
Την καταβολή μερίσματος 0,30 δολαρίων ανά μετοχή για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 γνωστοποίησε το πρωί της Πέμπτης ο όμιλος της Energean, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 6μήνου στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.
Πρώτη φορά μέρισμα
Πρόκειται για το πρώτο μέρισμα που καταβάλει η Energean στους μετόχους της από την ίδρυσή της το 2007 και η εξέλιξη αποδίδεται στις μεγάλες επενδύσεις των τελευταίων ετών με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Καρίς στο Ισραήλ και την εξαγορά του χαρτοφυλακίου φυσικού αερίου και πετρελαίου της Edison E&P.
Το συνολικό ποσό
Το συνολικό ποσό που θα αποδοθεί για το δ’ τετράμηνο του έτους είναι 50 εκατ. δολάρια, ενώ η Energean, επιπλέον, γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει τουλάχιστον στον διπλασιασμό του ανά τετράμηνο, μόλις επιτευχθούν οι βασικοί μεσοπρόθεσμοι στόχοι του ομίλου.
«Η Αν. Μεσόγειος μπορεί να καταστεί αξιόπιστος προμηθευτής αερίου για την Ευρώπη»
Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ. Μαθιός Ρήγας, «στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, η Energean πέτυχε ισχυρά επιχειρησιακά και οικονομικά αποτελέσματα. Οι επιδόσεις του πρώην χαρτοφυλακίου της Edison υπερέβησαν τις προσδοκίες μας, το FPSO Energean Power είναι στην θέση του και οι γεωτρήσεις είναι έτοιμες να παραδώσουν φυσικό αέριο αυτόν τον μήνα ενισχύοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού στην αγορά του Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή.
Επιπλέον, η γεωτρητική καμπάνια και οι εργασίες ανάπτυξης στην θάλασσα του Ισραήλ ενίσχυσαν το χαρτοφυλάκιό μας, καθώς απομείωσαν το ρίσκο για 58 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αξιολογούμε τώρα μία σειρά από γεωγραφικές οδούς για την εκμετάλλευση αυτών των ποσοτήτων, είτε ενισχύοντας τις εγχώριες πωλήσεις στο Ισραήλ είτε εξάγοντας σε αγορές της περιοχής.
Η ισχυρή οικονομική επίδοση του χαρτοφυλακίου μας, η ετοιμότητα του project ανάπτυξης του κοιτάσματος Καρίς και η ρευστότητα του ομίλου μάς επιτρέπουν σήμερα να ανακοινώσουμε την πρώτη διανομή μερίσματος για το τελευταίο 4μηνο της χρονιάς, σύμφωνα με την μερισματική πολιτική που είχαμε ήδη ανακοινώσει».
«Σε μία χρονιά κατά την οποία», συνέχισε ο κ. Ρήγας, «το ενδιαφέρον επικεντρώνεται διεθνώς στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την οικονομική δυνατότητα των καταναλωτών να έχουν πρόσβαση στην ενέργεια, παραμένουμε υπερήφανοι για τις δεσμεύσεις μας και τις επιδόσεις μας στα κριτήρια ESG – Environment, Social, Governance (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση), τα οποία βρίσκονται στην καρδιά κάθε επιχειρησιακής μας δραστηριότητας.
Με την επιλογή μας να επικεντρωθούμε στο φυσικό αέριο ως οδηγό της ενεργειακής μετάβασης, με την κατά 74% μείωση της έντασης εκπομπών σε σχέση με το 2019, με τη δέσμευσή μας για μηδενικές εκπομπές ως το 2050 και με την διαρκή θετική συμπόρευσή μας με τις κοινωνίες που φιλοξενούν τις δραστηριότητές μας, δεσμευόμαστε να είμαστε η καλύτερη δυνατή Energean που μπορούμε!»
Οι πολιτικές
«Η τραγική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξε μια τεράστια αδυναμία στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και, κατά συνέπεια, στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική», επεσήμανε ο κ. Ρήγας, προσθέτοντας ότι η υπερβολική εξάρτηση από έναν προμηθευτή έχει διαταράξει και θα συνεχίζει να διαταράσσει την ευρωπαϊκή δυναμική στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
«Καλούμε, συνεπώς, τις κυβερνήσεις και, ευρύτερα, τους εταίρους της διεθνούς ενεργειακής κοινότητας να αναγνωρίσουν την αξία του φυσικού αερίου ως θεμελίου και ως καταλύτη μίας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης. Οι πολιτικές πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να ενθαρρύνουν εγχώρια projects στον τομέα της παραγωγής τα οποία θα ενισχύσουν την ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού, καθώς και διεθνή projects μεταφοράς ενέργειας που θα συνδέσουν την Ευρώπη με την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία μπορεί να αποτελέσει έναν σταθερό και αξιόπιστο προμηθευτή για τον Ευρωπαίο καταναλωτή», κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean.
Οι εξελίξεις
Πέραν της διανομής μερίσματος, οι βασικότερες εξελίξεις του 6μήνου ήταν οι εξής:
– Μετά τα επιτυχημένα αποτελέσματα της γεώτρησης «Αθηνά» στο Ισραήλ τον Μάιο του 2022 και την απομείωση του ρίσκου για 58 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Περιοχή Ολύμπου, επιλέχθηκε ως 5η γεώτρηση του προγράμματος ο «Ζευς» με στόχο την περαιτέρω ανάλυση των ογκομετρικών δεδομένων και την επιτάχυνση της εμπορικής αξιοποίησης
-Είναι σε εξέλιξη η 4η γεώτρηση στον στόχο «Ερμής» με τα αποτελέσματα να αναμένονται στο τέλος Σεπτεμβρίου.
-Υπογράφηκε νέα συμφωνία για spot πωλήσεις φυσικού αερίου με την IEC, την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού του Ισραήλ, η οποία επιτρέπει να αξιοποιηθεί η πλήρης δυναμικότητα των 8 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου του FPSO “Energean Power” από το δεύτερο εξάμηνο του 2023 (εγκατάσταση του 2ου oil train & gas riser).
-Ενισχύθηκαν οι τιμές πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και το Ισραήλ.
-Καταγράφηκαν ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που υποστηρίχθηκαν από τις ενεργειακές τιμές: τα έσοδα ήταν 339 εκατ. δολ. (+65%), ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ήταν 198,2 εκατ. δολ. (+165,3%).
Η παραγωγή
Σημειώνεται ότι η παραγωγή του πρώτου εξαμήνου ήταν 35,4 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (73% φυσικό αέριο), μειωμένη κατά 19,5% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της αναμενόμενης φυσικής μείωσης της παραγωγής του Abu Qir στον κόλπο της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, η οποία αναμένεται να αναπληρωθεί από την έναρξη παραγωγής από τα γειτονικά κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ προς το τέλος του έτους.


Latest News

Σχέδια της Chevron για data centers που θα τροφοδοτεί η ίδια με ενέργεια
Η Chevron προωθεί τα σχέδιά της για να εκμεταλλευθεί την μεγάλη ζήτηση ενέργειας για data centers, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελέχους της

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Enaon EDA: Ποιος είναι ο αριθμός άμεσης επέμβασης - Πώς λειτουργεί
Ο Αριθμός Άμεσης Επέμβασης της Enaon EDA λειτουργεί χωρίς χρέωση για τον καλούντα, όλες τις ημερολογιακές ημέρες του έτους σε 24ωρη βάση

Η επιστροφή Παπασταύρου στην κυβέρνηση - Τα καυτά μέτωπα της ενέργειας και της πολεοδομίας
Τι σηματοδοτεί το εξωκοινοβουλευτικό και τεχνοκρατικό δίδυμο Σταύρου Παπασταύρου και Νίκου Τσάφου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πάιατ: Η Κρήτη στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων
Ο κ. Πάιατ συμμετείχε σε πάνελ στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης με τους Αναστάσιο Χατζηβασιλείου και Νικόλαο Μπακατσέλο

Οι δασμοί Τραμπ επιταχύνουν τα deal για αγορά εταιρικών αεροσκαφών
Συναγερμός έχει σημάνει στις αερομεταφορές σχετικά με τους δασμούς που πλήττουν την αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας

Ποιοι «τζογάρουν» με το πετρέλαιο - Οι δασμοί Τραμπ και το στοίχημα των 50 δολ.
Το πετρέλαιο Brent έφτασε σε χαμηλό έξι μηνών και οι κερδοσκόποι μείωσαν τις θέσεις αγοράς και πώλησης

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Μπορεί η Ευρώπη χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο;
Η επαναπροσέγγιση ευρωπαίων ηγετών στην Ρωσία για το φυσικό αέριο- Θα ανοίξουν ξανά οι στρόφιγγες;

Μηνιαία χρέωση και εντατικοί έλεγχοι μειώνουν τις ρευματοκλοπές
Το πρώτο εννεάμηνο του 2024 οι απώλειες υπολογίστηκαν σε 11,54%, έναντι 12,64% το πρώτο εννεάμηνο του 2023 και 12,21% του πρώτου εννεαμήνου του 2022