Η Ρωσία δεν έχασε τίποτα από την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ για τη «σύγκρουση στην Ουκρανία» υπογράμμισε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα η χώρα του κέρδισε θέτοντας μια νέα κυρίαρχη πορεία που θα αποκαταστήσει την παγκόσμια τάξη.
Μιλώντας στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, έκανε ένα ακόμα «άνοιγμα» προς την Ασία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Δύση αποτυγχάνει ενώ η Ασία είναι το μέλλον.
Όπως επισημαίνει το Reuters, στην κύρια ομιλία του, ο Πούτιν δεν έκανε σχεδόν καμία αναφορά στην Ουκρανία πέρα από τις εξαγωγές σιτηρών. Αλλά όταν ρωτήθηκε εάν είχε χαθεί κάτι από τη σύγκρουση, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία είχε κερδίσει και θα εμφανιστεί ανανεωμένη και απαλλαγμένη από εμπόδια.
Διαβάστε επίσης – το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
«Δεν έχουμε χάσει τίποτα και δεν θα χάσουμε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά: «Ό,τι είναι περιττό, επιβλαβές και ό,τι μας εμποδίζει να προχωρήσουμε θα απορριφθεί».
«Όσον αφορά το τι έχουμε κερδίσει, μπορώ να πω ότι το κύριο κέρδος ήταν η ενίσχυση της κυριαρχίας μας και αυτό είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτού που συμβαίνει τώρα», είπε ο Πούτιν. «Αυτό θα ενισχύσει τελικά τη χώρα μας εκ των έσω».
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η σύγκρουση είχε προκαλέσει μια «ορισμένη πόλωση» τόσο στον κόσμο όσο και στη Ρωσία.
Διαβάστε επίσης – Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Αφρική ανάμεσα σε Δύση και Πούτιν
Στροφή στην Ανατολή
Οι δυτικές κυρώσεις ανάγκασαν τη Μόσχα να στραφούν προς την Ασία, και ιδιαίτερα την Κίνα, κάποτε μικρότερο εταίρο της Σοβιετικής Ένωσης και τώρα δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση αποτυγχάνει επειδή «μια μάταιη και επιθετική απόπειρα απομόνωσης της Ρωσίας με κυρώσεις» καταστρέφει την παγκόσμια οικονομία, τη στιγμή που η Ασία αναπτύσσεται για να διεκδικήσει το μέλλον.
«Μιλάω για τον πυρετό των κυρώσεων της Δύσης, με την αναιδή, επιθετική προσπάθειά της να επιβάλει μοντέλα συμπεριφοράς σε άλλες χώρες, να τους στερήσει την κυριαρχία τους και να τις υποτάξει στη θέλησή τους», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Σε μια προσπάθεια να αντισταθούν στην πορεία της ιστορίας, οι δυτικές χώρες υπονομεύουν τους βασικούς πυλώνες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος που χτίστηκε εδώ και αιώνες», είπε, προσθέτοντας ότι η εμπιστοσύνη στο δολάριο, το ευρώ και τη στερλίνα πέφτει.
Μεταξύ των προσκεκλημένων στο φόρουμ ήταν ο κορυφαίος νομοθέτης της Κίνας Li Zhanshu, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος στο Νο. 3 του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον Κινέζο Σι Τζινπίνγκ την επόμενη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν.
Ο Πούτιν είπε ότι η Κίνα θα πληρώσει την Gazprom για το φυσικό της αέριο σε εθνικά νομίσματα, με βάση το μοίρασμα 50-50 μεταξύ του ρωσικού ρουβλίου και του κινεζικού γιουάν.
Οι επιπτώσεις
Ο Πούτιν είπε ότι η οικονομία της Ρωσίας είναι αντιμέτωπη με την «οικονομική και τεχνολογική επιθετικότητα της Δύσης», αλλά αναγνώρισε κάποιες δυσκολίες σε ορισμένες βιομηχανίες και περιοχές.
Προειδοποίησε επίσης για μια επικείμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση, τονίζοντας ότι θα συζητήσει την τροποποίηση της συμφωνίας για τα σιτηρά με την Ουκρανία.
«Παρά όλες τις δυσκολίες που συνέβησαν γύρω από τα γεγονότα στην Ουκρανία, κάναμε τα πάντα για να εξασφαλιστεί η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών… Συναντήθηκα με τους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης, με τους ηγέτες των αφρικανικών χωρών και τους υποσχέθηκα ότι θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και να διευκολύνουμε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Το κάναμε με την Τουρκία. Αν εξαιρέσουμε την Τουρκία ως ενδιάμεση χώρα, σχεδόν όλα τα σιτηρά που εξάγονται από την Ουκρανία δεν αποστέλλονται στις φτωχότερες φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες αλλά στις χώρες της ΕΕ» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Για άλλη μια φορά, απλώς εξαπάτησαν τις αναπτυσσόμενες χώρες και συνεχίζουν να τις εξαπατούν. Προς μεγάλη μας λύπη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή».
Για το φυσικό αέριο
Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, ο Πούτιν είπε χαρακτηριστικά:
«Πρώτα απ’ όλα, οι ενεργειακοί μας πόροι θα πρέπει να κατευθύνονται προς την ανάπτυξη της χώρας μας. Αυτό ισχύει και για όλες τις πρωτογενείς πηγές ενέργειας και ορυκτούς πόρους. Έχουμε όμως τόσες πολλές από αυτές που είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε τις αυξανόμενες ανάγκες όλων όσων θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας… Έχοντας λάβει φυσικό αέριο από τη Ρωσία για δεκαετίες, οι οικονομίες των κορυφαίων χωρών της Ευρώπης είχαν προφανή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε παγκόσμια κλίμακα. Αν νομίζουν ότι δεν χρειάζονται τέτοια πλεονεκτήματα, αυτό δεν μας ενοχλεί καθόλου γιατί η ζήτηση για ενεργειακούς πόρους στον κόσμο είναι πολύ υψηλή».
Για το πλαφόν
Αναφερόμενος στην πρόταση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο «ένα ακόμα δείγμα βλακείας»: «Αυτή είναι μια ακόμα λύση μη εμπορική που δεν έχει προοπτική. Όλοι οι διοικητικοί περιορισμοί στο παγκόσμιο εμπόριο οδηγούν μόνο σε ανισορροπίες και υψηλότερες τιμές. Πάντα επιμέναμε ότι οι τιμές πρέπει να διαμορφώνονται με βάση μακροπρόθεσμα συμβόλαια και να συνδέονται με μια κατηγορία αγοράς όπως οι τιμές του πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου».
Latest News
Πτώση της θερμοκρασίας με τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πού θα χιονίσει
Ο καιρός ανά περιοχή – Αναλυτικά η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
«One man show» του Μασκ στο DOGE- Παραιτήθηκε ο Ραμασουάμι
Μόνος στο Σπίτι ο Έλον Μασκ, γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος στο νεοϊδρυθέν τμήμα που θα αναλάβει τις περικοπές των δύο τρισ. με συνταγή Μιλέι.
Προειδοποίηση ΟΗΕ για το έργο ανοικοδόμησης της Γάζας - «Μακρά διαδικασία»
Τα περισσότερα σπίτια στη Γάζα έχουν καταστραφεί όπως και οι περισσότεροι δρόμοι και οι υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης
Πούτιν: «Είμαι ανοιχτός σε συνομιλίες για Ουκρανία και πυρηνικά» – Το μήνυμα στον Τραμπ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάληψη των καθηκόντων του λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ
Ντομπρόβσκις μετά το Eurogroup: Οι σημαντικές προκλήσεις της ΕΕ - Η αβεβαιότητα λόγω Τραμπ
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις έκανε λόγο για υψηλό βαθμό αβεβαιότητας σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ
Οι δισεκατομμυριούχοι που έδωσαν το παρών στην ορκωμοσία Τραμπ
Ποιους κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός στην Ημέρα της Ορκωμοσίας
Δεύτερη πιο ελκυστική χώρα για επενδύσεις η Βρετανία - Τι δείχνει έρευνα
Τη Βρετανία ξεχώρισε το 14% των διευθύνοντων συμβούλων που συμμετείχαν στην έρευνα της PwC
Συγχαρητήρια Μητσοτάκη για την ορκωμοσία Τραμπ - Η ανάρτηση στο Χ
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι χώρα μας προσβλέπει «στην κυβέρνηση σας για την προώθηση της ασφάλειας της σταθερότητας και της κοινής ευημερίας».
Ορκίστηκε πρόεδρος ο Τραμπ:«Σήμερα αρχίζει χρυσή εποχή της Αμερικής»
Δείτε live όλα όσα συμβαίνουν στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ
Μητσοτάκης: «Πρέπει να επενδύσουμε στα ευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στις διαφορές που παρατηρούνται στις ενεργειακές τιμές