Στο παιχνίδι του ελέγχου της εγκυρότητας των αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις μπαίνουν και οι πολίτες. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα από το κινητό τους να ελέγχουν εάν η απόδειξη που έλαβαν είναι γνήσια ή «μαϊμού». Μέσω ψηφιακής εφαρμογής η οποία θα είναι διαθέσιμη από το Play Store και το App Store και θα εγκαθίσταται στα smartphone κινητά τηλέφωνα θα σκανάρουν το QR code της απόδειξης που εκδόθηκε και θα διαπιστώνουν σε πραγματικό χρόνο την εγκυρότητά της. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα σάρωσης του QR code, θα προβάλει τα αποτελέσματα και σε περίπτωση που υπάρχει ένδειξη παράβασης, θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να υποβάλει τις σχετικές πληροφορίες στην ΑΑΔΕ.
Η ΑΑΔΕ βάζοντας στο παιχνίδι του ελέγχου των αποδείξεων και τους φορολογούμενους επιχειρεί να περιορίσει τα εκτεταμένα κρούσματα πειραγμένων η παράνομων ταμειακών μηχανών που εκδίδουν αποδείξεις οι οποίες δεν βρίσκονται στο ραντάρ της Εφορίας με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να αποκρύπτουν το πραγματικό τζίρο, να γλιτώνουν το φόρο εισοδήματος και να βάζουν στη τσέπη το ΦΠΑ.
Στα τέλη του μήνα η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει και σχετική καμπάνια προκειμένου να ενημερωθούν τόσο οι Έλληνες όσοι και οι ξένοι για τη νέα εφαρμογή που ενεργοποιείται.
Η απόφαση
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση η ΑΑΔΕ με στόχο την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της και βελτίωση των παρεχόμενων από αυτή υπηρεσιών, προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή.
Στη συνέχεια τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση θα έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η νέα εφαρμογή αναμένεται να συμβάλλει ουσιωδώς στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των καταναλωτών, καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζουν την εγκυρότητα και νομιμότητα της συναλλαγής που πραγματοποίησαν. Ταυτόχρονα, μέσω της εφαρμογής αυτής η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Καμπάνια
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να ενημερωθεί το σύνολο των καταναλωτών, ημεδαπών και αλλοδαπών, για τα δικαιώματά τους και για τη δυνατότητα που τους παρέχεται μέσω, της νέας αυτής εφαρμογής, να λαμβάνουν πληροφόρηση για τη νομιμότητα ή μη της συναλλαγής που πραγματοποίησαν και να ενημερώνουν σχετικά τη Φορολογική Αρχή, προκειμένου να προβεί άμεσα στις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες, συμβάλλοντας στον εντοπισμό και την καταπολέμηση φαινομένων φοροδιαφυγής, κρίνεται αναγκαία η πραγματοποίηση ευρείας καμπάνιας ενημέρωσης για τη νέα Εφαρμογή Ανάγνωσης QR Codes Αποδείξεων.
Πώς θα γίνεται ο έλεγχος από το κινητό
Η εφαρμογή θα διανεμηθεί από τα Ηλεκτρονικά Καταστήματα Google Play (Android) και App Store (iOS) και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής θα είναι:
-Μηχανισμός σάρωσης του QR code των αποδείξεων λιανικής πώλησης.
-Αυτόματη αποστολή ερωτήματος στη σχετική βάση δεδομένων των Φ.Η.Μ.
-Προβολή του αποτελέσματος με εύληπτο και απλό τρόπο.
-Δυνατότητα φωτογράφισης της χάρτινης απόδειξης σε συνέχεια αποτελέσματος με ενδείξεις παράβασης.
-Αποστολή της απόδειξης (βασικά στοιχεία, φωτογραφία, αποτέλεσμα ελέγχου στην βάση δεδομένων) και προαιρετικά της γεωγραφικής θέσης του χρήστη (georeference) στο σύστημα λήψης και διαχείρισης πληροφοριών της Α.Α.Δ.Ε.
-Επιλογή για υποβολή πληροφορίας, είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet), είτε ανώνυμα.
Παραβάσεις
Ως ελάχιστες πιθανές ενδείξεις παράβασης θα λαμβάνονται οι παρακάτω:
– Η απόδειξη δεν έχει διαβιβαστεί
– Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί με διαφορετικά στοιχεία
– Ο Φ.Η.Μ. δεν είναι δηλωμένος ή είναι ανενεργός
– Ο Φ.Η.Μ. είναι δηλωμένος με άλλα στοιχεία επιχείρησης (Α.Φ.Μ., διεύθυνση).
Η εφαρμογή θα ενημερώνει τα ηλεκτρονικά συστήματα για το περιεχόμενο της απόδειξης και κατόπιν θα διασταυρώνει, εάν η συγκεκριμένη απόδειξη έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά βιβλία MyData του επιχειρηματία που εξέδωσε την απόδειξη. Σε περίπτωση που η απόδειξη δεν είναι γνήσια ο επιχειρηματίας θα μπαίνει στη λίστα των επιχειρήσεων που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα.
Latest News
Υπάλληλος της ΑΑΔΕ σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών – Διατάχθηκε εσωτερική έρευνα
Η Αστυνομία συνέλαβε συνολικά δώδεκα άτομα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται κι άλλα άτομα
Τελειώνει ο χρόνος για τα τέλη κυκλοφορίας - Δεν θα δοθεί παράταση διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
Σε περίπτωση καθυστερημένης πληρωμής, η ΑΑΔΕ έχει εισαγάγει νέο σύστημα προστίμων
Έρχονται τα αυτόματα πρόστιμα - Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Tα αυτόματα πρόστιμα προβλέπονταν στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ
Αντίστροφη μέτρηση: Τι φόρους θα πληρώσουμε μέχρι τέλη του έτους
Η λίστα με τις εκκρεμότητες που «τρέχουν» έως το τέλος του έτους
«Λίφτινγκ» στα τεκμήρια διαβίωσης - Τι αλλάζει από το 2025
Τι προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για τα τεκμήρια διαβίωσης - Ο οδικός χάρτης για τη μείωση των φόρων των μισθωτών
ΑΑΔΕ: Άρχισε η διαβίβαση των εσόδων λιανικής στο myDATA μέσω esend
Η δυνατότητα αποστολής των ανωτέρω λογιστικών εγγραφών συνεχίζει να παρέχεται προσωρινά κατά την πρώτη περίοδο διασύνδεσης των δύο συστημάτων
Στους 962.050 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ανεργία: Μεταξύ των Περιφερειών της Χώρας η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό
Ποιοι μισθοί αυξήθηκαν περισσότερο - Οι κλάδοι και η ανισότητα φύλων [πίνακες]
Σε ποιους τομείς καταγράφονται οι χαμηλότερες αποδοχές εργαζομένων
Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιδότηση μέχρι 17.000 ευρώ σε 5.880 ανέργους
Το «πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες» αφορά εγγεγραμμένους στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ.
Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους, ποιοι μένουν απλήρωτοι
Πάνω από 8 στα 10 ευρώ του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος εξοφλούνται εμπρόθεσμα - Ο Ιούλιος ο δυσκολότερος μήνας του 2025 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις