Ο Μπόρις Τζόνσον αποχώρησε σήμερα από τη θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, τερματίζοντας μια ταραχώδη τριετή θητεία και κληροδοτώντας στη διάδοχό του Λιζ Τρας έναν τρομακτικό κατάλογο προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Ο Τζόνσον, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αξίωμά του από το ίδιο του το Συντηρητικό Κόμμα λόγω μιας σειράς σκανδάλων, κάλεσε τη χώρα να ενωθεί και να υποστηρίξει τη διάδοχό του.

Στη βασίλισσα Ελισάβετ

Αφού εκφώνησε αποχαιρετιστήριο λόγο έξω από την Downing Street, έφυγε από το Λονδίνο για να ταξιδέψει στη Σκωτία και να υποβάλει την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ. Η Τρας θα μεταβεί επίσης στο κάστρο της μονάρχη στη βορειοανατολική Σκωτία, όπου θα της ζητηθεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η 47χρονη Τρας έχει αναλάβει να κατευθύνει τη Βρετανία μέσα από μια διαφαινόμενη μακροχρόνια ύφεση και μια ενεργειακή κρίση που απειλεί τα οικονομικά εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το σχέδιό της να δώσει ώθηση στην οικονομία μέσω φορολογικών περικοπών και παράλληλα να διαθέσει δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους έχει ήδη αναστατώσει έντονα τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ωθώντας τους επενδυτές να απορρίψουν τη λίρα και τα κρατικά ομόλογα.

«Αυτό είναι, παιδιά», είπε ο Τζόνσον στην ομιλία του. «Αυτό που λέω στους συντηρητικούς συναδέλφους μου, είναι καιρός να τελειώσει η πολιτική, φίλοι μου. Ήρθε η ώρα να στηρίξουμε όλοι τη Λιζ Τρας, την ομάδα της και το πρόγραμμά της».

Η ώρα της Τρας

Η Τρας θα είναι η τέταρτη πρωθυπουργός των Συντηρητικών μέσα σε έξι χρόνια. Αντιμετωπίζει την τελευταία κρίση που πλήττει τη Βρετανία από μειονεκτικότερη θέση σε σχέση με πολλούς προκατόχους της, αφού νίκησε τον αντίπαλό της Ρίσι Σουνάκ σε ψηφοφορία των μελών του Συντηρητικού Κόμματος με μικρότερη διαφορά από την αναμενόμενη και με περισσότερους από τους βουλευτές της να υποστηρίζουν αρχικά τον αντίπαλό της.

Υποσχέθηκε να αναλάβει «τολμηρές δράσεις» για να βγάλει τη χώρα από τη δύσκολη κατάσταση στην οποίαν έχει περιέλθει, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των φόρων, παρά την προειδοποίηση ότι αυτό θα επιδείνωνε τον πληθωρισμό της Βρετανίας, ο οποίος με 10,1% είναι ήδη ο υψηλότερος μεταξύ όλων των ισχυρών οικονομιών.

Υπερήφανος ο Τζόνσον

Ο Τζόνσον, ο οποίος έδωσε μάχη για να παραμείνει στο αξίωμα μέχρι τέλους, χρησιμοποίησε την ομιλία του κατά την αποχώρησή του για να υπερηφανευτεί για τις επιτυχίες του, συμπεριλαμβανομένου ενός έγκαιρου προγράμματος εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και της έγκαιρης υποστήριξής του προς την Ουκρανία στη μάχη της κατά της Ρωσίας.

Ανέφερε επίσης την «υλοποίηση του Brexit» ως ένα από τα κύρια επιτεύγματά του, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πλέον ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν λάθος, ενώ η Τρας έχει ακολουθήσει μια μαχητική προσέγγιση προς τις Βρυξέλλες που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο.

Η ομιλία του Τζόνσον ήταν γεμάτη από τη μεγαλοστομία και τα αστεία που χαρακτηρίζουν έναν άνθρωπο που κάποτε αγαπήθηκε από μεγάλο μέρος του βρετανικού κοινού, ωστόσο πολλοί απεχθάνονται. Αρνήθηκε να δείξει μεταμέλεια για τα σκάνδαλα που οδήγησαν στην πτώση του, συμπεριλαμβανομένου του «Partygate», μιας σειράς μεθυσμένων συγκεντρώσεων στην Downing Street ενώ η χώρα βρισκόταν υπό lockdown για την COVID-19, για τις οποίες του επιβλήθηκε πρόστιμο από την αστυνομία.

Από κρίση σε κρίση

Η Βρετανία, υπό τη διακυβέρνηση των Συντηρητικών από το 2010, παραπαίει από κρίση σε κρίση τα τελευταία χρόνια. Πλέον βρίσκεται μπροστά στην προοπτική μιας μακράς ύφεσης και περαιτέρω αύξησης του πληθωρισμού, καθώς και αποδυνάμωσης της λίρας.

Το πιο πιεστικό ζήτημα είναι η ενεργειακή έκτακτη ανάγκη, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει για δύο χρόνια, αποστραγγίζοντας ενδεχομένως τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και υποθηκεύοντας το μέλλον των μικρότερων επιχειρήσεων που εξακολουθούν να βαρύνονται από δάνεια της εποχής του COVID.

Οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών αναμένεται να εκτοξευθούν κατά 80% τον Οκτώβριο, αλλά μια πηγή που γνωρίζει την κατάσταση δήλωσε στο Reuters ότι η Τρας ενδέχεται να «παγώσει» τους λογαριασμούς, σε ένα σχέδιο που θα μπορούσε να κοστίσει έως και 100 δισεκατομμύρια λίρες, ξεπερνώντας το πρόγραμμα στήριξης για την COVID-19. Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος της Βρετανίας βρίσκεται κοντά στο 100% του ΑΕΠ, από περίπου 80% πριν την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα