Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Όταν πηγαίνει κάποιος σε ένα κατάστημα για να αγοράσει ένα προϊόν δεν οφείλει – όπως εσφαλμένα έχει επικρατήσει – να ζητήσει απόδειξη αλλά θα πρέπει ο πωλητής να εκδώσει την απόδειξη με το που θα προχωρήσει ο πελάτης στην πληρωμή του προϊόντος και έπειτα να του τη δώσει. Τελεία και παύλα. Η μη έκδοση απόδειξης από μόνη της είναι φορολογική παράβαση και άρα ο πωλητής που δεν «χτυπάει» το ποσό στην ταμειακή μηχανή παρανομεί. Όταν χρειάζεται ο αγοραστής να ζητήσει ο ίδιος την απόδειξη σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος συνηθίζει να μην εκδίδει αποδείξεις και «θυμάται» να χρησιμοποιήσει την ταμειακή μηχανή όταν ο πελάτης του το ζητήσει. Αρα σ΄ αυτή την περίπτωση μπορεί να μην παρανομεί εκείνη την στιγμή, αλλά το έχει πράξει λίγο νωρίτερα ή θα το πράξει εκ νέου αργότερα.
Υπάρχει βέβαια και η άλλη περίπτωση, ο καταστηματάρχης να σπεύσει να προλάβει τον αγοραστή και να του προτείνει «τόσο με απόδειξη, τόσο χωρίς απόδειξη». Στην περίπτωση αυτή παρανομούν και οι δύο, και ο πωλητής και ο αγοραστής, αν δεχθεί το παζάρι. Γιατί όμως να δεχθεί κάποιος να πληρώσει χωρίς απόδειξη; Γιατί πολύ απλά θα του προσφέρει ο πωλητής μία χαμηλότερη τιμή και θα σκεφτεί ο αγοραστής ότι έτσι γλιτώνει χρήματα. Ο ίδιος βέβαια μπορεί να γλιτώσει προ στιγμήν ένα ποσό (συνήθως λίγο λιγότερο από τον ΦΠΑ) αλλά όταν αυτά τα χρήματα λείψουν αργότερα από το ταμείο του κράτους τότε θα του ζητηθεί να τα επιστρέψει με καπέλο με τη μορφή πρόσθετων φόρων γιατί πολύ απλά δεν θα μπορεί να καλύψει το κράτος τις υποχρεώσεις του για πληρωμή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κλπ.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο καταναλωτής αγοράζει ένα προϊόν, λαμβάνει τελικά απόδειξη αλλά η απόδειξη αυτή προέρχεται από αδήλωτη ή «μαϊμού» ταμειακή μηχανή; Νομίζει ότι ο καταστηματάρχης του φέρθηκε έντιμα, του έκοψε απόδειξη και ο ΦΠΑ που εκείνος πλήρωσε θα αποδοθεί αργότερα στο κράτος. Όμως αυτό δεν θα συμβεί γιατί πολύ απλά η συναλλαγή αυτή δεν θα φανεί ποτέ στην εφορία για να τη διασταυρώσει μελλοντικά και να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή. Για τον εντοπισμό τέτοιου είδους απάτης το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έπρεπε να είχε στρατιά υπαλλήλων και ελεγκτών και να πραγματοποιούν νυχθημερόν ελέγχους σε όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνικής επικράτειας. Αδύνατον φυσικά να συμβεί αυτό.
Και όμως στο υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σκέφτηκαν κάτι που, άμα πετύχει, τότε πράγματι θα μπορούν να εντοπιστούν όλες οι παράνομες ταμειακές μηχανές όπου και αν βρίσκονται αυτές ανά την επικράτεια: Να αναβαθμιστούν οι αγοραστές σε ελεγκτές της εφορίας και μάλιστα επ΄ αμοιβή αν εντοπίσουν φοροδιαφυγή.
Οι φορολογούμενοι που θα ελέγχουν με το κινητό τους τις αποδείξεις που λαμβάνουν και στη συνέχεια θα τις «καρφώνουν» στην ΑΑΔΕ εφόσον αυτές είναι «μαϊμού» θα λαμβάνουν χρηματική αμοιβή το ύψος της οποίας θα είναι πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης, εφόσον, φυσικά, από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν είναι γνήσια και δεν έγινε ορθή διαβίβαση των στοιχείων της συναλλαγής στην ΑΑΔΕ.
Τη νέα πρωτοποριακή εφαρμογή με την επωνυμία «Appodixi» που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να σκανάρουν το QR CODE στις αποδείξεις παρουσίασαν την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής.
Η εφαρμογή θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και θα είναι διαθέσιμη από το Play Store και το App Store. Η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα σάρωσης του QR code, θα προβάλλει τα αποτελέσματα και σε περίπτωση που υπάρχει ένδειξη παράβασης, θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να υποβάλει τις σχετικές πληροφορίες στην ΑΑΔΕ.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, σε περίπτωση που η εφαρμογή εντοπίσει πρόβλημα, ειδοποιείται αυτομάτως η Φορολογική Αρχή, ώστε να προβεί στις νόμιμες ενέργειες για τη βεβαίωση της παράβασης και τον καταλογισμό προστίμου. Όπως είπε το Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ, «επεξεργαζόμαστε τη δυνατότητα να προβλεφθεί για τους πολίτες κίνητρο χρήσης της εφαρμογής, με τη μορφή της απόδοσης στον καταγγέλλοντα τμήματος του προστίμου που θα επιβληθεί στην επιχείρηση ή τον επαγγελματία για τη μη νόμιμη απόδειξη που «σκάναραν» μέσω του Appodixi. Έτσι, μέρος από τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα αποφέρει η αξιοποίηση της εφαρμογής, θα επιστρέψει απευθείας στον πολίτη ο οποίος συνέβαλε ώστε να αντληθούν τα έσοδα αυτά».
Από τη μεριά του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εφαρμογή appodixi, είναι η πρώτη εφαρμογή για κινητά της ΑΑΔΕ, η οποία εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό μας για την καταγραφή των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο. Προστίθεται στο έργο των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, myDATA και timologio, ενισχύοντας τη διαφάνεια των συναλλαγών και την αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων, προς όφελος του υγιους επιχειρείν, της οικονομίας, και του κοινωνικού συνόλου.
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή «ενδυναμώνουμε τον πολίτη στην άσκηση του δικαιώματός του να ελέγχει τη νομιμότητα των πληρωμών που κάνει στις συναλλαγές του, για κάθε αγαθό ή υπηρεσία που αγοράζει. Το appodixi δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να βλέπουν εάν ο ΦΠΑ και οι άλλοι έμμεσοι φόροι, που πληρώνουν στις συναλλαγές τους, καταλήγουν στα δημόσια έσοδα, που, να μην ξεχνάμε, είναι η περιουσία όλων μας, και όχι στις τσέπες όσων παρανομούν».
Latest News
Τα Χριστούγεννα θα θυμίζουν πάντα ότι την ελπίδα τη φέρνουν οι κατατρεγμένοι
Το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι ότι την ελπίδα τη φέρνουν οι φτωχοί, οι πρόσφυγες, οι κατατρεγμένοι, αυτοί που βρίσκουν καταφύγιο σε ένα στάβλο και αντί για κούνια έχουν μια φάτνη
Το ερώτημα της χρονιάς
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τη χώρα εν όψει της νέας χρονιάς είναι πώς θα ξεκολλήσουν οι αμοιβές
Χωρίς εργαζομένους
Δεν πρόκειται για αστείο, ούτε για υπερβολή
Η νέα μεγάλη αλλαγή του ενεργειακού σκηνικού
Αυτό που θεωρούσαμε ως δεδομένο πριν από μερικά χρόνια, ότι η ενεργειακή αγορά θα μονοπωληθεί από πράσινα προϊόντα τα επόμενα χρόνια, έχει αλλάξει
Μια βοήθεια από το κράτος…
Η πολιτική αδράνεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές
Παγκόσμιο χρέος: Η θύελλα που έρχεται;
Αυτοί που σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην πορεία του παγκόσμιου χρέους, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα...
Χωρίς κίνητρα
Στην Ελλάδα, κίνητρα για αποταμίευση, πέραν της απόδοσης σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, δεν υπάρχουν
Ξύνοντας ελβετικές πληγές
Για ένα μέσο δάνειο σε ευρώ με μια διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια καταλήγει ο δανειολήπτης να καταβάλλει περίπου 1,5 φορά το ποσό που δανείστηκε
Το ξεχασμένο ιδιωτικό χρέος
Οι οφειλές παραμένουν οφειλές και βαραίνουν μια ολόκληρη οικονομία και κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε ρεαλιστικές λύσεις
Ευκαιρία ζωής
Υπάρχει ένα Ταμείο που έχει δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση και φέρει το όνομα ΤΕΚΑ