα υπηρεσία της Πειραιώς για προσωποποιημένες επενδυτικές συμβουλές
Η υπηρεσία βασίζεται σε μια υπολογιστικά ισχυρή robo-for-advisors πλατφόρμα, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των Private Bankers της Τράπεζας και των πελατών
Κι επίσημα ο Ιωάννης Παπαχρήστου νέος CEO στο Υπερταμείο
Το Υπερταμείο ανακοίνωσε το διορισμό του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου
Payzy pro με payzy POS: Λύση μετατρέπει το κινητό σε τερματικό συναλλαγών
Η λύση της COSMOTE Payments προσφέρεται χωρίς κόστος απόκτησης και συντήρησης εξοπλισμού, χωρίς δέσμευση συμβολαίου και με δυνατότητα μηδενισμού της προμήθειας συναλλαγών
Συνεχίζεται η ενεργειακή αναβάθμιση του στόλου του ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ
Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ φέρνει τα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα μεταφοράς τσιμέντου