Με το βλέμμα στραμμένο σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη βρίσκονται οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, καθώς από τις αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, θα εξαρτηθούν σε αξιοσημείωτο βαθμό οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές τους.
Σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο αναμένεται να αποφασίσει μία νέα αύξηση του παρεμβατικού της επιτοκίου.
Το ύψος της δεν αποκλείεται να φτάσει τις 75 μονάδες βάσης, που θα αποτελεί τη μεγαλύτερη αναπροσαρμογή μετά την εισαγωγή του ευρώ.
- Διαβάστε επίσης: Κεντρικές τράπεζες: Δύσκολοι καιροί για την οικονομία μπροστά μας
Πρόκειται για μία ενίσχυση του κόστους χρήματος την οποία προεξοφλούν ήδη οι αγορές, οι οποίες διαβλέπουν πλέον πως το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα φτάνει το 2% έως και το Φεβρουάριο του 2023 από 0% σήμερα.
Η επίδραση στα έσοδα
Η αναμενόμενη αυριανή αύξηση θα επιδράσει θετικά στα καθαρά έσοδα των τραπεζών. Από τις εσωτερικές ασκήσεις που έχουν διενεργήσει, υπολογίζεται ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα ενισχυθούν σε ετησιοποιημένη βάση κατά 700 εκατ. ευρώ.
Κι αυτό διότι η πλειονότητα των χορηγήσεων αφορά προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου, ενώ στο παθητικό, κατά βάση καταθέσεις, οι τράπεζες είναι αυτές που θα καθορίσουν το νέο αυξημένο κόστος.
Ωστόσο, τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι από ένα σημείο και μετά το όφελος από κάθε αύξηση των επιτοκίων μειώνεται σημαντικά και ταυτόχρονα αυξάνεται ο κίνδυνος για σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επισφαλειών.
Υπενθυμίζουν δε τη λάθος, όπως αποδείχθηκε, προς τα πάνω αναπροσαρμογή των ευρω-επιτοκίων τον Ιούλιο του 2011, που έπληξε σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία, οδηγώντας την Φρανκφούρτη σε άμεση αναδίπλωση και στο μηδενισμό τους.
- Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Ανατροπή σε δάνεια και καταθέσεις μέσω Φρανκφούρτης
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι η Ευρωζώνη δεν έχει ανακάμψει πλήρως από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και πως εκείνη η λάθος απόφαση της ΕΚΤ επιδείνωσε το πρόβλημα.
Οι ενδείξεις για τα κόκκινα δάνεια
Πάντως μέχρι στιγμής οι ενδείξεις από το μέτωπο των κόκκινων δανείων είναι ενθαρρυντικές παρά την άνοδο του πληθωρισμού, καθώς οι αρρυθμίες είναι ελεγχόμενες.
Ωστόσο οι τραπεζίτες δεν αποκλείουν να δημιουργηθούν δυσκολίες αποπληρωμής σε αξιοσημείωτο αριθμό δανείων, εάν οι αυξήσεις στα επιτόκια ξεφύγουν και οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα δύο τρίμηνα.
- Διαβάστε επίσης: Κεντρικές τράπεζες: Ο «γερακίσιος» Σεπτέμβριος τους
Το ζήτημα είναι άμεσα συνδεδεμένο και με τις αποφάσεις που θα ληφθούν από την Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Οι Βρυξέλλες δείχνουν σε αυτή τη φάση αποφασισμένες να υιοθετήσουν πανευρωπαϊκά μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που θα διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση δημιουργίας νέων εργαλείων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την ακρίβεια.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν και μόνιμες φοροελαφρύνσεις, εφόσον δεν διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία.
Κι αυτό διότι θα προκύψει επιπρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους στο κατά τα φαινόμενα δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Το όφελος σε αυτήν την περίπτωση θα είναι διπλό. Από τη μία πλευρά, θα διευκολυνθούν οι δανειολήπτες για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους και από την άλλη οι αρνητικές επιπτώσεις στο επενδυτικό κλίμα θα περιοριστούν, διατηρώντας θετικές τις προοπτικές ενίσχυσης των νέων χρηματοδοτήσεων.
Latest News
Σουρέτης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Ασφάλεια και ποιότητα ζωής πρέπει να είναι προτεραιότητα της πολιτείας
Ο κ. Πέτρος Σουρέτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μίλησε στο Συνέδριο Green Deal του ΤΕΕ
Δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης «βλέπει» ο Καραβίας - Ανάγκη για επενδυτικό άλμα
Ως μεγάλη πρόκληση ανέφερε την αλλαγή μεγάλη συσχέτιση του ελληνικού ΑΕΠ με την κατανάλωση (φτάνει το 68,7% και είναι 15 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης)
Αυξημένη κατά 10% η επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος» τον Οκτώβριο
Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν κατά 7,4% και 11,1% τα αντίστοιχα περυσινά μεγέθη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΑΑ
Στο «μικροσκόπιο» του Ε.Β.Ε.Π. η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Αναγκαίες οι προσαρμογές εφαρμογής για επιχειρήσεις με επιχειρησιακές ιδιομορφίες
Ξαναζωντανεύει το Κτήμα Νάσιουτζικ - Το σχέδιο του Μουσείου Μπενάκη
Το υπό μελέτη Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Νάσιουτζικ στοχεύει στην προώθηση ενός προτύπου ήπιας ανάπτυξης ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού
Ποιους τομείς επιλέγουν στην Ελλάδα οι ξένες εταιρείες
Μόλις το 0,6% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων όλων των κλάδων που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι συνδεδεμένο με ξένες επιχειρήσεις
Πώς έφθασε στο σημείο «μηδέν» η Επίλεκτος - Αγώνας δρόμου για συμφωνία με τράπεζες
Σε εξέλιξη οι συζητήσεις της Επίλεκτος με τις τράπεζες – Απειλείται με λουκέτο εάν δεν βρεθεί λύση - Ο έλεγχος του ορκωτού
Ανεβαίνει και χωρίς τη Reebok η Adidas - Με πόσο «έτρεξαν» οι πωλήσεις στην Ελλάδα
Ανθεκτική αποδείχθηκε η Adidas Hellas στην κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας του 2023 - Πού ποντάρει για το μέλλον
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Σε νέα guidance οι τράπεζες για τα έσοδα - Το σκηνικό μετά τη μείωση των επιτοκίων
Οι τράπεζες καλούνται να ποσοτικοποιήσουν την επίδραση που θα έχει το μειούμενο κόστος χρήματος στα καθαρά έσοδα από τόκους