
«Έγινε πλέον κοινός τόπος στην Ευρώπη, ακόμα και σε χώρες που δεν περιμέναμε, ότι τα εθνικά μέσα, οι εθνικές δυνατότητες είναι περιορισμένες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο θέμα των πυρκαγιών και ότι πλέον δεν είναι απλώς μεσογειακό φαινόμενο» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας στην ΕΡΤ μετά το άτυπο συμβούλιο υπουργών διαχείρισης κρίσεων στις Βρυξέλλες.
Διαβάστε επίσης: Η κλιματική αλλαγή και το δίλημμα της αποανάπτυξης
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για «κοινή ευρωπαϊκή απάντηση».
Η διαχείριση πυρκαγιών
Ειδικότερα, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε: «τελείωσε ένα έκτακτο, άτυπο συμβούλιο Υπουργών διαχείρισης κρίσεων και ως γνωστόν η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαχείριση των πυρκαγιών. Φέτος ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη. Έφτασαν τα καμένα στρέμματα πάνω από 7 εκατομμύρια. Ακόμη και χθες είχαμε ενεργοποίηση του μηχανισμού για πρώτη φορά από τη Γερμανία. Τέτοια φαινόμενα είχαμε φέτος. Η συζήτηση ήταν διεξοδική. Όλοι οι υπουργοί που έλαβαν το λόγο πιστεύω ότι πήραν μία θέση η οποία, ίσως όταν ήμουν εγώ επίτροπος και προσπαθούσαμε να εφαρμόσουμε το rescEU, να μην ήταν τόσο ομόφωνη όσο σήμερα. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό».
Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι «έγινε πλέον κοινός τόπος στην Ευρώπη, ακόμα και σε χώρες που δεν περιμέναμε, ότι τα εθνικά μέσα, οι εθνικές δυνατότητες είναι περιορισμένες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο θέμα των πυρκαγιών και ότι πλέον δεν είναι απλώς μεσογειακό φαινόμενο. Γι’ αυτό θεωρώ ότι και τα συμπεράσματα που έβγαλε ο επίτροπος Λέναρσιτς, ήταν απόδειξη αυτής της ομοφωνίας: ότι χρειαζόμαστε μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, χρειαζόμαστε να είμαστε μαζί, να ανεβάσουμε τον προϋπολογισμό του rescEU, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας γιατί μόνο έτσι θα δώσουμε ικανοποιητικές λύσεις, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον τομέα αυτό».
Οι τέσσερις τομείς
«Ήταν πολύ ευχάριστο διότι φτάσαμε περίπου σε αυτή την ομοφωνία. Ο επίτροπος τώρα έχει τη δυνατότητα να πάει να διαπραγματευτεί στο πλαίσιο της συζήτησης με τη Γενική Διεύθυνση Προϋπολογισμού. Νομίζω ότι θα έχουμε καλά νέα σε 4 τομείς: τον πρώτο στο θέμα του ευρωπαϊκού στόλου: θα έχουμε και ελικόπτερα, εκτός από τα γνωστά Canadairs, που ήδη προχωρά το κοινό αίτημα, του joint procurement, όπως λέγεται. Επίσης, έκανε εξαιρετική εντύπωση το πόσο καλά πήγε η δική μας πρόταση, το Prepositioning Pilto Project, η προεγκατάσταση δηλαδή των πυροσβεστών από όλη την Ευρώπη και ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για μας και απεδείχθη ότι είναι τόσο αναγκαίο. Θα ενισχυθεί και αυτό με νέα χρηματοδότηση.
Την ίδια στιγμή, έγινε συζήτηση και πάλι υπήρξε μία ομοφωνία, ότι χρειαζόμαστε να επιμείνουμε πάρα πολύ στην πρόληψη και πρόληψη είναι επίσης αυτό που κάναμε φέτος στην Ελλάδα όπου δόθηκαν περίπου 100 εκατομμύρια για να αφαιρέσουμε από τα δάση μας όλο το καύσιμο υλικό που είναι ό,τι χειρότερο. Χρειαζόμαστε δηλαδή αυτό που λέμε “διαχείριση δασών”. Θεωρώ ότι σιγά σιγά θα πρέπει να έχουμε ευρωπαϊκή ενίσχυση, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε αυτό και επίσης, ότι έγινε κοινή αντίληψη ότι σε αυτή την μεγάλη μάχη, είναι αυτή η γνωστή διατύπωση στα αγγλικά: “we are in the same boat”, “είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα”.
Ακούσαμε τοποθετήσεις που δεν τις ακούγαμε άλλη φορά, από τη Γερμανία, από χώρες σκανδιναβικές, και σας λέω κάνοντας μία σύγκριση με το τι πέρασα, τις προσπάθειες για να υλοποιήσουμε το rescEU τότε, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό διότι έγινε επιτέλους αντιληπτό ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και φέρνει πολύ πολύ καινούρια πράγματα και για αυτό δεν μπορούμε να πάμε όπως πηγαίναμε εχτές. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, πρέπει να αλλάξουμε τις προσεγγίσεις μας».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X