Τις αντιδράσεις των Γάλλων πτηνοτρόφων έχει προκαλέσει η προσωρινή άρση των τελωνειακών δασμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ουκρανικά προϊόντα, καθώς τα πουλερικά που εκτρέφονται στην εμπόλεμη χώρα έχουν αποσπάσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς στη Γαλλία.

Παράλληλα, οι Γάλλοι υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή της ΕΕ είχε ως αποτέλεσμα να επωφεληθεί μια γιγαντιαία ουκρανική εταιρεία εκτροφής πουλερικών, η MHP, και όχι οι απλοί Ουκρανοί πτηνοτρόφοι.

Οι δασμοί

Τον Ιούνιο η ΕΕ ήρε προσωρινά τους δασμούς για να βοηθήσει την εμπόλεμη χώρα και ανέστειλε τις ποσοστώσεις σε ουκρανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών.

Οι ουκρανικές εισαγωγές κοτόπουλου στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 54% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο σε περίπου 52.000 τόνους, δήλωσε την Τετάρτη ο γαλλικός όμιλος πουλερικών Anvol, προβλέποντας ότι ο συνολικός όγκος για το 2022 θα κυμανθεί μεταξύ 130.000 και 180.000 τόνων.

Μόνο στη Γαλλία η αύξηση το δεύτερο τρίμηνο ήταν 181%.

Χαριστική βολή

Στη Γαλλία, ο ανταγωνισμός από τις αυξημένες εισαγωγές έρχεται σε μία περίοδο που ο τομέας υποφέρει ήδη από την εκτίναξη του κόστους λόγω των υψηλών τιμών των σιτηρών και της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας.

«Μας εξαπάτησαν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής πρόεδρος της Anvol, Gilles Huttepain. «Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς αγρότες, αλλά δεν θέλουμε να βοηθήσουμε μόνο μία εταιρεία».

H MHP

Ο Huttepain αναφερόταν στην MHP, τη μακράν μεγαλύτερη παραγωγό και εξαγωγέα κρέατος πουλερικών της Ουκρανίας και την κορυφαία παραγωγό τροφίμων της χώρας.

Οι δραστηριότητες της MHP είναι καθετοποιημένες – από την παραγωγή σπόρων ζωοτροφών και ζωοτροφών μέχρι την εκκόλαψη αυγών, την επεξεργασία και τις πωλήσεις, αναφέρει στην ιστοσελίδα της.

Τον Ιούνιο, η MHP δήλωσε ότι η παραγωγική της ικανότητα πουλερικών είχε μειωθεί στο 80-85% των κανονικών επιπέδων λόγω της σύγκρουσης και δεν μπορούσε να δώσει οικονομικές προοπτικές για το έτος.

Η άνοδος των ουκρανικών εξαγωγών κοτόπουλου προς την ΕΕ συνδέεται επίσης με τη μείωση των αποστολών προς τη Μέση Ανατολή λόγω του «παγώματος» της θαλάσσιας κυκλοφορίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Κρίση γρίπης των πτηνών

Οι εισαγωγές κοτόπουλου στη Γαλλία ενισχύθηκαν περαιτέρω από την πτώση της τοπικής παραγωγής, αφού οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να θανατώσουν περισσότερα από 19 εκατομμύρια λόγω της χειρότερης κρίσης γρίπης των πτηνών στη χώρα και του ισχυρού ανταγωνισμού από φθηνότερες χώρες προέλευσης. Οι εισαγωγές από τη Βραζιλία ήταν 122% υψηλότερες το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ένα ουκρανικό στήθος κοτόπουλου πωλείται σχεδόν στη μισή τιμή από ένα γαλλικό, σύμφωνα με την Anvol.

Οι τελωνειακές απαλλαγές της ΕΕ για τα ουκρανικά προϊόντα ισχύουν μόνο για ένα έτος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να επαναφέρει τους δασμούς σε περίπτωση ζημίας στα προϊόντα των ευρωπαίων παραγωγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή