Αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη αλληλουχία κρίσεων, κυρίως αυτή της πανδημίας covid-19, ο κόσμος πήγε πέντε χρόνια πίσω σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη ανάπτυξη, προκαλώντας «δυσπιστία» και «αγανάκτηση» σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε ο ΟΗΕ σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Για πρώτη φορά από τότε που άρχισε να καταρτίζεται πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, ο δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης -που συντίθεται με βάση το προσδόκιμο ζωής, την εκπαίδευση και το βιοτικό επίπεδο- παρουσίασε μείωση δύο συνεχόμενα χρόνια, το 2020 και το 2021, τόνισε η έκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP).
Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: Υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε 3 χρόνια οι πεινασμένοι της Γης
«Αυτό σημαίνει ότι πεθαίνουμε νωρίτερα, είμαστε λιγότερο μορφωμένοι και τα εισοδήματά μας μειώνονται», εξήγησε ο επικεφαλής του UNDP Αχίμ Στάινερ.
Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: Αύξηση της πείνας και του χρόνιου υποσιτισμού έφερε η πανδημία παγκοσμίως – Μεγάλο θύμα τα παιδιά
«Με τις τρεις αυτές παραμέτρους μπορεί κάποιος να σχηματίσει μια εικόνα για τον λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι αρχίζουν να νιώθουν απελπισμένοι, αγανακτισμένοι, ανήσυχοι για το μέλλον», πρόσθεσε.
Ενώ ο δείκτης αυτός αυξανόταν συνεχώς επί δεκαετίες, το 2021 μειώθηκε στο επίπεδο του 2016, «σβήνοντας» χρόνια προόδου. Κύρια αιτία η covid, αλλά και οι κλιματικές καταστροφές που αυξάνονται και οι κρίσεις που διαδέχονται η μία την άλλη χωρίς να δίνουν περιθώριο στους λαούς να ανακάμψουν.
«Έχουμε ζήσει καταστροφές και στο παρελθόν, υπήρχαν συγκρούσεις και στο παρελθόν, αλλά η συσσώρευση όλων αυτών με τα οποία είμαστε αντιμέτωποι τώρα αποτελεί ένα μεγάλο πισωγύρισμα για την ανάπτυξη της ανθρωπότητας», υπογράμμισε ο Στάινερ.
Το πισωγύρισμα αυτό αφορά περισσότερο από το 90% των χωρών, αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Σε καλύτερη θέση βρίσκονται η Ελβετία, η Νορβηγία και η Ισλανδία, ενώ στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου το Νότιο Σουδάν, το Τσαντ και ο Νίγηρας.
«Ζοφερές προοπτικές»
Και την ώρα που κάποιες χώρες έχουν αρχίσει να συνέρχονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, πολλές άλλες στη Λατινική Αμερική, την υποσαχάρια Αφρική, τη νότια Ασία ή την Καραϊβική δεν είχαν τον χρόνο να ανακάμψουν προτού πληγούν από μια νέα κρίση: τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Με τον πόλεμο αυτό να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ενεργειακή και διατροφική ασφάλεια, «αναμφίβολα οι προοπτικές για το 2022 είναι ζοφερές», εκτίμησε ο Στάινερ.
Η μείωση του δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στη μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά περισσότερο από ενάμιση χρόνο από το 2019 ως το 2021 (από 71,4 χρόνια το 2021 έναντι 73 το 2019).
«Παρά τη σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 το προσδόκιμο ζωής εξακολουθεί να μειώνεται», σημείωσε ο συντάκτης της έκθεσης Πέδρο Κονσεϊσάο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χαρακτηρίζοντας την τάση αυτή «πρωτόγνωρο σοκ».
«Στις ΗΠΑ παρατηρείται μείωση κατά δύο ετών του προσδόκιμου ζωής, σε άλλες χώρες η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη», πρόσθεσε.
«Αγανάκτηση»
Η έκθεση παρουσιάζει έναν κόσμο και πολίτες «αναστατωμένους» από τις κρίσεις που συσσωρεύονται και από την «αβεβαιότητα» που προκαλούν αυτές.
«Οι άνθρωποι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους», σημείωσε ο Σταίνερ φοβούμενος ότι όλη αυτή «η αγανάκτηση» θα οδηγήσει κάποιους σε ακραίες οδούς και τη βία.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τους κανόνες του παιχνιδιού του προηγούμενου αιώνα, που βασίζονταν στην οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε. «Η αλλαγή που έχουμε ανάγκη απαιτεί νέους δείκτες: μείωση της χρήσης του άνθρακα, λιγότερες ανισότητες, περισσότερη βιωσιμότητα …».
Τρίπτυχο προτάσεων
Η έκθεση προτρέπει την παγκόσμια κοινότητα να επικεντρωθεί σε τρεις άξονες: επενδύσεις, κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες, εγγυήσεις για την απορρόφηση των σοκ και καινοτομίες για την ενίσχυση των ικανοτήτων αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων.
Το UNDP ζητεί επίσης να μην συνεχιστεί η τρέχουσα τάση μείωσης της αναπτυξιακής βοήθειας προς τις πιο ευάλωτες χώρες.
«Θα ήταν μεγάλο λάθος», το οποίο θα μειώσει «τις ικανότητές μας να εργαστούμε από κοινού», επέμεινε ο Στάινερ, την ώρα μάλιστα που «η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια, η κυβερνοεγκληματικότητα, οι πανδημίες απαιτούν να εργαστούμε όλοι μαζί ως παγκόσμια κοινότητα».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Γιατί η Wall Street κερδίζει τις ευρωπαϊκές εταιρείες - Το καμπανάκι για την ευρωοικονομία
Το κατακερματισμένο σύστημα των ευρωπαϊκών αγορών απογοητεύει τις επιχειρήσεις και πλήττει την οικονομία
Ποιος είναι ο «διαλλακτικός» εμπορικός εκπρόσωπος που διόρισε ο Τραμπ
Καθησυχαστικός για την πολιτική δασμών του προέδρου εμφανίστηκε καταθέτοντας στο Κογκρέσο
Γιατί δεν θα συμμετέχει στη Σύνοδο των G20 o Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών;
Οι ΗΠΑ αντιδρούν σε νόμο που πέρασε η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής και ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο κάνει μποϋκοταζ στη συνάντηση των 20 μεγαλυτέρων οικονομιών του κόσμου
Πως οι δασμοί Τραμπ μπορεί να πλήξουν τα αβοκάντο της Chipotle
Ακόμη και μετά απο πολυετείς προσπάθειες διαφοροποίησης προμηθευτών oi δασμοί Τραμπ μπορεί να πλήξουν την αλυσίδα fast food
Fed: Θετικές προοπτικές για την αμερικανική οικονομία – Καμπανάκι για τις υψηλές αποτιμήσεις
Τι αναφέρει η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Fed προς το Κογκρέσο
Απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ η κινεζική ιδιοκτησία της Volvo;
Οι κανόνες του Τραμπ για την διδιοκτησία αυτοκιντοβιομηχανιών από κινεζικές οντότητες απειλεί να τινάξει στον αέρα την Volvo
Με δώρα ο Μόντι στον Τραμπ - Η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στις ΗΠΑ
Οι συζητήσεις του Ναρέντρα Μόντι με τον Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιούνται στη «σκιά» των απελάσεων δεκάδων Ινδών, απο τις ΗΠΑ
Uber: Ο Ακμαν έχτισε μερίδιο αξίας 2,3 δισ. δολαρίων – ΄Αλμα 10% για τη μετοχή της εταιρείας
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ο Άκμαν ανακοίνωσε ότι κατέχει 30,3 εκατομμύρια μετοχές
Επιστροφή στα πλαστικά καλαμάκια - Το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ
Το διάταγμα «θα δώσει τέλος στη γελοία προώθηση στα χάρτινα καλαμάκια πόσης», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τραμπ θα ανακοινώσει αμοιβαίους δασμούς την ερχόμενη εβδομάδα
Ο Τραμπ είχε προεκλογικά υποσχεθεί να επιβάλει δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές ίσους με τους συντελεστές που επιβάλλουν οι εμπορικοί εταίροι στις αμερικανικές εξαγωγές