«Να σβήσουν κεράκια σε πάρτι ή όχι;», περιγράφει σκωπτικά η εφημερίδα Le Parisien το δίλημμα που ταλανίζει αυτές τις ημέρες την ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν, που αποτελεί πια το δεύτερο μεγαλύτερο ενιαίο κόμμα στην εθνοσυνέλευση της Γαλλίας.

«Το ερώτημα βρίσκεται στην κορυφή του σωρού των φακέλων στο Εκτελεστικό Γραφείο της Εθνικής Συσπείρωσης (RN), όταν το κόμμα-διάδοχος του Εθνικού Μετώπου του Ζαν Μαρί Λεπέν θα γίνει 50 ετών στις 5 Οκτωβρίου», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

«Θα γιορτάσουμε το ιωβηλαίο του κινήματός μας, που έχει εξελιχθεί πολύ από τότε», είχε πει η ίδια η Λεπέν σε συνέντευξή της στη Figaro τον περασμένο Μάιο, λίγο πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο τώρα οι γνώμες διίστανται στο κόμμα.

Πολλώ μάλλον καθώς το RN επιχειρεί -με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, και δη τις προεδρικές του 2027- να πλασαριστεί ως ένα κανονικό «αποδαιμονοποιημένο» κόμμα εξουσίας.

Αν και οι 89 βουλευτές του για παράδειγμα επέκριναν ως ατελές το νομοσχέδιο για το κόστος ζωής που παρουσίασε εν μέσω ενεργειακής κρίσης η κυβερνητική μειοψηφία, τελικά το υπερψήφισαν.

Πρακτικά, ήταν ένα διπλό μήνυμα του RN στους ψηφοφόρους, την προτίμηση των οποίων επιχειρεί ένθεν κακείθεν να «αλιεύσει». Αφενός ότι στέκεται στο πλευρό του μέσου πολίτη. Αφετέρου ότι αποτελεί ένα… υπεύθυνα αντισυστημικό κόμμα, συνεργαζόμενο εποικοδομητικά -όταν χρειάζεται- με την εξουσία του προέδρου Μακρόν.

«Αυτό είναι το μακροχρόνιο “παιχνίδι” που παίζει η Λεπέν, κοιτώντας μπροστά, στις προεδρικές εκλογές του 2027», τονίζει ο Πολ Σμιθ, καθηγητής Γαλλικής Ιστορίας και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. «Δεν είναι μόνο να δείχνεις φυσιολογικός, αλλά και ενήλικας. Αυτό χρειάζεται για να κερδίσει άλλα [πιο μετριοπαθή] τμήματα του εκλογικού σώματος».

Φεύγει για να… μείνει

Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται εξάλλου ότι εντάσσεται και η απόφαση της Μαρίν Λεπέν να μην είναι ξανά υποψήφια για την προεδρία του κόμματός της, που θα αποκτήσει και επίσημα νέο επικεφαλής στις 5 Νοεμβρίου.

Θα είναι η πρώτη φορά στον μισό αιώνα της λεπενικής ακροδεξιάς ο αρχηγός του δεν θα φέρει το επίθετο Λεπέν.

Η 54χρονη Μαρίν είχε ήδη εγκαταλείψει το πόστο προ έτους, για να επικεντρωθεί -όπως είχε τότε αναφέρει- στην προεκλογική εκστρατεία της για τη γαλλική προεδρία. Τώρα διατείνεται ότι θέλει να επικεντρωθεί στο έργο της κοινοβουλευτικής ομάδας του RN, παραδίδοντας τα «ηνία» και τις ευθύνες της κομματικής ηγεσίας.

Κανείς ωστόσο δεν τρέφει αυταπάτες. Όποιος και να εκλεγεί, τα «νήματα» θα συνεχίσει να τα κινεί η Λεπέν, ενόσω η ίδια θα προσπαθεί να οικοδομήσει ένα πιο υπερκομματικό προφίλ… για το θεαθήναι.

Αν και η επίσημη εκστρατεία θα αρχίσει στις 19 του μήνα με την ανακοίνωση της τελικής λίστας των υποψηφίων, η κούρσα στο RN έχει ατύπως ήδη ξεκινήσει.

Οι δύο βασικοί αντίπαλοι έχουν ήδη πάρει θέση: ο 27χρονος ευρωβουλευτής και μεταβατικός πρόεδρος του RN, Ζορντάν Μπαρντελά και ο 52χρονος πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος, νυν δήμαρχος του Περπινιάν, Λουίς Αλιό.

Οι… «αντ’ αυτής»

Αμφότεροι έσπευσαν να ανακοινώσουν την υποψηφιότητα τους, πίνοντας… «νερό» στο όνομα της Λεπέν.

Προστατευόμενός της ουσιαστικά, ο Μπαντελά ανέλαβε προσωρινά χρέη προέδρου του RN όταν η Μαρίν αποχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2021 από το πόστο. Ταγμένος στην πολιτική -για την οποία, λέει, παράτησε τις πανεπιστημιακές σπουδές του- προτιμά την εμπρηστική ρητορική και συχνά πυκνά εκφράζει ακραίες θέσεις.

Λέγεται, δε, ότι είναι ή ήταν ζευγάρι με την Μαριόν Μερσάλ: την πολιτική υπερφιλόδοξη 32χρονη ανιψιά της 54χρονης Λεπέν, που θέλει να ηγηθεί μιας σκληροπυρηνικής Ακροδεξιάς στη Γαλλία.

Έχοντας μεγαλώσει στα φτωχά προάστια του Παρισιού, στο Σεν-Σαιν-Ντενί, έχει επικεντρώσει το μήνυμά του στους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης στις αστικές περιοχές και στον αποβιομηχανοποιημένο βορρά της Γαλλίας.

Ο Αλιό από την άλλη είναι «βετεράνος» στο κόμμα. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Ζαν-Μαρί Λεπέν, βουλευτής με τη Μαρίν Λεπέν και επί χρόνια σύντροφός της. Αντιπροσωπεύει μια παλαιότερη γενιά και επικεντρώνεται περισσότερο στην έτερη βασική εκλογική περιφέρεια του RN, στο νότο.

Αν και οι πολιτικές διαφορές μεταξύ τους είναι μικρές, τους διαφοροποιούν «οι διαφορετικές καταβολές και γενιές τους», επισημαίνει ο Ζαν-Ιβ Καμί, ειδικός αναλυτής σε θέματα ακροδεξιάς στη δεξαμενή σκέψης Fondation Jean-Jaurès με έδρα το Παρίσι.

Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στον νεαρό ευρωβουλευτή. Σύμφωνα με τελευταία του ινστιτούτου Elabe για την εφημερίδα Les Echos, το 65% των υποστηρικτών του ακροδεξιού κόμματος έχουν θετική εικόνα για τον νεαρό Μπαρντελά, έναντι 34% που συγκεντρώνει ο Αλιό.

Εξίσου σημαντική παραμένει η μεταξύ τους διαφορά (61% έναντι 31%), όταν στο δείγμα συνυπολογίζονται και ψηφοφόροι του σκληροπυρηνικού Ερίκ Ζεμούρ.

Για τους ακροδεξιούς «ο Ζορντάν Μπαρντέλα ενσαρκώνει την ανανέωση», αποκρυπτογραφεί τα ευρήματα της δημοσκόπησης ο Μπερνάρ Σανάνες, πρόεδρος της Elabe. «Θεωρείται από τους συμπαθούντες του RN ως ο πιο κοντινός στη Μαρίν Λεπέν. Αυτός που η ίδια θα διάλεγε, χωρίς να το πει δημόσια»…

Στροφή όλο και πιο άκρα δεξιά

Οι εσωκομματικές εκλογές στο RN θα διαρκέσουν όλο τον Οκτώβριο, καθώς το κόμμα να επιδιώκει να δείξει προς τα έξω μια εικόνα πολιτικής ωριμότητας, με τη διοργάνωση ενός «υγιούς διαγωνισμού».

Πρόκειται για μια μεθοδευμένη εκστρατεία οιονεί πολιτικής «ομαλοποίησης» που δείχνει να πείθει όλο και περισσότερους ψηφοφόρους.

Οι Γάλλοι πλέον υιοθετούν όλο και περισσότερο μια ακροδεξιά ιδεολογία -κάτι που κάποτε θεωρείτο ταμπού- διαπιστώνει σε νέα έρευνα το Ίδρυμα για την Πολιτική Καινοτομία, η οποία δημοσιεύτηκε στη Figaro.

Αυτό «είναι ορατό όχι μόνο στις κάλπες, αλλά και στην κοινή γνώμη. Οι ιδέες του RN γίνονται όλο και πιο ευρέως αποδεκτές», αναφέρει. Η εκλογική βάση του ακροδεξιού κόμματος διευρύνεται, και δη απότομα σε μικρότερες πόλεις, διαπιστώνει.

Το 47% των ερωτηθέντων στην έρευνα χαρακτηρίζει «καλή εξέλιξη» τη θεαματική αύξηση των εδρών του RN. Ένα συντριπτικό 59% όσων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη Δεξιά εν γένει εξέφρασαν την άποψη ότι το κόμμα της Λεπέν είναι ικανό να κυβερνήσει.

Το 39% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι «συμφωνεί απόλυτα» ή «τείνει να συμφωνεί» με τις ιδέες του. Το 57% πιστεύει ότι το RN υποστηρίζει μια κοινωνία στην οποία θα ήθελαν να ζήσουν.

Ως βασικοί λόγοι αυτής της ανησυχητικής πολιτικής εικόνας θεωρούνται η απογοήτευση μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος από τα έως σήμερα θεωρούμενα -πρώην και νυν- κόμματα εξουσίας, που επίσης θα εκλέξουν νέες ηγεσίες μέχρι τα τέλη του έτους.

«Η πολιτική μας βρίσκεται σε κρίση, επειδή συλλογικά αδυνατούμε να κατανοήσουμε την εποχή στην οποία εισερχόμαστε και, κατ’ επέκταση να αποσαφηνίσουμε τον ρόλο που θα μπορούσαμε να διαδραματίσουμε σε αυτήν», επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας. Κι αυτό, ενώ έρχεται ενός κοινωνικο-οικονομικά και πολιτικά δύσκολος χειμώνας…

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ – Πούτιν: Νέα σελίδα στις σχέσεις τους – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
Επικαιρότητα |

Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;

Ο Πούτιν δεν ανέχεται τους ξένους ηγέτες που του κάνουν διαλέξεις για τη ρωσική καταστολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον Τραμπ βλέπει έναν παρόμοιο αδίστακτα κυνικό