Ίσως να μην αρέσει στους εργοδότες. Εκατομμύρια, όμως, εργαζόμενοι δεν επιστρέφουν στο γραφείο
Ποιες οι νέες τάσεις στην εργασία - Τι δείχνουν έρευνες
Η Έριν Λι, 29 ετών, η οποία εργάζεται σε διαφημιστική στο Λος Άντζελες, αναζητά νέα θέση εργασίας που να της δίνει τη δυνατότητα να εργάζεται περισσότερο από το σπίτι.
Η Λι έχει αρχίσει να ανησυχεί ότι ο εργοδότης της θα της ζητήσει να επιστρέψει στο γραφείο το φθινόπωρο. Η εταιρεία έχει μεταφέρει τα γραφεία της μακριά από το σπίτι της Λι και η ίδια θα πρέπει να ξοδεύει, καθημερινά, περισσότερες από δύο ώρες για να πηγαίνει στην εργασία της.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Πώς αλλάζει η κατανομή του πληθυσμού εξαιτίας της τηλεργασίας
Όσοι από τους συναδέλφους της εργάζονται σε ανώτερες θέσεις εργασίας από εκείνη, έχουν αγοράσει σπίτια κοντά στα νέα γραφεία. Η νέα περιοχή, ωστόσο, όπου εδρεύουν τα γραφεία δεν είναι προσιτή οικονομικά για νέους επαγγελματίες όπως εκείνη. «Παραμένει πολύ δύσκολο βρεις κάποιο διαμέρισμα, όλα είναι πολύ ακριβά», αναφέρει η ίδια.
Εκατομμύρια εργαζόμενοι, όπως η Λι, που ξεκίνησαν να εργάζονται εξ αποστάσεως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στο γραφείο. Τους αρέσει η ευελιξία της εξ αποστάσεως εργασίας και δεν τους έχει λείψει καθόλου η καθημερινή μετακίνηση. Πολλοί εργοδότες, εν τω μεταξύ, πιέζουν για την επιστροφή στο γραφείο, επικαλούμενοι τα θετικά της ομαδικής εργασίας, την αύξηση της παραγωγικότητας και την καινοτομία.
Η στενή αγορά εργασίας έχει ενθαρρύνει σημαντικά όσους εργαζομένους επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως. Εντούτοις, οι εργοδότες έχουν αρχίσει να διατηρούν μία πιο σκληρή στάση.
Ο τεχνολογικός κολοσσός, Apple, ζήτησε πρόσφατα από τους υπαλλήλους του να εργάζονται εξ αποστάσεως την Τρίτη, την Πέμπτη και μία ακόμη ημέρα την εβδομάδα, την οποία θα επιλέγουν οι ίδιοι κατόπιν συζητήσεως με την ομάδα στην οποία ανήκουν. Στη συνέχεια, ομάδα υπεράσπισης που δημιουργήθηκε από εργαζόμενους, υπέβαλε αίτημα όπου απαιτούσε πιο ευέλικτες συνθήκες εργασίας.
«Η εν λόγω εντολή από την ανώτερη ηγεσία της εταιρείας δεν λαμβάνει υπόψη της τις απαιτήσεις κάθε θέσης ούτε τις ιδιαιτερότητες των εργαζομένων», υποστηρίζει η ομάδα. Σχεδόν 1.000 εργαζόμενοι της Apple έχουν υπογράψει το αίτημα. Η Apple δεν προέβη σε περαιτέρω σχολιασμούς.
Διαβάστε επίσης: Apple: Γιατί έκανε στροφή 180 μοιρών για την τηλεργασία
Καθώς η απειλή της πανδημίας, ουσιαστικά, δεν υφίσταται πια, οι πολίτες έχουν ξεκινήσει και πάλι να ταξιδεύουν και τα εμπορικά κέντρα έχουν αρχίσει να γεμίζουν ξανά. Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, δεν επιστρέφουν στα γραφεία τους με τον ίδιο ρυθμό.
Στις 10 κορυφαίες πόλεις της χώρας, το ποσοστό πληρότητας γραφείων ανερχόταν, πρόσφατα, μόλις στο 43%, σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας Kastle Systems, η οποία καταγράφει τις κάρτες που «χτυπάνε» οι εργαζόμενοι στο σύστημα. Πριν από την πανδημία, το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 99%.
Οι CEO έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους. «Εφόσον μπορείς, πλέον, να πας σε κάποιο εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, μπορείς να επιστρέψεις και στο γραφείο», ανέφερε ο CEO της Morgan Stanley, Tζέιμς Γκόρμαν, το προηγούμενο έτος. Όσοι επιθυμούν να εργάζονται από το σπίτι δίνουν περισσότερη σημασία απλώς στο να βάζουν τη δουλειά τους ,πρόσθεσε ο ίδιος, και χρειάζεται να επιστρέψουν στο γραφείο, εκεί όπου θα ξεκινήσουν να μεριμνούν και για την καριέρα τους, ώστε να είναι μαζί με συναδέλφους τους και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.
Στις αρχές της φετινής χρονιάς, ο CEO της Tesla, Ίλον Μασκ, είπε στους υπαλλήλους του ότι θα πρέπει να εργάζονται τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα από τα γραφεία τους. «Αν δεν δηλώσετε το “παρών”, θα υποθέσουμε ότι έχετε παραιτηθεί», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος μέσω email στους εργαζόμενους, σημειώνοντας ότι η επικοινωνία αποκλειστικά μέσω τηλεφώνου δεν είναι αρκετή για να «αυξηθούν οι αποδόσεις οποιασδήποτε εταιρείας στη Γη».
Τον Αύγουστο, έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης ανέδειξε ότι το 30% των στελεχών ανέφεραν ότι είχε μειωθεί σημαντικά η παραγωγικότητα των υπαλλήλων τους μετά την επέκταση της τηλεργασίας· οι μισοί, ωστόσο, από τα στελέχη δεν παρατήρησαν καμία αλλαγή. Αντίθετα, έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε εργαζομένους αναδεικνύουν ότι, κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας, η παραγωγικότητα των εργαζομένων αυξήθηκε σημαντικά.
Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Αφήνουν την τηλεργασία και επιστρέφουν στα γραφεία
Η Λι, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι δεν αισθάνεται καμία διαφορά. «Ακόμα και στο γραφείο, καθόμαστε σε ξεχωριστά ο ένας από τον άλλον και, ούτως ή άλλως, επικοινωνούμε κυρίως μέσω μηνυμάτων ή email».
Σύμφωνα με έρευνα της Morning Consult, έξι στους 10 εργαζόμενους ενήλικες δηλώνουν ότι είναι περισσότερο πιθανό να υποβάλουν αίτηση για μία νέα θέση εργασίας που θα τους δίνει τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι. Μάλιστα, περίπου το 40% εξ αυτών δήλωσε ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί από τη δουλειά του, παρά να επιστρέψει μόνιμα στο γραφείο, σύμφωνα με τα δεδομένα νέας έρευνας που διεξήχθη από την start-up τηλεδιασκέψεων, mmhmm.
Η σημερινή ισχυρή αγορά εργασίας έχει δώσει στους εργαζομένους τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εργάζονται στο σπίτι, ακόμη κι όταν ο εργοδότης τους επιμένει να επιστρέψουν στο γραφείο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της WFH Research, το 35% των εργαζομένων δήλωσε ότι δεν υπάρχει ουσία να εργάζονται λιγότερες ημέρες την εβδομάδα από το γραφείο – μόνο στο 19% εξ αυτών έγινε λεκτική επίπληξη.
Αυτό πιθανότατα θα αλλάξει, εάν αλλάξουν και οι σημερινές οικονομικές συνθήκες. Ήδη, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας μειώθηκε κατά 10%. Τις τελευταίες εβδομάδες, περισσότερες επιχειρήσεις διέκοψαν τις προσλήψεις ή ανακοίνωσαν νέες απολύσεις.
Ο Νίκολας Μπλουμ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, υποστηρίζει ότι οι εταιρείες δεν θα αλλάξουν ιδιαίτερα τις πολιτικές τηλεργασίας που ακολουθούν, εξαιτίας της ύφεσης. Ελπίζει, ωστόσο, ότι θα αρχίσουν να τις εφαρμόζουν καλύτερα.
«Οι εργοδότες προσπαθούν εδώ και καιρό να προσελκύσουν τους εργαζομένους πίσω στο γραφείο, ανησυχούν, ωστόσο, για την πιθανότητα παραίτησης και, έτσι, αποφεύγουν να είναι πολύ σκληροί στη ρητορική τους», λέει ο Σκοτ Χόμα, ανώτερος διευθυντής έρευνας γραφείων στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων JLL , «Εάν αυτή η μόχλευση αρχίσει να μετατοπίζεται και οι εταιρείες δεν ανησυχούν τόσο πολύ για την έλλειψη εργατικού δυναμικού, ίσως, φέτος το φθινόπωρο, να υιοθετήσουν μία περισσότερο επιθετική στάση».
Η πιθανότητα ύφεσης, ωστόσο, ενδέχεται να κάνει τις εταιρείες να επανεξετάσουν αν το γραφείο είναι πραγματικά απαραίτητο. Για πολλούς εργοδότες, η ενοικίαση γραφείων αποτελεί τη μεγαλύτερη δαπάνη, μετά το εργατικό δυναμικό. Όταν οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες, η λύση της τηλεργασίας ώστε να μειωθούν τα έξοδα ενοικίασης θα μπορούσε να αποτελέσει ελκυστική επιλογή.
Δεδομένου του ότι οι προηγούμενες μισθώσεις γραφείων έληγαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλές εταιρείες διαπραγματεύτηκαν βραχυπρόθεσμες παρατάσεις μόνο ενός ή δύο ετών, εξαιτίας της συνολικής επιχειρηματικής αβεβαιότητας, αναφέρει ο Χόμα από την JLL. Πριν την πανδημία, οι μισθώσεις ανανεώνονταν συνήθως κάθε πέντε με δέκα έτη.
Αυτό σημαίνει ότι πολλές μισθώσεις γραφείων πρόκειται να λήξουν το 2022 και το 2023 -περίπου 28% πάνω από τον μέσο όρο των τριών τελευταίων ετών, πριν την πανδημία.
Σε περίπτωση ύφεσης, ορισμένες από αυτές τις μισθώσεις ενδέχεται να μην ανανεωθούν. H Twitter, για παράδειγμα, σκοπεύει να μειώσει την παρουσία της σε ορισμένες πόλεις και να κλείσει ακόμη και κάποια γραφεία της, ώστε να μειώσει τα έξοδά της. «Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε την επιχείρησή μας με επιτυχία και με ένα σωστά κατανεμημένο εργατικό δυναμικό, κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών», έγραψε εκπρόσωπος της εταιρείας σε email στο Barron’s
Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο