Έχοντας χάσει πάνω από τη μισή της αξία σε μόλις 8 μήνες, η μετοχή της κραταιάς Nvidia (NASDAQ:NVDA) παραμένει βορά των πωλητών, εν μέσω μιας γενικότερης απαισιόδοξης συμπεριφοράς στη Wall Street. Η απαξιωτική συμπεριφορά των ίδιων επενδυτών που χάραξαν την εξωπραγματική πορεία της την περίοδο 2020-2022 με απόδοση άνω του +550% έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, συνυπολογίζοντας ότι αποτυπώνονται πάνω της οι προσδοκίες για το εγγύς μέλλον στον κλάδο.
Τα θεμελιώδη δεν δικαιολογούν τέτοια πτώση
Υποθέτωντας ότι υφίσταται θετική συσχέτιση της μεγέθυνσης της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια με την άνοδο της τιμής της, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δίλημμα. Τα τελευταία χρόνια, η διοίκηση ανακοίνωνε το ένα ρεκόρ πωλήσεων μετά το άλλο, με τα κέρδη πραγματικά να εντυπωσιάζουν ακόμα και τους πιο αισιόδοξους. Παρόμοια, η μετοχή ακολούθησε καταιγιστικό ρυθμό και μάλιστα με θεωρητικό μετοχικό υπόβαθρο, χάρη στην υποστήριξη από τις ΚΑΧ.
Και μετά από πάρα πολλές συνεχόμενες θετικές προσθήκες στον κύκλο εργασιών, όπως για παράδειγμα τα δύο τελευταία τρίμηνα του 21 με +56% και +58% αντίστοιχα, όπως και το α’ του 2022 με +50%, ήρθε ένα κακό τρίμηνο, το β’, με απώλειες μόλις 28% για να μεταφρασθεί σε -42% στο εξάμηνο στην τιμή της μετοχής.
Προφανώς, μια βαθύτερη ανάλυση θα υποδείκνυε κάποια χρηματοοικονομικά ατοπήματα, όπως η πολύ ύποπτη ασύμμετρη κάμψη της καθαρής κερδοφορίας κατά 72%, και μάλιστα με σταθερές λειτουργικές χρηματοροές πέριξ των 9,11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο η υπερβολή στην πτώση της μετοχής δεν δικαιολογείται παρά σε ένα μικρό ποσοστό από την κάμψη των χρηματοοικονομικών μεγεθών.
Αρνητικές προσδοκίες εξαιτίας της κρύπτο αγοράς
Ένα ισχυρό επιχείρημα στην ομολογουμένως ανέλπιστα αρνητική πορεία της μετοχής του τεχνολογικού κολοσσού είναι η παράλληλη διάλυση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, με απαρχή τις αναταράξεις σε κανονιστικό επίπεδο και τους τριγμούς στην αξιοπιστία των ανταλλακτηρίων. Και καθώς τα βασικά προϊόντα της εταιρείας σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, είναι λογικό να υπάρξουν ανησυχίες.
Ένα δεύτερο επιχείρημα, επίσης προφανές, είναι πως εταιρείες όπως η Nvidia, είναι άμεσα εκτεθειμένες αφενός σε πληθωριστικές πιέσεις, όπως παρουσιάζονται αυτό το διάστημα, αφετέρου εξαιρετικά ευαίσθητες σε υφεσιακό περιβάλλον, το οποίο έχει χτυπήσει ήδη την πόρτα της οικονομίας των ΗΠΑ αλλά και παγκόσμια. Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου το γεγονός πως οι εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας, φαίνεται να πνέουν τα λοίσθια, επηρεάζοντας σαφώς και την Nvidia, αν και όχι άμεσα.
Τα τελευταία διαγραμματικά οχυρά των αγοραστών είναι εδώ
Με την τάση να είναι πτωτική σε κάθε χρονισμό, η τιμή βρήκε με ακρίβεια το κάτω άκρο του μεσοπρόθεσμου πτωτικού σχηματισμού στα 134 δολάρια, από όπου και συνετελέσθη μια αξιοπρόσεκτη ενδοσυνεδριακή ανοδική αντίδραση, επιβεβαιώνοντας και την αξία των ευρημάτων. Τα περιθώρια συνέχισης είναι μεγάλα, με πρώτη στάση στο χάσμα των 150, και βασική αντίσταση τα 175, ωστόσο μια ενδεχόμενη απώλεια των 134 θα επιφέρει επανατροφοδότηση της ισχύουσας πτωτικής τάσης, παράλληλα με την είσοδο της μετοχής σε ζώνη υπερπώλησης, με προεκτάσεις την προσέγγιση των συμβολικής σημασίας 100 δολαρίων. Να σημειωθεί δε πως η μεσοσταθμική αύξηση του όγκου συναλλαγών τις τελευταίες λίγες εβδομάδες προμηνύει αύξηση της ήδη υψηλής μεταβλητότητας.