Το ether (ETH), το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με βάση την αξία αγοράς, φαινόταν έτοιμο για ανανέωση των τιμών πριν από τη «συγχώνευση» του δικτύου του, Ethereum. Ωστόσο, οι αγοραστές δεν αντέδρασαν νωρίς τη Δευτέρα, ίσως λόγω των φόβων ότι ο πληθωρισμός θα επιδεινωθεί μετά την επ’ αόριστον αναστολή της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom και θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να επιμείνουν στην ταχεία απόσυρση ρευστότητας.
Οι τιμές διπλασιάστηκαν στις τέσσερις εβδομάδες έως τις 14 Αυγούστου, καθώς οι μετοχικές αγορές ανέκτησαν την ισορροπία τους και ο προγραμματιστής του Ethereum, Tim Beiko, υπαινίχθηκε ότι η 19η Σεπτεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την πολυαναμενόμενη «συγχώνευση» του Ethereum: την τεχνολογική αναβάθμιση που θα μετατρέψει την πλατφόρμα έξυπνων συμβολαίων σε ένα δίκτυο απόδειξης συμμετοχής («proof-of-stake»). Η συγχώνευση είναι πιθανό να προκαλέσει δραστική μείωση της προσφοράς ETH και να προσδώσει στο κρυπτονόμισμα την ελκυστικότητα της αποθήκευσης αξίας.
Την περασμένη εβδομάδα, το native token της αλυσίδας μπλοκ του Ethereum ξέφυγε από ένα μοτίβο πτωτικής σφήνας που προσδιορίζεται από δύο συγκλίνουσες και πτωτικές γραμμές τάσης που συνδέουν τα υψηλά και τα χαμηλά των 14 και 25 Αυγούστου που σημειώθηκαν στις 10, 20 και 28 Αυγούστου. Η διάσπαση της σφήνας του ether δείχνει ότι η διόρθωση από το υψηλό των 2.000 δολαρίων στις 14 Αυγούστου έχει τερματιστεί και η ανοδική τάση από το χαμηλό των 1.000 δολαρίων στις 13 Ιουνίου είναι πιθανό να συνεχιστεί.
Το ether βγήκε από την πτωτική σφήνα την Πέμπτη, θέτοντας τις βάσεις για ένα ράλι πριν από τη συγχώνευση και φάνηκε να μπήκε σε τροχιά να ξεπεράσει τα 1.700 δολάρια την Παρασκευή, αφού η έκθεση για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες στις ΗΠΑ αναζωπύρωσε τις ελπίδες για βραδύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μετά τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, η άνοδος ανακόπηκε αφού ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ακύρωσε την προθεσμία του Σαββάτου για την επανέναρξη της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Steam 1, επικαλούμενος τεχνική βλάβη. Η είδηση ενίσχυσε τους φόβους για τον πληθωρισμό, μειώνοντας την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο.
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οι διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου έχουν επιδεινωθεί, οδηγώντας σε κολλώδη πληθωρισμό. Αυτό ανάγκασε τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες να απορροφήσουν τη ρευστότητα με ταχείες αυξήσεις επιτοκίων και άλλα εργαλεία.
Σύμφωνα με το Politico, η Gazprom δήλωσε το Σάββατο ότι θα αυξήσει τις αποστολές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Ωστόσο, οι αγορές φάνηκαν επιφυλακτικές με το πώς αυτό θα βοηθούσε και παρέμεναν αδύναμες, με τα κυριότερα ευρωπαϊκά ΣΜΕ μετοχών να διαπραγματεύονται 2% χαμηλότερα, ενώ ο δείκτης δολαρίου ξεπέρασε τα 110,00 για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες. Το ether διαπραγματευόταν αμετάβλητο γύρω στα 1.565 δολάρια, ενώ το bitcoin είχε τιμή στα 19.765 δολάρια.