
Παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας ισοδύναμης με το ένα πέμπτο της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος που παράγεται από φυσικό αέριο θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.
Η κίνηση της Μόσχας να διατηρήσει κλειστή τη στρόφιγγα του αγωγού Nord Stream 1 μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις της Ευρώπης προκάλεσε ανησυχία και στην Αθήνα, αν και οι ροές του αερίου της Gazprom στην Ελλάδα μέσω του Turk Stream συνεχίζονται αδιάλειπτα.
Διαβάστε επίσης: Η Gazprom «φέρνει τον χειμώνα νωρίτερα» στην Ευρώπη
Η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό
Σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή της ομάδας διαχείρισης κρίσεων και αρμόδιους υπουργούς για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού εξετάστηκαν:
1. Οι συνθήκες λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου και
2. Τα σενάρια για τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο.
Ως προς το πρώτο σκέλος, οι πληροφορίες του ΟΤ αναφέρουν, πως διαπιστώθηκε η διαθεσιμότητα στη διεθνή αγορά, φορτίων LNG προκειμένου η Ελλάδα να καλύπτει τις ανάγκες της για ένα εύλογο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο αγωγός Nord Stream 1 θα παραμένει κλειστός και ο αγωγός Turk Stream ανοικτός.
Ως προς το δεύτερο σκέλος στο τραπέζι έπεσαν διάφορα σενάρια για την οικονομική στήριξη των νοικοκυριών τους επόμενους χειμερινούς μήνες. Δηλαδή, της ενίσχυσης των λογαριασμών ρεύματος και των δαπανών θέρμανσης.
Ωστόσο, συγκεκριμένες αποφάσεις δεν ελήφθησαν καθώς τα μέτρα επιχορήγησης θα εξαρτηθούν, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές από τις αποφάσεις της Κομισιόν και των 27 υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για τον τρόπο αντιμετώπισης της ολοένα και αυξανόμενης ενεργειακής κρίσης που πυροδοτεί το Κρεμλίνο με τη διακοπή της παροχής αερίου.
Το δημόσιο
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η κυβέρνηση δίνει πια προτεραιότητα στα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.
Η ανάγκη να μη ξεμείνει η χώρα από φυσικό αέριο είναι ύψιστη καθώς το 70% των ποσοτήτων που εισάγονται κατευθύνονται για τις ανάγκες ηλεκτρισμού των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και βιομηχανιών.
Για την ακρίβεια από τις 70 ΤWh οι περίπου 50 TWh καταναλώνονται από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές του ΟΤ, είναι από αυτές τις 50 TWh να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 10 TWh, που ισοδυναμούν σε 10 με 12 φορτία LNG.
Έτσι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεδιπλωθούν σχετικές πρωτοβουλίες.
Με πρώτη αυτή του δημόσιου τομέα. Αρμόδιοι αξιωματούχοι σημειώνουν στον ΟΤ, πως τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές Ιουλίου και προβλέπουν τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος το 2022 κατά 10% σε σχέση με το 2019, δεν περπατάνε…
Διαπιστώνεται πολύ χαμηλή ανταπόκριση από τους φορείς του δημοσίου. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν αναρτήσει στην ειδική πλατφόρμα τα αναγκαία στοιχεία εξοικονόμησης όπως και τους υπεύθυνους των ενεργειακών εγκαταστάσεων για την εφαρμογή των μέτρων.
Έτσι, αύριο Τετάρτη, λένε οι πληροφορίες, οι αρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναμένεται να ανακοινώσουν κυρώσεις για τους αδιάφορους και σπάταλους δημόσιους φορείς. Πιο συγκεκριμένα, όσοι δεν ρυθμίζουν τους θερμοστάτες και δεν σβήνουν τα φώτα, δεν θα τους επιτρέπονται οι προσλήψεις προσωπικού.
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Μέχρι τέλος του Σεπτεμβρίου θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν από δημόσιες εταιρείες ενέργειας και διαχειριστές καμπάνιες ενημέρωσης των καταναλωτών για την «υπεύθυνη κατανάλωση ενέργειας». Αυτός, λένε οι πληροφορίες του ΟΤ, θα είναι και ο τίτλος της πρώτης εκστρατείας πληροφόρησης της κοινής γνώμης που βγάζει στον αέρα η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ.
Τόσο η συγκεκριμένη επιχείρηση παροχής αερίου όσο και άλλες ενεργειακές εταιρείες και διαχειριστές θα προτρέπουν τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στον περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου. Με απλές κινήσεις όπως το σβήσιμο των φώτων σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται και η ρύθμιση του θερμοστάτη των καλοριφέρ και κλιματιστικών στους 19 βαθμούς Κελσίου.
Ενεργοβόρες βιομηχανίες
Πιο ισχυρές συστάσεις, και πιθανόν με υποχρεωτικό χαρακτήρα, θα γίνουν σε ενεργοβόρες βιομηχανίες για την εξοικονόμηση ενέργειας στα εργοστάσια τους.
Ήδη ο κ. Σκρέκας ζήτησε από τις βιομηχανίες Αλουμίνιον της Ελλάδος, Βιοχάλκο και Τιτάν την εκπόνηση σχεδίων περικοπών φορτίων κατανάλωσης ρεύματος και βιομηχανιών. Πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μείωσης της ενέργειας, όπως για παράδειγμα με την υποκατάσταση της χρήσης του φυσικού αερίου από πετρέλαιο.
Επιδοτήσεις και κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας
«Η χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν συνδέεται με το θέμα των οικονομικών μέτρων στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», τόνιζαν πηγές.
Όπως εξηγούν στις 25 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν κανονικά οι επιδοτήσεις του Οκτωβρίου για τους λογαριασμούς ρεύματος. Ωστόσο δύο παράγοντες αναμένεται να καθορίσουν τη μορφή και το εύρος των ενισχύσεων από τον επόμενο μήνα κι έπειτα:
1. Οι αποφάσεις της Κομισιόν για τα μέτρα ελέγχου των τιμών ενέργειας. Οι διαρροές των Βρυξελλών δείχνουν την κατεύθυνση της χορήγησης επιδοτήσεων σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
2. Η ανάγκη για θέρμανση τους χειμερινούς μήνες.
Τα δεδομένα αυτά καθώς και η επικράτηση της κεντρικής ιδέας για εξοικονόμηση ενέργειας αναμένεται, λένε οι πληροφορίες του ΟΤ, να κλειδώσουν και τις αποφάσεις για την πολιτική στήριξης των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.
Η ανάγκη να περιοριστεί η χρήση φυσικού αερίου, πολύτιμου καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή, πιθανόν να οδηγήσει στην αύξηση των ενισχύσεων για τη χρήση πετρελαίου προκειμένου να θερμανθούν τα νοικοκυριά. Δηλαδή το ντίζελ να υποκαταστήσει σημαντικές ποσότητες ρεύματος για τημ θέρμανση των σπιτιών.
Δεν αποκλείεται επίσης, λένε οι πληροφορίες, να παύσουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις και πια αυτές να συνδυαστούν με τις ποσότητες κατανάλωσης ρεύματος. Δηλαδή οι ενισχύσεις να κλιμακώνονται με βάση την κατανάλωση ενέργειας. Όσο πιο χαμηλά είναι αυτή τόσο υψηλότερη να είναι η επιχορήγηση.
Οι όποιες όμως αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν από την κυβέρνηση μετά τις 14 Σεπτεμβρίου οπότε και η Κομισιόν θα οριστικοποιήσει το πακέτο μέτρων που θα υποδείξει στις 27 χώρες της Ε.Ε.


Latest News

Διαγωνισμός fast track για τα blocks της Chevron
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δημοσιοποιεί τις επόμενες μέρες το κείμενο του διεθνούς διαγωνισμού για τις παραχωρήσεις της Chevron

Παπασταύρου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Παρακαταθήκη για το μέλλον
Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες

«Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα» - Τι ζητούν οι βενζινοπώλες
Τέλη Απριλίου εκπνέει η εξάμηνη παράταση του μέτρου για το πλαφόν - Έκρηξη παραβατικότητας στα καύσιμα καταγγέλουν οι βενζινοπώλες - Τι ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης

Συναγερμός για αποφυγή μπλακ άουτ το Πάσχα - Τα φωτοβολταϊκά και τα πρόστιμα
Νέα συνάντηση της task force στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ρύθμιση της ενεργειακής παραγωγής εν όψει Πάσχα

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα