H εβδομάδα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ξεκίνησε και θα κορυφωθεί για την κυβέρνηση αυτό το Σαββατοκύριακο και το επόμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κι όπως αντιλαμβάνεστε, τα φώτα τα στραφούν στην οικονομία, με το σκάνδαλο των υποκλοπών να πέφτει, παρά τις σποραδικές συγκρούσεις των κομμάτων.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα ήθελαν σίγουρα να μείνει στην επιφάνεια το θέμα, για δικούς τους λόγους ο καθένας, όμως, όπως φαίνεται την κοινή γνώμη δεν την απασχολεί ιδιαίτερα.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εκμυστηρεύεται σε συνεργάτες του ότι το θέμα των υποκλοπών δεν θα βρίσκεται για πολύ καιρό στην κορυφή της ατζέντας και ήδη δεν βρίσκεται. Για έναν λόγο, όπως λένε και στην Κουμουνδούρου: Επειδή τις εκλογές τις κρίνουν η οικονομία.
Γι’ αυτό στη ΔΕΘ θα αξιοποιηθεί η ευκαιρία για να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ τα ελλείμματα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Με απλά λόγια, για τον Αλέξη Τσίπρα το μεγάλο στοίχημα είναι ένα: Να παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του, χωρίς να προκαλεί και κυρίως χωρίς να θυμίσει στους πολίτες το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Όταν δηλαδή υποσχέθηκε τα πάντα και τελικά δεν μπόρεσε να εφαρμόσει τίποτε.
Όχι ότι θα αφήσει ασχολίαστο το θέμα των υποκλοπών, αναγάγοντάς το φυσικά σε ζήτημα δημοκρατίας.
Το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του Αλέξη Τσίπρα
Για όσα θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ μας προϊδέασε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου. Για το πώς θα κυβερνήσει δηλαδή αν κερδίσει τις εκλογές.
Και μεταξύ άλλων έχει και διαγραφές χρεών, φορολόγηση υπερκερδών επιχειρήσεων ενέργειας, μισθό στα 800 ευρώ.
«Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ένα προοδευτικό και ριζοσπαστικό πρόγραμμα για το μέλλον της χώρας, που θα περιλαμβάνει βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τους θεσμούς, όπως και ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, κοινωνικά δίκαιης, οικολογικά βιώσιμης, προσανατολισμένης στη μείωση των ανισοτήτων.
Φυσικά, κεντρικό ρόλο θα έχει μια δέσμη αποτελεσματικών και αναγκαίων, άμεσα εφαρμόσιμων μέτρων αντιμετώπισης της πολύπλευρης ενεργειακής, οικονομικής κρίσης και κρίσης ακρίβειας.
- Διαβάστε επίσης: Αλέξης Τσίπρας: «Δεν είναι μέγα και ασυγχώρητο λάθος, αλλά μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία»
Με πλαφόν στις τιμές, φορολόγηση στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του ΕΦΚ στα κατώτατα ευρωπαϊκά όρια, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και ξήλωμα των καρτέλ στην ενέργεια, διαγραφή και διακανονισμό των πανδημικών χρεών, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
Προτεραιότητα η κοινωνική δικαιοσύνη, τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα και η μέριμνα για τα κοινωνικά αγαθά. Με συγκριμένα μέτρα για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση της δημόσιας, δωρεάν και ποιοτικής Υγείας και Παιδείας, με την επιστροφή των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων που αποδόμησε ή περιόρισε η αντεργατική και αντιλαϊκή κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα θα είναι ικανό να σταματήσει και να αντιστρέψει τη μετανάστευση των νέων, και τη φτωχοποίηση ολοένα και μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας. Ένα πρόγραμμα ελπίδας και προοπτικής για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας που αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα και αγωνιά για το μέλλον».
Ε, κάτι από το αλήστου μνήμης «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» το έχει. Όμως, πάντα ο αρχηγός της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να υπόσχεται τα πάντα. Αυτή είναι η… δουλειά του.
Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη και το κρυφό χαρτί
Εχουν γραφτεί τα πάντα για το «πακέτο» που θα ανακοινώσει το ερχόμενο Σάββατο ο πρωθυπουργός. Μέτρα, ελαφρύνσεις, σχέδια και εξαγγελίες που θα θελήσει να κάνει ο Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να περάσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα τον δύσκολο χειμώνα.
Τα σίγουρα μέτρα φαίνεται να είναι η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για όλο το χειμώνα, αυξημένο επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των ορίων, νέα επιταγή ακρίβειας, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ευρύ πρόγραμμα στέγασης για νέους. Αυτά είναι τα σίγουρα και άμεσα ενώ θα γίνει αναφορά στις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις αλλά και στη μείωση κατά 50% ή και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Όμως, καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι ο πρωθυπουργός έχει και κρυμμένους άσους στο μανίκι του. Θα θελήσει δηλαδή να αιφνιδιάσει θετικά τους πολίτες, ανακοινώνοντας ένα μέτρο που θα έχει θετικό αντίκτυπο και θα σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση. Για παράδειγμα μια μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, ένα μέτρο για την ελάφρυνση όσων έχουν ως πηγή ενέργειας το αέριο κ.λπ.
Όλα θα κριθούν τα επόμενα 24ωρα, όταν ο πρωθυπουργός θα έχει καθαρή εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει. Θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα στοιχεία για την ανάπτυξη και για τον πληθωρισμό και θα γίνει πιο σαφές το αποτύπωμα της καλής τουριστικής χρονιάς στα έσοδα.
Ετσι, μέχρι την Παρασκευή θα υπάρχει στην ομιλία του Κ. Μητσοτάκη ένα μικρό, αλλά ουσιαστικό κενό που θα καλυφθεί ανάλογα με τα μακροοικονομικά στοιχεία.
Εξαλλοι με Κούλογλου
Στην Κουμουνδούρου, πάντως, έγιναν έξαλλοι με τη δήλωση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου για τις υποκλοπές επί ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και η διευκρίνιση για το τι είπε ο ευρωβουλευτής, δεν «έσωσε» την κατάσταση.
Όταν τον ρώτησαν λοιπόν για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που γίνονταν και από την προηγούμενη κυβέρνηση είπε σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα: «…Αυτό είναι σωστό. Ήταν μια κακή πρακτική από τότε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, είχαμε μια αύξηση 30% στον αριθμό των παρακολουθήσεων σε σχέση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…»
Ξεκάθαρη παραδοχή με λίγα λόγια, που έρχεται σε συνέχεια των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων των κ. Σαγιά και Πιτσιόρλα. Και πολλών άλλων που θα έρθουν σύντομα, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες.
Ενοίκια στο… Θεό
Σε μία εβδομάδα ξεκινά η σχολική χρονιά και προς τα τέλη του μήνα θα αρχίσουν και τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια, αλλά οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι στις θέσεις τους. Κυρίως αυτοί που έχουν πάρει μετάθεση ή τοποθετήθηκαν στην επαρχία.
Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, ειδικά στις τουριστικές περιοχές. Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να βρουν σπίτι να μείνουν ούτε για… δείγμα, κι αν βρουν το χρυσοπληρώνουν. Διότι η τουριστική σεζόν δεν έχει τελειώσει, τα σπίτια και τα ξενοδοχεία είναι ακόμη γεμάτα, κυρίως σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Ρόδος, τα νησιά των Κυκλάδων, η Χαλκιδική κ.λπ.
Οι… άστεγοι εκπαιδευτικοί είναι φαινόμενο που εμφανίζεται κάθε Σεπτέμβρη, αλλά ειδικά φέτος οι τιμές έχουν ξεφύγει, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους φοιτητές που αναζητούν σπίτι.
- Διαβάστε επίσης: Ενοίκια: Τρομακτικές αυξήσεις στις τιμές – Πίνακες
Είναι χαρακτηριστικό ότι για σπίτια 30-50 τετραγωνικών μέτρων ζητούνται ποσά από 350 έως 600 ευρώ, ανάλογα με την εγγύτητα στο Πανεπιστήμιο ή την κατάσταση του ακινήτου. Ένα είναι σίγουρο: Ότι πλέον τα ενοίκια για φοιτητικά σπίτια αγγίζουν πλέον τα 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις
Και επενδυτικές εκπλήξεις, πέραν των άλλων, θα κρύβουν τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Ασφαλείς πληροφορίες που δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής, αναφέρουν ότι την προσεχή Πέμπτη θα ανακοινωθεί μια μεγάλη επένδυση στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, χωρίς ωστόσο επί του παρόντος να διευκρινίζεται το ακριβές αντικείμενο αυτής. Κατά άλλες πληροφορίες, Wind και Nova ανακοινώνουν την ερχόμενη εβδομάδα εξαγορές σε ICT για να προσφέρουν σχετικές υπηρεσίες.
Επιπλέον επίκειται η ανακοίνωση της πώλησης του 30% του Αεροδρομίου Αθηνών. Η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση είχε προετοιμαστεί πριν από την πανδημία, αλλά λόγω των υγειονομικών περιορισμών στα ταξίδια είχε παγώσει. Τώρα μετά την εντυπωσιακή ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος και των αεροπορικών ταξιδιών οι αξίες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και τα σχέδια επανέρχονται. Με τη διαφορά ότι η πώληση θα γίνει μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών και διά της εισαγωγής θα πωληθεί, με διάθεση μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό, εγχώριο και διεθνές, το 30% των μετοχών που κατέχει το Υπερταμείο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Αλλά δεν θα είναι οι μόνες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ζώνη του Υπερταμείου είναι πολύ κινητική εσχάτως, ενώ σχετική επενδυτική δραστηριότητα προετοιμάζουν τόσο η ΔΕΗ όσο και ο ΑΔΜΗΕ, η διοίκηση του οποίου διαβουλεύεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ με σκοπό την αναγέννηση των δικτύων.
Δεν φτάνουν τα μέτρα
Η μία μετά την άλλη οι χώρες παίρνουν μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η Γερμανία ανακοίνωσε νέο πακέτο 65 δις ευρώ, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην ισχυρότερη οικονομία της χώρας. Κι, όμως, όλα αυτά τα δισεκατομμύρια που δίνονται σε όλη την Ευρώπη, μπορεί και να μην φτάνουν καθώς η ενεργειακή κρίση κλιμακώνεται. Όπως ανέφερε η Goldman Sachs, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα υψηλά Αυγούστου, μετά την απόφαση της Ρωσίας να μη συνεχίσει τις ροές προς την Ευρώπη ο βασικός αγωγός της. Προβλέπει δε ότι μπορεί να υπάρξει «σημαντικό ράλι από τη Δευτέρα, που πιθανώς να αγγίξει και τα υψηλά του Αυγούστου, εάν παραμείνει άλυτο ζήτημα με τον Nord Stream 1.
- Διαβάστε επίσης: «Χειμώνας της οργής» στη Γερμανία;
Με λίγα λόγια, όταν οι κυβερνήσεις κάνουν σχέδια, τα βλέπει ο… Πούτιν και γελάει.
Οι φόβοι για την εγκληματικότητα και οι περιπολίες
Το σχέδιο «κλείστε τον διακόπτη» για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει από κάποιους δήμους. Θα κλείνουν τα φώτα στα δημαρχεία, θα σταματούν τα σιντριβάνια, θα μειωθούν και οι αναμμένοι λαμπτήρες στους δρόμους, θα υπάρξει σύσταση να κλείνουν τα φώτα και σε μεγάλα, ενεργοβόρα εμπορικά κτίρια, όπως σούπερ μάρκετ.
Όμως, ήδη επικρατεί προβληματισμός σχετικά με τις συνέπειες αυτών των μέτρων. Κάποιοι μιλούν για τον κίνδυνο να υπάρξει συσκότιση σε πολλές γειτονιές, κάτι που θα αυξήσει την εγκληματικότητα. Φοβούνται κυρίως για αύξηση στις κλοπές καταστημάτων και σπιτιών, για συμπλοκές συμμοριών, διακίνηση ναρκωτικών κ.λπ. Και γι’ αυτό πολλοί δήμοι ζητούν ως «αντάλλαγμα» στο σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, την αύξηση των περιπολιών της αστυνομίας τις νυκτερινές ώρες. Για να δούμε που θα βρεθούν οι αστυνομικοί να περιπολούν στην Αθήνα και άλλα μεγάλες πόλεις.
Ολοι μαζί να βάλουν πλάτη
Πάντως, χωρίς τη στήριξη της κοινωνίας, μέτρα για ξεπεραστεί ο σκληρός ενεργειακός χειμώνας, δεν μπορούν να εφαρμοστούν.
Όπως αποκαλύπτει ο ΟΤ σήμερα, ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας είχε μυστική συνάντηση με κορυφαίους βιομήχανους της χώρας και τους ζήτησε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στις βιομηχανίες τους, ειδικά αν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο με τη Ρωσία να κόβει οριστικά κι όλο το χειμώνα το αέριο.
Κι από την άλλη, χωρίς τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και χωρίς τα νοικοκυριά, εξοικονόμηση δεν μπορεί να υπάρξει. Γι’ αυτό ετοιμάζεται καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών με οδηγίες για ρύθμιση του θερμοστάτη σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, το σβήσιμο των φώτων σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται, τον περιορισμό κατανάλωσης ενεργοβόρων οικιακών συσκευών κ.λπ.
Δύσκολοι σχεδιασμοί είναι η αλήθεια, αλλά ετοιμαστείτε για αναταράξεις…
Latest News
Το κουβάρι με τα μπόνους δόμησης, οι αλλαγές στη ΔΕΗ, οι μεταγραφές της Attica Bank, ο παλιός Τσαμάζ και η ιστορική ανατροπή (;) με τα τέλη
Η καταιγίδα
Γιατί μπαίνουν στον πάγο επενδύσεις, η λύση Στουρνάρα, τα αντανακλαστικά της Attica Bank, ο χαρούμενος Μανουσάκης
Ηρεμία…
O στρουθοκαμηλισμός του Μαξίμου, η βιασύνη Μηταράκη, Σκρέκα, μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο, οι υποσχόμενες Helleniq Energy και ΑΔΜΗΕ, η μετακόμιση της Epsilon Net
Στρουθοκαμηλισμός
Σε «εμπιστευτική» σύνοδο ο πρωθυπουργός, το «χέρι» του Μιτζάλη, «λάμπουν» Φαραντούρης και Αυτιάς στην Ευρώπη, η «βιασύνη» στη Eurobank, η εμπιστοσύνη στον Μανουσάκη
Από το Βορρά στο Νότο
Το block στους έφηβους, και πάλι «φίλοι» στη Νέα Δημοκρατία, η «α-τράπεζη» Βουκουρεστίου, τα email campaigns της Alpha Bank, οι «προσωρινοί» του ΕΛΓΑ, η έκπληξη του ΑΔΜΗΕ
Το Μέγαρο Μαξίμου
Το all in της κυβέρνησης, ο τραπεζίτης πίσω από τα μέτρα, οι αντοχές του χρηματιστηρίου και τα family offices, η γκάφα Γεωργιάδη, ο Καλατράβα “φεύγει”, το παζλ του food hall στο Αρσάκειο
All in…
Η στροφή Μητσοτάκη, η «φορολογία» των τραπεζών, τι θα μετρήσουν οι long του 2025, η «υποψηφιότητα» Πατέλη, το alert στα φάρμακα του Έβρου, το «σκάκι» της Helleniq Energy, η αξία της τηλε-διοίκησης
Η στροφή
Αλλαγή σελίδας στον Πειραιά, το timing της ελληνικής διπλωματίας, η «γκάφα» Πετραλιά, ο κεφάτος Σιάμισιης, «έκλεισε το μάτι» ο Θεοδωρικάκος
Νέα σελίδα για το κτήριο Κορασίδη στον Πειραιά
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…