
Στη ζώνη των 820 μονάδων, για πρώτη φορά από τις 20 Ιουλίου, προσγειώθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με μια διφορούμενη βουτιά σε μία ημέρα που επιβεβαιώθηκε η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,49% στις 822,51 μονάδες, με τον τζίρο να είναι ελαφρώς βελτιωμένος στα 71 εκατ. ευρώ.
- Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Απώλειες εν μέσω ανησυχιών για ύφεση
Αν και στις πρώτες συναλλαγές η αγορά προσπάθησε να απορροφήσει τις πιέσεις, μόλις ανακοινώθηκε η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, δέχτηκε «επίθεση» πωλητών. Αν και η ελληνική οικονομία «έτρεξε» με καλύτερο του αναμενομένου ρυθμό σε ετήσια βάση, στο 7,%, η αγορά απογοήτευσε. Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στον ot.gr, τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι το «κλειδί» για τους επικείμενους υπολογισμούς του νέου κυβερνητικού πακέτου της ΔΕΘ, με την αγορά να ανησυχεί μήπως λάβει αυτό το πακέτο προεκλογικό χαρακτήρα. Είναι άλλωστε μία ακόμη πηγή ανησυχίας για την αγορά, εκτός των διεθνών ενεργειακών εξελίξεων και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την αυριανή συνεδρίαση.
- Διαβάστε επίσης: Wall Street: Μάχες για τις στηρίξεις
«Εισαγωγή» νευρικότητας
Την ίδια ώρα, το ΧΑ παραμένει μια ετερόφωτη αγορά, υιοθετώντας τη νευρικότητα που υπήρξε στις ευρωαγορές, οι οποίες αναζητούν καλύτερη ορατότητα στο μέτωπο κυρίως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη. Εκεί θα φανεί τι επιλέγει η Φρανκφούρτη… πληθωρισμό ή ανάπτυξη. Και η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι εάν επιλέξει να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, θα πρέπει να θυσιάσει την ανάπτυξη σε μια ευρωζώνη που ήδη νιώθει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.
Δεδομένου του ότι η αποστολή της ΕΚΤ, βάσει συνθήκης, είναι η σταθερότητα των τιμών, οι πιθανότητες να θυσιαστεί η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερες στην παρούσα. Αυτό μεταφράζεται σε αμυντικές κινήσεις στο ΧΑ, προκειμένου τα χαρτοφυλάκια να προστατευθούν από τις επιπτώσεις μιας μείωσης της προσφοράς χρήματος στην οικονομία, ακόμη και αν η ελληνική θα είναι από τις λίγες που θα έχουν θετικό ρυθμό μεταβολής τα επόμενα τρίμηνα.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, η ΔΕΗ βρέθηκε στο επίκεντρο των απωλειών με το -5,29% που σημείωσε, ενώ σημαντικές ήταν οι πιέσεις σε Σαράντη, Motor Oil, Λάμδα,Βιοχάλκο, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, ΟΤΕ, Quest, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και Πειραιώς. Μικρά κέρδη σημείωσαν οι Jumbo, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος.


Latest News

Έσωσε στο τέλος τις 1.500 μονάδες το ΧΑ - Τεράστιες οι διακυμάνσεις
Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε μια μέγγενη που δεν μπορεί να ξεφύγει

Βαθαίνει και πάλι η πτώση στο ΧΑ - Βαριές οι απώλειες σε όλο το ταμπλό
Το ΧΑ προσπαθεί να κρατηθεί στη ζώνη των 1.520 μονάδω

Λυγίζει υπό τη διεθνή αβεβαιότητα και τον FTSE Russell ο Γενικός Δείκτης
Στη μεγάλη διεθνή αβεβαιότητα που έχει να αντιμετωπίσει το ΧΑ προστέθηκε πλέον και ο FTSE Russell

Ραντεβού τον... Σεπτέμβριο έδωσε ο FTSE Russell - Πού «κόλλησε» η αναβάθμιση του ΧΑ
Ο FTSE Russell θα προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση τον προσεχή Σεπτέμβριο, με βάση δεδομένα έως το κλείσιμο στις 30 Ιουνίου

Αλλάζει πίστα το ΧΑ; Εν αναμονή της επιστροφής στις αναπτυγμένες αγορές
Μετά το κλείσιμο της αγοράς αναμένεται η απόφαση του FTSE Russell - Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Κληρώνει σε λίγες ώρες για το το ΧΑ - Επιστροφή (;) στις ανεπτυγμένες αγορές
Την Τρίτη θα ανακοινωθεί η ενδιάμεση ενημέρωση του FTSE Russell για την αξιολόγηση του ΧΑ

Βαρύς ο «πέλεκυς» στο ΧΑ από τους δασμούς Τραμπ - Νέα βουτιά 7,4%
Το Χρηματιστήριο Αθηνών σβήνει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που κατέγραψε από την αρχή της χρονιάς

Παλεύει να κρατήσει τις 1.500 μονάδες το ΧΑ, στη σκιά του παγκόσμιου sell off
Στα χαμηλά ημέρας, δηλαδή στις 1.455 μονάδες, το ΧΑ σχεδόν έχασε τα κέρδη που καταγράφει από την αρχή του έτους

Βαρύτατες απώλειες στο Χρηματιστήριο, με τράπεζες έως -10%
Η τεράστια αβεβαιότητα που επικρατεί παγκοσμίως έχει «ξυπνήσει» μνήμες από την εποχή της πανδημίας

Θα ρίξει το σωσίβιο της αναβάθμισης του ΧΑ ο FTSE Russell;
Με το βλέμμα στην ετυμηγορία του FTSE Russel το Χρηματιστήριο Αθηνών - Τι λένε οι αναλυτές και οι εισροές κεφαλαίων