Στη ζώνη των 820 μονάδων, για πρώτη φορά από τις 20 Ιουλίου, προσγειώθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με μια διφορούμενη βουτιά σε μία ημέρα που επιβεβαιώθηκε η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,49% στις 822,51 μονάδες, με τον τζίρο να είναι ελαφρώς βελτιωμένος στα 71 εκατ. ευρώ.
- Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Απώλειες εν μέσω ανησυχιών για ύφεση
Αν και στις πρώτες συναλλαγές η αγορά προσπάθησε να απορροφήσει τις πιέσεις, μόλις ανακοινώθηκε η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, δέχτηκε «επίθεση» πωλητών. Αν και η ελληνική οικονομία «έτρεξε» με καλύτερο του αναμενομένου ρυθμό σε ετήσια βάση, στο 7,%, η αγορά απογοήτευσε. Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στον ot.gr, τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι το «κλειδί» για τους επικείμενους υπολογισμούς του νέου κυβερνητικού πακέτου της ΔΕΘ, με την αγορά να ανησυχεί μήπως λάβει αυτό το πακέτο προεκλογικό χαρακτήρα. Είναι άλλωστε μία ακόμη πηγή ανησυχίας για την αγορά, εκτός των διεθνών ενεργειακών εξελίξεων και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την αυριανή συνεδρίαση.
- Διαβάστε επίσης: Wall Street: Μάχες για τις στηρίξεις
«Εισαγωγή» νευρικότητας
Την ίδια ώρα, το ΧΑ παραμένει μια ετερόφωτη αγορά, υιοθετώντας τη νευρικότητα που υπήρξε στις ευρωαγορές, οι οποίες αναζητούν καλύτερη ορατότητα στο μέτωπο κυρίως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη. Εκεί θα φανεί τι επιλέγει η Φρανκφούρτη… πληθωρισμό ή ανάπτυξη. Και η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι εάν επιλέξει να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, θα πρέπει να θυσιάσει την ανάπτυξη σε μια ευρωζώνη που ήδη νιώθει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.
Δεδομένου του ότι η αποστολή της ΕΚΤ, βάσει συνθήκης, είναι η σταθερότητα των τιμών, οι πιθανότητες να θυσιαστεί η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερες στην παρούσα. Αυτό μεταφράζεται σε αμυντικές κινήσεις στο ΧΑ, προκειμένου τα χαρτοφυλάκια να προστατευθούν από τις επιπτώσεις μιας μείωσης της προσφοράς χρήματος στην οικονομία, ακόμη και αν η ελληνική θα είναι από τις λίγες που θα έχουν θετικό ρυθμό μεταβολής τα επόμενα τρίμηνα.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, η ΔΕΗ βρέθηκε στο επίκεντρο των απωλειών με το -5,29% που σημείωσε, ενώ σημαντικές ήταν οι πιέσεις σε Σαράντη, Motor Oil, Λάμδα,Βιοχάλκο, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, ΟΤΕ, Quest, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και Πειραιώς. Μικρά κέρδη σημείωσαν οι Jumbo, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος.
Latest News
Άντεξε το profit taking το ΧΑ, «μήνυμα» από ΟΤΕ και Εθνική
Το χρηματιστήριο Αθηνών απολαμβάνει το "January Effect", με την ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης συσσώρευσης
Goldman Sachs: Πού θα «καθίσει η μπίλια» του ΧΑ- Τι βλέπει για μερίσματα
Τι λέει η Goldman Sachs για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Ποιες προκλήσεις θεωρεί πιο σημαντικές
Βράχος η Εθνική στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Επιβεβαιώνονται οι 1.500 μονάδες
Το δικό της «January Effect» απολαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την φετινή ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης, εκνευριστικής συσσώρευσης
Υποχώρησε ο δείκτης φόβου τον Δεκέμβριο - Τι αναφέρει το ΚΕΠΕ [διαγράμματα]
Άγγιξε το 24,88% τον Δεκέμβριο του 2024 από 26,62% τον Νοέμβριο του 2024
Άμυνα στις 1.500 μονάδες παίζει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών
Να βρει και πάλι τις στηρίξεις του και να επιβεβαιώσει το μήνυμα που έδωσε χθες προσπαθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών
Κράτησαν οι 1.500 μονάδες με διόρθωση «ολίγων» δεκάτων
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες μόλις 0,01% στις 1.506,48 μονάδες
Παραμένει υπό πίεση το ΧΑ, βουτιά για την Jumbo
Mία ακόμη συνεδρίαση αφομοίωσης των επιπέδων του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Σε ποια επίπεδα κινείται ο τζίρος
«Overweight» για το Χρηματιστήριο Αθηνών η JPMorgan- Πού θα φτάσει ο Γενικός Δείκτης
Citigroup και Deutsche Bank συστήνουν «αύξηση θέσεων» στις ευρωπαϊκές μετοχές
Ήπιο profit taking στο ΧΑ - Στοίχημα οι 1.500 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.501,71 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,7 εκατ. τεμάχια
Με φόρα πάνω από τις 1.505 μονάδες το ΧΑ... σε υψηλά 14 ετών
Χρειάστηκε λίγο πάνω από έναν μήνα το χρηματιστήριο για να κάνει την υπέρβαση της πολύμηνης συσσώρευσης