Δύο αυτοκίνητα τρέχουν προς αντίθετη κατεύθυνση σε πορεία σύγκρουσης. Οποιος δειλιάσει πρώτος και στρίψει το τιμόνι για να αποφύγει τη σύγκρουση είναι… η «κότα», ο δειλός.
Αυτό είναι σχηματικά το γνωστό chicken game ή «παιχνίδι του δειλού» που παίζεται πλέον μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. Από τη μια οι ευρωπαϊκές χώρες και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, κι από την άλλη η Ρωσία που κρατά στα χέρια της το «υπερόπλο» του φυσικού αερίου.
Προτού μπούμε σε βαρύ χειμώνα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να παίξει το τελευταίο της χαρτί ζητώντας άρση των κυρώσεων με αντάλλαγμα την ομαλή ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Κάτι που δε φαίνεται εφικτό όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν μπορούν να άρουν τις κυρώσεις διότι θα δείξουν αδύναμες και ανακόλουθες.
Αυτό το σκηνικό μοιάζει με αυτοκίνητα έτοιμα να συγκρουστούν και μένει να φανεί ποιος θα υποχωρήσει. Αλλωστε, οι απώλειες και για τις δύο πλευρές είναι τεράστιες.
Η Ρωσία πνίγεται οικονομικά από τις κυρώσεις αλλά και από τα συμβόλαια παράδοσης αερίου που πλέον δεν υπάρχουν.
Από την άλλη η Ευρώπη βλέπει το φάσμα του σκληρού χειμώνα, με λουκέτα σε μεγάλες βιομηχανίες, με μπλακ άουτ, κοινωνικές αναταραχές και φυσικά με απίστευτη ακρίβεια. Ποιος θα στρίψει το τιμόνι;
Και εγένετο leader στο Total Facility Management
Οποιος διάβαζε την είδηση ότι το επενδυτικό fund SMERemediumCap (SMERC) απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο στην εταιρεία καθαρισμού Skymar, ίσως να μην έδινε μεγάλη σημασία. Όμως, πρόκειται για ένα καλό deal, αφού η απόκτηση του πακέτου γίνεται μέσω μιας θυγατρικής του fund, της Cordia η οποία όμως είναι η πρώην Engie Hellas, ηγέτιδα στην παροχή σύγχρονων υπηρεσιών τεχνικής συντήρησης ακινήτων, καθώς και στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών και λύσεων υψηλής τεχνολογίας. Με τη σύμπραξη αυτή δημιουργείται ο μεγαλύτερος όμιλος παροχής υπηρεσιών Total Facility Management στην Ελλάδα, που συμπεριλαμβάνει τις εταιρείες CORDIA, ESA και SKYMAR, με συνολικό εκτιμώμενο κύκλο εργασιών 80 εκατ. ευρώ το 2022. Ο όμιλος CORDIA, με μετόχους το SMERC και το LATSCO family office της κας Μαριάννας Λάτση, θα έχει κύκλο εργασιών που θα ξεπερνά τα 80.000.000 ευρώ το 2022 και θα απασχολεί περισσότερους από 4.000 εργαζόμενους, γεγονός που θα τον καταστήσει έναν από τους 20 μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα. Υπάρχει και μια λεπτομέρεια: Εκτελεστικός Πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap είναι ο κ. Νικόλαος Καραμούζης.
Οσο για το ποια κτίρια διαχειρίζεται το νέο αυτό μεγάλο σχήμα; το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen, τα πολυκαταστήματα ATTICA, τη Lamda Development, το River West, τη Newrest, τη Rolex Hellas, το Ίδρυμα Μείζονος Πολιτισμού, την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, τη Vivartia, τον Όμιλο Συγγελίδη, τη Regency Casino Mont Parnes ενώ συνεργάζεται ήδη με την CORDIA στο The Ellinikon Experience Park, την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ (Lafarge), την ENISA κ.ά.
Ξενοδοχείο στο «φιλέτο» της Ομόνοιας;
Ένα από τα «φιλέτα» του κέντρου της Αθήνας, το οποίο είναι περιουσιακό στοιχείο του ΕΦΚΑ, είναι προς αξιοποίηση, εφόσον όλα πάνε καλά. Πρόκειται για το διατηρητέο στη συμβολή των οδών Σωκράτους 53 και Ζήνωνος. Το κτίριο ουσιαστικά βρίσκεται πάνω στην οδό Πειραιώς, σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Ομονοίας.
Θεωρείται «τρίστρατο» καθώς είναι στη Σωκράτους, Ζήνωνος αλλά έχει «φάτσα» και στην Πειραιώς.
Ήταν το κτίριο που στέγαζε το Ταμείο Νομικών και βρισκόταν μεσοτοιχία με το κτίριο της παλαιάς Καθημερινής. ενώ έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο ως προς το κέλυφος και τα ουσιώδη τυπολογικά και αρχιτεκτονικά του στοιχεία.
Έχει συνολική επιφάνεια 6.878 τ.μ. Οι πληροφορίες της στήλης λένε ότι το e-ΕΦΚΑ πήρε τη μεγάλη απόφαση να το αξιοποιήσει και η κατεύθυνση είναι να γίνει κι αυτό ξενοδοχείο. Όμως, για να αλλάξει χρήση και να ανακαινιστεί πλήρως εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ ενώ το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα υπολογίζεται στα 41 χιλιάδες ευρώ.
Οι παλιοί δικηγόροι έχουν μνήμες από το εμβληματικό αυτό κτίριο καθώς οι επισκέψεις σε αυτό ήταν ατελείωτες.
Όμως, τόσο το κτίριο αυτό, όσο και όλη η Σόλωνος έχουν μεγάλη ιστορία. Τα περισσότερα ακίνητα καταστράφηκαν στα Δεκεμβριανά και στη θέση τους κατασκευάστηκαν νέα με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της εποχής.
Το κτίριο του Ταμείου Νομικών, εγκαινιάστηκε το 1952, ένα μήνα προτού κατεδαφιστεί το διπλανό κτίριο, που ήταν η κατοικία του Αγγελου Βλάχου. Εκεί όπου έγιναν τα γραφεία της Καθημερινής.
Τα καλά νέα και οι ημερομηνίες – σταθμοί
Εξαιρετικά θετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η έκθεση της Morgan Stanley για την ελληνική οικονομία. Ο διεθνής οίκος, πέραν του ότι αλλάζει προς τα πάνω τις τιμές – στόχους για τις τράπεζες, αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία έχει πολλές προοπτικές υπεραπόδοσης, και φέτος φυσικά, αλλά και του χρόνου.
Αναφέρει ότι φέτος μπορεί να κλείσει με απόδοση 6,1% κι ότι το 2023 παρά το γεγονός ότι αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ευρώπη, η Ελλάδα μπορεί να ξεχωρίσει έναντι της υπόλοιπης Ευρωζώνης, αρκεί βεβαίως να προχωρήσουν κάποιες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν επενδύσεις.
Για τον πληθωρισμό εκτιμά ότι θα φτάσει το 9,5% το 2022 και θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 3,7% το 2023. Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου θα διατηρήσουν πιθανότατα τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξημένες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, ωστόσο ο συνδυασμός της μείωσης του πληθωρισμού των βασικών τιμών αγαθών και της βάσης για τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας θα πρέπει να οδηγήσει σε συγκράτηση του πληθωρισμού σε περίπου 3,3% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.
Αυτό για την Morgan Stanley, γιατί έρχονται κι άλλες ημερομηνίες – σταθμοί και road shows.
Αύριο, 7 Σεπτεμβρίου, η Goldman Sachs, έχει παρουσίαση στο Λονδίνο. Ακολουθεί στις 20 του μηνός, ξανά στη βρετανική πρωτεύουσα η Bank of America και πάει λέγοντας.
Από την άλλα έχουμε και τις αξιολογήσεις.
-Η Fitch που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με σταθερές προοπτικές θα αξιολογήσει ξανά στις 7 Οκτωβρίου 2022.
-Η Standard and Poor’s που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με θετικές προοπτικές θα αξιολογήσει στις 21 Οκτωβρίου 2022.
-Η DBRS που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με θετικές προοπτικές θα αξιολογήσει στις 16 Σεπτεμβρίου 2022.
-Η Moody’s που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές θα αξιολογήσει στις 16 Σεπτεμβρίου 2022.
Θα πληρώσει ο… πεθαμένος το δάνειο;
Υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά των δανείων και στη διαχείρισή τους από τα funds, που θα πρέπει να απασχολήσουν τις αρμόδιες αρχές. Για παράδειγμα, η ιστορία που αποκαλύπτει ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας, είναι ενδεικτική.
Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα έχουν γίνει γνωστά, έχει σταλεί επιστολή και στον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα με την οποία καταγγέλλεται fund γιατί απαιτεί την άμεση αποπληρωμή 168 χιλιάδων ευρώ, σε τρεις μηνιαίες δόσεις των 51 χιλ. ευρώ (έκπτωση 16 χιλιάδες) για δάνειο 47 χιλιάδων που κάποια στιγμή δεν αποπληρωνόταν και επιβαρύνθηκε με τόκους.
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι το δάνειο εργατικής κατοικίας το έχει πάρει δανειολήπτης ο οποίος έχει… πεθάνει εδώ και χρόνια.
Στην επιστολή, που προωθήθηκε και σε όλους τους Έλληνες Βουλευτές, υπενθυμίζεται ότι προβληματισμό για πιθανά τέτοια περιστατικά είχε εκφράσει ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας. Επίσης, πως η απελευθέρωση της πώλησης των οφειλών των κόκκινων δανείων έγινε με νομοθετική οδηγία, με σκοπό οι δανειολήπτες να λαμβάνουν καλύτερες προτάσεις, όχι κατά πολύ χειρότερες!
Κατατίθενται τέλος τέσσερις σημαντικές ερωτήσεις:
-Σε ποιο σημείο στις πολλαπλές παρόμοιες καταγγελίες που γίνονται καθημερινά, βρίσκεται η “βοήθεια προς τους δανειολήπτες” που υποτίθεται πως θα πρόσφεραν τα fund;
-Πώς επιτυγχάνεται μέσα από παρόμοιες καταστάσεις η περίφημη “εξυγίανση” της ελληνικής Οικονομίας; Πώς δικαιολογείται η “ρύθμιση” που επέτρεψε να συμβαίνουν αυτά τα παράλογα;
-Πώς περιμένουμε ότι θα ορθοποδήσει η ελληνική Κοινωνία όταν έχει να αντιμετωπίσει τραγικές και ταυτόχρονα τραγελαφικές καταστάσεις, που απλώς υποδεικνύουν -και αποδεικνύουν- πως η Οικονομία μας ακολουθεί απλώς τις ταγές και τα συμφέροντα επιτηδείων;
-Πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ότι ο θεσμός και η -χρήσιμη- πρακτική του δανεισμού, μετατρέπεται από οικονομικό εργαλείο σε τρομοκρατία των πολιτών, αφού ανά πάσα στιγμή μπορούν να πέσουν θύματα παρόμοιων καταστάσεων;
Αλάτι στην πληγή
Πολύ βαθιές είναι τελικά οι «πληγές» που δημιουργούν στη βιομηχανία οι αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και στις πρώτες ύλες και φαίνεται ότι οι ανατιμήσεις δεν μπορούν να τις θεραπεύσουν.
Η ΚΑΛΑΣ υπό τον κ. Μανώλη Καλαμαράκη, μια εταιρεία που έχει ταυτιστεί με το αλάτι, λόγω της ακριβώς της ανόδου του λειτουργικού κόστους «είδε» το τελικό της αποτέλεσμα το 2021 να γυρνάει σε ζημιές παρά την αύξηση των εσόδων κατά 16,6% στα 32,41 εκατ. ευρώ.
Στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, επισημαίνεται η σημαντική αύξηση του κόστους πωληθέντων κατά 33,23% σε σχέση με το 2020, αγγίζοντας τα 6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, η αύξηση αυτή οφείλεται στις σημαντικές και συνεχείς αυξήσεις σε βασικές κατηγορίες πρώτων υλών στην εγχώρια και διεθνή αγορά, στη σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους και στη συνεχή και σημαντική αύξηση των καυσίμων.
Ειδικότερα, όσον αφορά στις αγορές πρώτων υλών σιναπιού και σπορελαίων από τις χώρες αυτές και ειδικότερα από την Ουκρανία, η ΚΑΛΑΣ αντιμετωπίζει από πέρυσι σημαντική αύξηση του κόστους με σημαντική επίπτωση στο συνολικό κόστος παραγωγής.
Η εταιρεία, προκειμένου να αντισταθμίσει την πρωτοφανή αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, του κόστους ενέργειας και των καυσίμων στην παραγωγή, προχώρησε σε δύο ανατιμήσεις στις τιμές πώλησης των προϊόντων της στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Παρά ταύτα, όπως επισημαίνεται από τη διοίκηση, η προοδευτική και ανά μήνα αύξηση του κόστους δεν μπόρεσε να καλυφθεί από αυτές τις αυξήσεις, με αποτέλεσμα να κλείσει η χρονιά με ζημία. Γι’ αυτό και το πρώτο τρίμηνο του 2022 προέβη και σε νέα ανατίμηση.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι από τη συμμετοχή της στην εταιρεία Ελληνικές Αλυκές η ΚΑΛΑΣ έβγαλε κέρδη το 2021, αντίθετα με το 2020 που είχε «γράψει» ζημιές.
Στις Ελληνικές Αλυκές, που κατά 55% ανήκουν στο Υπερταμείο, η εταιρεία κατέχει μετοχικό μερίδιο 24,81%.
Ποιος θα ανοίξει χειμώνα τα ξενοδοχεία του;
Επαφές στη Γερμανία για την επέκταση της τουριστικής σεζόν κάνει ο Υπουργός Τουρισμού Βασικής Κικίλιας, όπου βρίσκει φιλική διάθεση. Σύμφωνα με τον Μικροοικονομικό του Βήματος, στην Ελλάδα όμως το κλίμα είναι λίγο διαφορετικό μεταξύ των ξενοδόχων. Με επιδότηση 30 ευρώ το δωμάτιο και το ενεργειακό κόστος «στο θεό» ποιος ξενοδόχος θα ανοίξει την ή τις μονάδες του; Εύλογο το ερώτημα! Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι αναφορές, θετικές κατά βάση, του κ. Κικίλια στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τυπου airbnb, προκαλούν δυσθυμία μεταξύ των ξενοδόχων, οι οποίοι επισήμως καταγγέλλουν την πολιτεία για πλημμελείς ελέγχους της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
- Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Στο Βερολίνο ο Βασίλης Κικίλιας – Συμφωνίες για επέκταση της τουριστικής περιόδου
Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι με βάση την έρευνα της AirDNA η ζήτηση για AirBnb με βάση τις κρατήσεις που έχουν γίνει για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο καταγράφει αύξηση 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ όπως τόνισε “θα έχουμε περίπου 5 χιλιάδες προσεγγίσεις κρουαζιέρας στην Ελλάδα φέτος.
Ένας διάσημος σεφ στη Θεσσαλονίκη
Τι κάνει στη Θεσσαλονίκη ο διάσημος σεφ Jamie Oliver; Αν σκεφτούμε ότι η συμπρωτεύουσα είναι «βασίλισσα» των γεύσεων, τότε σίγουρα κάτι έχει να μάθει.
Ο δήμαρχος της πόλης, Κ. Ζέρβας, συναντήθηκε με τον σεφ, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη για τα γυρίσματα εκπομπής.
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας μίλησε με τον Jamie Oliver για τη νέα δυναμική που διαμορφώνει η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της Unesco στον τομέα της Γαστρονομίας.
Του πρόσφερε δύο φιάλες «Γοργόνα», του κρασιού δηλαδή που παράγεται από τον αστικό αμπελώνα του Δήμου. Ο Βρετανός σεφ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λειτουργία του αστικού αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και για τα σχέδια που του παρουσίασε ο κ. Ζέρβας σχετικά με την οργάνωση για πρώτη φορά δημοπρασίας των κρασιών, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την υποστήριξη ανθρώπων που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες.
Latest News
Το κουβάρι με τα μπόνους δόμησης, οι αλλαγές στη ΔΕΗ, οι μεταγραφές της Attica Bank, ο παλιός Τσαμάζ και η ιστορική ανατροπή (;) με τα τέλη
Η καταιγίδα
Γιατί μπαίνουν στον πάγο επενδύσεις, η λύση Στουρνάρα, τα αντανακλαστικά της Attica Bank, ο χαρούμενος Μανουσάκης
Ηρεμία…
O στρουθοκαμηλισμός του Μαξίμου, η βιασύνη Μηταράκη, Σκρέκα, μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο, οι υποσχόμενες Helleniq Energy και ΑΔΜΗΕ, η μετακόμιση της Epsilon Net
Στρουθοκαμηλισμός
Σε «εμπιστευτική» σύνοδο ο πρωθυπουργός, το «χέρι» του Μιτζάλη, «λάμπουν» Φαραντούρης και Αυτιάς στην Ευρώπη, η «βιασύνη» στη Eurobank, η εμπιστοσύνη στον Μανουσάκη
Από το Βορρά στο Νότο
Το block στους έφηβους, και πάλι «φίλοι» στη Νέα Δημοκρατία, η «α-τράπεζη» Βουκουρεστίου, τα email campaigns της Alpha Bank, οι «προσωρινοί» του ΕΛΓΑ, η έκπληξη του ΑΔΜΗΕ
Το Μέγαρο Μαξίμου
Το all in της κυβέρνησης, ο τραπεζίτης πίσω από τα μέτρα, οι αντοχές του χρηματιστηρίου και τα family offices, η γκάφα Γεωργιάδη, ο Καλατράβα “φεύγει”, το παζλ του food hall στο Αρσάκειο
All in…
Η στροφή Μητσοτάκη, η «φορολογία» των τραπεζών, τι θα μετρήσουν οι long του 2025, η «υποψηφιότητα» Πατέλη, το alert στα φάρμακα του Έβρου, το «σκάκι» της Helleniq Energy, η αξία της τηλε-διοίκησης
Η στροφή
Αλλαγή σελίδας στον Πειραιά, το timing της ελληνικής διπλωματίας, η «γκάφα» Πετραλιά, ο κεφάτος Σιάμισιης, «έκλεισε το μάτι» ο Θεοδωρικάκος
Νέα σελίδα για το κτήριο Κορασίδη στον Πειραιά
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…