Με μικρά κέρδη κινείται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τα επίπεδα έως ότου γίνει γνωστή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια.

Ο γενικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,27% στις 824,77 μονάδες, ενώ στα πρώτα λεπτά έφτασε έως και το +0,83%.

ΕΚΤ και πληθωρισμός

Το κλίμα είναι εύθραυστο καθώς αφενός η εικόνα των αντοχών της αγοράς τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει προβληματίσει πολλά long χαρτοφυλάκια και αφετέρου όλοι αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να αναμένεται να ανέλθει τουλάχιστον στο 10% τους επόμενους μήνες και τον κίνδυνο να εκτοξευθούν οι τιμές καταναλωτή υψηλότερα, μια «τζάμπο» αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης είναι πιθανή, αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές.

Σε αυτό το πλαίσιο η αγορά θα πρέπει να αξιολογήσει σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία, καθώς από τη μία η αύξηση του επιτοκίου θα ανακόψει πολλές επενδυτικές πρωτοβουλίες, αλλά από την άλλη θα επιδράσει θετικά στα έσοδα των τραπεζών.

Κι αυτό διότι η πλειονότητα των χορηγήσεων αφορά προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου. Ωστόσο, ο κίνδυνος για σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επισφαλειών.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε ένα τέτοιο δύσκολο περιβάλλον, οι επιφυλακτικές κινήσεις είναι αυτές που κυριαρχούν.

Εκτός του +1,54%, τα κέρδη σε ΔΕΗ, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Coca Cola, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Εθνική και Ελληνικά Πετρέλαια είναι μικρά.

Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη είναι οι Jumbo, Eurobank, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν και Μυτιληναίος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών