Πρόστιμο ρεκόρ, που ανέρχεται σε 405 εκατ. ευρώ, επέβαλε η ρυθμιστική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων (DOC)  της Ιρλανδίας  στο κοινωνικό δίκτυο Instagram, μετά από έρευνα σχετικά με τον χειρισμό των δεδομένων των παιδιών.

Η έρευνα, όπως αναφέρει το Reuters, ξεκίνησε το 2020. Eπικεντρώθηκε σε παιδιά-χρήστες ηλικίας 13 έως 17 ετών, στους οποίους επιτρεπόταν η λειτουργία επαγγελματικών λογαριασμών, γεγονός που διευκόλυνε τη δημοσίευση του αριθμού τηλεφώνου ή/και της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του χρήστη.

Διαβάστε επίσης: Social media: Facebook και Ιnstagram θα εξαφανιστούν από την Ευρώπη

Οι πλήρεις λεπτομέρειες της απόφασης θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα.

Έφεση κατά του προστίμου

Το Instagram σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά του προστίμου, σύμφωνα με δήλωση της μητρικής Meta Platforms Inc, καθώς διαφωνεί με τον τρόπο υπολογισμού του, ενώ εξετάζει προσεκτικά την απόφαση.

Το κοινωνικό δίκτυο ενημέρωσε τις ρυθμίσεις του πριν από ένα χρόνο και έκτοτε έχει κυκλοφορήσει νέα χαρακτηριστικά για να κρατήσει τους εφήβους ασφαλείς και τις πληροφορίες τους ιδιωτικές, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Meta.

Η DPC έχει υπό τη ρυθμιστική εποπτεία της το Facebook, την Apple, την Google και άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς, λόγω της εγκατάστασης των κεντρικών ευρωπαϊκών γραφείων στην Ιρλανδία. Έχει ξεκινήσει πάνω από δώδεκα έρευνες για θυγατρικές εταιρείες της Meta, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και WhatsApp.

Στην WhatsApp επιβλήθηκε πέρυσι πρόστιμο ρεκόρ ύψους 225 εκατομμυρίων ευρώ επειδή δεν συμμορφώθηκε με τους κανόνες της ΕΕ για τα δεδομένα το 2018.

Τέλος, ολοκλήρωσε τον Δεκέμβριο ένα σχέδιο απόφασης σχετικά με την έρευνα για το Instagram και το μοιράστηκε με άλλες ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του συστήματος “one stop shop” του μπλοκ για τη ρύθμιση των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NIS2: Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις με τη νέα οδηγία της Ε.Ε.
Τεχνολογία |

Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις με τη νέα οδηγία NIS2 - Η «παγίδα» του λογισμικού

Για τις επιχειρήσεις της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας, η NIS2 μεταφράζεται σε υποχρέωση για μεγαλύτερες και περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας