
Μετά την Ουγγαρία και την Τσεχία, ήρθε η σειρά της Πολωνίας να προβάλει ενστάσεις για το «πακέτο» της Κομισιόν που έχει στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθιστώντας εξαιρετικά αμφίβολη την έγκρισή του κατά την αυριανή σύνοδο των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε άλλα μέτρα και όχι στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ενέργειας, η οποία αποτελεί έναν από τους πέντε πυλώνες του σχεδίου που παρουσίασε την Τετάρτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
- Διαβάστε επίσης: Ελλείψεις ως το 2025 βλέπει το Bloomberg
«Δεν αποκλείουμε κάποιου είδους φορολόγηση σε αυτούς που αποκομίζουν απρόσμενα υψηλά κέρδη, όμως υπάρχουν και άλλα εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ακόμη και πριν από αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της, Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Υποκρισία» ότι υπάρχει ενιαία πολιτική
Η θέση του δεν είναι δύσκολο να ερμηνευθεί, ειδικά εάν συνδυαστεί με την πρόταση που κατέθεσε για αναστολή της λειτουργίας του χρηματιστηρίου ρύπων (ETS) για ένα-δύο χρόνια ή για σημαντική μείωση των τιμών για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Κι αυτό διότι η Πολωνία εξακολουθεί να βασίζεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στην «βρόμικη ενέργεια», η οποία της καλύπτει μεγάλο ποσοστό των αναγκών της, ειδικά αφότου η Μόσχα της έχει ουσιαστικά επιβάλει ενεργειακό εμπάργκο, λόγω της στάσης της στον πόλεμο της Ουκρανίας.
- Διαβάστε επίσης: Απειλή ενεργειακού κραχ στην Ευρώπη
Μάλιστα, στη συνέντευξή του ο Μοραβιέτσκι δεν μάσησε τα λόγια του και ξεκαθάρισε ουσιαστικά ότι η επίτευξη μιας ενιαίας πολιτικής της ΕΕ σε αυτό το επίπεδο δεν είναι εφικτή σήμερα. «Το να υποκρινόμαστε ότι είναι πολύ εύκολο να έχουμε μια ενιαία πολιτική είναι εξαιρετικά λάθος: Το ένα μέγεθος δεν καλύπτει τους πάντες. Τα κράτη-μέλη οφείλουν να έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες λύσεις για τα ενεργειακή τους συστήματα και τις φιλοδοξίες τους αναφορικά με την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας», είπε.
Σε αυτό το φόντο, όπως διαπιστώνει το Politico, «οι χώρες της ΕΕ είναι διχασμένες απέναντι στις ιδέες της φον ντερ Λάιεν για την ενεργειακή κρίση». Παρά τη συμφωνία που διαφαίνεται σε κάποια από τα πέντε βασικά μέτρα – όπως στην ενίσχυση των εταιρειών κοινής ωφέλειας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν – υπάρχουν και άλλα που προκαλούν έντονες αντιδράσεις.

Διαφωνίες και από τους ισχυρούς της ΕΕ
Πέρα δε από το προαναφερθέν, που εγείρεται από την Βαρσοβία, είναι φανερό ότι το πιο αμφιλεγόμενο μέτρο έχει να κάνει με την επιβολή πλαφόν στην τιμή αγοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Politico, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και «τουλάχιστον δύο άλλες χώρες», στις οποίες όλα δείχνουν ότι συγκαταλέγεται και η προεδρεύουσα της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο Πολωνία, δεν επιθυμούν την υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου, φοβούμενες τις συνέπειες που θα έχει, ειδικά μετά την απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν για πλήρη διακοπή της ροής αερίου, πετρελαίου και γαιάνθρακα προς την Ευρώπη.
Η Γερμανία, επίσης, δηλώνει «σκεπτική» για τη συγκεκριμένη πρόταση, ενώ Πολωνία και Ιταλία φέρονται να απαιτούν το πλαφόν να ισχύσει για το σύνολο των εισαγωγών και όχι μόνο για τις ποσότητες που προέρχονται από τη Ρωσία.
Η ενέργεια και η ακροδεξιά απειλή
Πρακτικά, λοιπόν, θα πρέπει να γίνει μια τεράστια υπέρβαση την Παρασκευή ώστε να επιτευχθεί συμφωνία των «27». Το πιθανότερο, για μια ακόμη φορά, είναι να υπάρξει ένας συμβιβασμός που θα απέχει πολύ από τις πραγματικές ανάγκες των περίπου 450 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ.
Με βάση αυτό, λοιπόν, δεν είναι καθόλου περίεργη η συνεχής ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, η οποία θα αποτυπωθεί τόσο στις εκλογές που διεξάγονται στη Σουηδία αυτή την Κυριακή όσο και, κυρίως, στην κρίσιμη αναμέτρηση στην Ιταλία, στις 25 Σεπτεμβρίου, που όλα δείχνουν ότι θα φέρει στην πρωθυπουργία την Τζόρτζια Μελόνι.


Latest News

Η Κίνα ενισχύει το εμπόριο με Ινδία ενόψει των δασμών Τραμπ
Το διμερές εμπόριο ανάμεσα σε Κίνα και Ινδία ανήλθε στα 101,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023-24

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Στόχος η «καρδιά» της αμερικανικής οικονομίας - Πώς θα απαντήσει η ΕΕ στους δασμούς Τραμπ
Οι Βρυξέλλες θα διαπραγματευθούν «από θέση ισχύος», είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης και η αποζημίωση - μαμούθ για το 2024
Ο Σέρτζιο Ερμότι έλαβε συνολική αποζημίωση 15,6 εκατ. ευρώ για το 2024 - Πάνω από το μέσο εισόδημα των CEOs στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης

Κέρδη ρεκόρ για την Illy Caffe το 2024 - Αγορές «χρυσωρυχεία» σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Διψήφιο ποσοστό αύξηση κερδών ανακοίνωσε η Illycaffe - Θολώνουν τις προοπτικές οι αυξήσεις τιμών του καφέ

Στο «Rose Garden» θα... ανθίσουν δασμοί 20% - Τα νεότερα σενάρια για τις ανακοινώσεις Τραμπ
Οι πρόσθετοι δασμοί σε τομείς όπως οι εισαγωγές αυτοκινήτων και φαρμάκων θα αποφέρουν πάνω από 6 τρισ. δολάρια σε ομοσπονδιακά έσοδα

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε το «κεφάλι» του CEO στην αλυσίδα fast fashion Primark
Η αλυσίδα fast fashion Primark έχει πάνω από 450 καταστήματα σε 17 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων

Αίτηση πτώχευση κατέθεσε η θρυλική αλυσίδα Hooters - Η λύση που αναζητά
Στην αίτησή της Hooters για πτώχευση ανέφερονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις στο ίδιο εύρος