
Στο 4,1% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη στην ζώνη του ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 5,4% που ήταν το πρώτο τρίμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 4,2% από 5,5%.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,7% στην ΕΕ .
Διαβάστε επίσης – ΔΝΤ: Η πρόταση για το χρέος της ευρωζώνης άργησε 10 χρόνια
Σημειώνεται ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από -0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2022). Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,7% (μετά από +3,5% το πρώτο τρίμηνο του 2022).
Στα μέσα Αυγούστου, η Eurostat είχε εκτιμήσει μεγέθη 0,6% και 3,9% αντίστοιχα
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ EUROSTAT
Αύξηση του ΑΕΠ ανά κράτος μέλος
Η Ολλανδία (+2,6%) κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (+2,1%) και την Κροατία (+2,0%). Μείωση παρατηρήθηκε στην Πολωνία (-2,1%), την Εσθονία (-1,3%), τη Λετονία (-1,0%) και τη Λιθουανία (-0,5%)
Διαβάστε επίσης – Προσοχή στο… κενό: Τι δείχνουν τα spreads των χωρών του νότου
Συνιστώσες του ΑΕΠ και συμβολή στην ανάπτυξη
Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 1,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,2% στην ΕΕ (μετά από 0,0% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο). Οι κρατικές δαπάνες τελικής κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 0,6% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ (μετά από +0,2% στη ζώνη του ευρώ και
+0,1% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο).
Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 0,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,7% στην ΕΕ (μετά από -0,8% και 0,0% αντίστοιχα). Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,4% στην ΕΕ (μετά από +1,2% και +1,0%).
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,9% στην ΕΕ (μετά από -0,2% και +0,2%).
Οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών είχαν θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ (+0,6 ποσοστιαίες μονάδες – π.μ. και στις δύο ζώνες).
Θετικές ήταν και οι συνεισφορές από τις τελικές δαπάνες του Δημοσίου (+0,1 π.μ. και στις δύο ζώνες).
Οι συνεισφορές του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου ήταν θετικές και για τη ζώνη του ευρώ και για την ΕΕ (0,2 π.μ. και στις δύο ζώνες). Οι συνεισφορές από το εξωτερικό ισοζύγιο ήταν αρνητικές (-0,2 π.μ. τόσο για τη ζώνη του ευρώ όσο και για την ΕΕ). Οι συνεισφορές από τις αλλαγές στα αποθέματα ήταν αμελητέα και για τις δύο ζώνες.
Αύξηση της απασχόλησης στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ
Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,4% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,5% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,4% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2022, μετά από +3,1% στη ζώνη του ευρώ και +2,9% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο τρίμηνο του 2022.
Οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 0,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,5% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι αυξήσεις ήταν 3,7% στη ζώνη του ευρώ και 3,0% στην ΕΕ.
Αύξηση της απασχόλησης στα κράτη μέλη
Το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η Λιθουανία (+3,1%), η Τσεχία και η Ιρλανδία (και οι δύο +1,6%) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης σε άτομα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η απασχόληση μειώθηκε στην Ισπανία (-1,1%), την Πορτογαλία (-0,7%), την Εσθονία (-0,6%), τη Ρουμανία (-0,5%) και την Κροατία (-0,4%)
Επίπεδα απασχόλησης στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ
Με βάση εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, η Eurostat εκτιμά ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, 213,4 εκατομμύρια άτομα απασχολούνταν στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 164,1 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ.
Σε σχέση με την πανδημία COVID-19, η απασχόληση σε άτομα στη ζώνη του ευρώ ήταν 2,7 εκατομμύρια πάνω από το επίπεδο του τέταρτου τριμήνου του 2019 και 3,5 εκατομμύρια πάνω από αυτό το επίπεδο στην ΕΕ.


Latest News

Broadway vs West End: Πού στρέφονται οι τουρίστες
Οι τουρίστες επιλέγουν το West End του Λονδίνου αντί για τη το Broadway της Νέα Υόρκης, δίνοντας ώθηση στη βρετανική θεατρική σκηνή

Οι δασμοί, η Κίνα και το πιθανό checkmate στο Tik Tok
Οι δασμοί φέρνουν ανατροπές στις διαπραγματεύσεις για το TikTok -Οξύνονται οι αντιθέσεις στις δύο πιο μεγάλες οικονομίες του κόσμου

Πόσο κοστίζει ο εκσυγχρονισμός των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ
Προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας - Θα διπλασιαστεί η ζήτηση
![Τραμπ: ΕΚΤ και FED αναζητούν Πυθία για τα επιτόκια μετά τους δασμούς [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_trump_tariffs225-600x352.png)
ΕΚΤ και FED αναζητούν Πυθία για τα επιτόκια μετά τους δασμούς [γράφημα]
Πονοκέφαλο προκαλούν οι μαζικοί δασμοί του Τραμπ στις επιχειρήσεις και στις κεντρικές τράπεζες

Θα είναι οι ΗΠΑ ο μεγάλος ασθενής των δασμών Τράμπ;
Ποιους κίνδυνους εντοπίζουν οικονομολόγοι και αναλυτές - Καμπανάκι για ύφεση και πληθωρισμό

Η General Motors θα αυξήσει την παραγωγή σε εργοστάσιο στην Ιντιάνα μετά τους δασμούς Τραμπ
Το εργοστάσιο της General Motors στην Ιντιάνα κατασκευάζει μοντέλα φορτηγών, τα οποία η GM κατασκευάζει επίσης σε εργοστάσια στο Μεξικό και τον Καναδά

Τζέφερσον (Fed): Δεν υπάρχει βιασύνη για τα επιτόκια – Χρειάζεται χρόνος για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των δασμών
«Κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε να κάνουμε περαιτέρω προσαρμογές στο βασικό επιτόκιο πολιτικής», δήλωσε ο Τζέφερσον

Νέος Chief Investment Officer της Data4 ο Αλεξάντερ Ογιαρτ
Ο νέος διευθυντής επενδύσεων της Data4 έχει συμβάλλει στη συγκέντρωση χρηματοδότησης χρέους ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της ανάπτυξης του ομίλου

Πολωνία: Ανεβάζει στο 5% τις αμυντικές δαπάνες – Το μεγαλύτερο ποσοστό στο ΝΑΤΟ
Η Πολωνία είναι το μέλος του ΝΑΤΟ που δαπανά το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της στην άμυνα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα μέλος της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ

Το πλήγμα των δασμών στις Big Tech των ΗΠΑ
Ο οικονομικός αντίκτυπος των δασμών Τραμπ στις μετοχές των Big Tech στις ΗΠΑ- Ηχηρό σοκ μετά τις ανακοινώσεις