Τη διαβεβαίωση ότι τα μέτρα στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων κόντρα στην ενεργειακή κρίση θα υπερβούν σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ, έδωσε εκ νέου το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ-3, επισημαίνοντας ότι οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του 2022 ξεπερνούν σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποτελούν το μεγαλύτερο σχετικό πακέτο (στην ΕΕ), σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν και οίκων αξιολόγησης.

«Παράθυρο» για μειώσεις φόρων

Ο κ. Σταϊκούρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και νέων μειώσεων φόρων, αν υπάρχουν τα περιθώρια: «έχουμε ήδη δει σημαντικές μειώσεις φόρων κι εφόσον υπάρχουν τα περιθώρια, θα δούμε (αν υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω μειώσεις). Σας προϊδεάζω ότι μία εξ αυτών (των φορολογικών ελαφρύνσεων) θα είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ύψους, αθροιστικά, περίπου 450 εκατ. ευρώ», επιβεβαίωσε.

Κληθείς να απαντήσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» στο αν θα δοθούν κίνητρα για την επιστροφή στη θέρμανση με πετρέλαιο, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει “ναι” ή “όχι”, όλα αξιολογούνται. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και εξειδίκευση αυτών». Ο κ. Σταϊκούρας δεν προέβη σε αποκαλύψεις σχετικά με τις παρεμβάσεις στήριξης που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ούτε σε σχέση με το αν τα νέα μέτρα στήριξης για την ηλεκτροδότηση για το φυσικό αέριο θέρμανσης θα έχουν ρήτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Για το πλαφόν στο φυσικό αέριο σημείωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική λύση, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ για τον πληθωρισμό και αν αυτός θα επιμείνει εκτίμησε ότι είναι ένα πρόβλημα που θα κρατήσει πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, η εξέλιξη του οποίου συνεκτιμάται από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία χτίζει γραμμές άμυνας.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο και την πιθανότητα αντικινήτρων

«Είναι γεγονός ότι η άσκηση (για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο) έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, και δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στα πρώτα στάδιά της. Θα υπάρξει ένταση των προσπαθειών, ώστε όλοι να συμβάλουν στο δημόσιο, για να μπορέσουμε πρώτα από όλα να οριοθετήσουμε και να ορίσουμε υπεύθυνους και μετά να κάνουμε εξοικονομήσεις. Αν από κάποιο στάδιο (και μετά) δεν υπάρχουν συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα μείωσης κατανάλωσης στο Δημόσιο, τότε υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις, που ο αρμόδιος υπουργός (σ.σ. ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης) έχει μοιραστεί μαζί σας. Στα επόμενα στάδια θα πρέπει να τα αξιολογήσουμε αυτά (τα αντικίνητρα)» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, ερωτηθείς αν θα εφαρμοστούν τα αντικίνητρα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για την εξοικονόμηση στο Δημόσιο.

Πρόσθεσε πως «κλείνει η άσκηση για το πόσο δημοσιονομικό χώρο έχουμε», εν αναμονή και των αυριανών ανακοινώσεων για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου του έτους. «Στη συνέχεια θα κάνουμε εκτιμήσεις, έχουμε ήδη κάνει προφανώς, για το πώς θα εξελιχθεί το κόστος του ρεύματος στο επόμενο χρονικό διάστημα, και ακολούθως, με προτεραιότητα το ρεύμα, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προσπαθούμε να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να τα ενισχύσουμε» είπε.

Για τον ΕΦΚ στα καύσιμα

Για το αίτημα πολλών πλευρών περί μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα και την κριτική ότι τα επιδόματα για την ενέργεια αποτελούν χρήματα των φορολογουμένων, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε: «Η μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, κάτι που σημαίνει ότι θα έπρεπε να βρούμε δημοσιονομικά ισοδύναμα, πιθανώς με άλλες αυξήσεις φόρων. Όμως, ΕΦΚ πληρώνουμε όσοι χρησιμοποιούμε αυτοκίνητα πέρα και πάνω από εισοδηματικά κριτήρια. Παίρνουμε λοιπόν τα αυξημένα συνολικά έσοδα από την κατανάλωση στα καύσιμα, ΕΦΚ, συν ΦΠΑ, έσοδα που τα δημιουργεί όλη η κοινωνία, και τα επιστρέφουμε στο σύνολό τους στοχευμένα στα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη. Τα «Fuel Pass» 1 και 2 και η επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ και όλα επεστρέφησαν στην κοινωνία, αλλά με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια (…) Άρα έχουμε ταυτόχρονα και οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ανταποδοτικότητα» πρόσθεσε.

Ο υπουργός επισήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση μείωσε φόρους κατά μόνιμο τρόπο, ότι το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών κάθε χρόνο είναι συνολικά αυξημένο κατά 4 δισ. ευρώ, η ανεργία μειώθηκε κατά 5% και ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε δύο φορές, με αποτέλεσμα 600.000 άνθρωποι να αμείβονται πλέον καλύτερα. Πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις πραγματοποίησαν ιστορικό ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι εξαγωγές υπερδιπλασιάστηκαν και οι τζίροι των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 35% στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο τουρισμός έχει καλύψει το 95% εσόδων του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία