H Ελλάδα θα αποπληρώσει για πρώτη φορά νωρίτερα δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ που οφείλει στις χώρες της ευρωζώνης από το πρώτο μνημόνιο, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών την Πέμπτη στο Reuters.
Η χώρα, η πιο υπερχρεωμένη στην ευρωζώνης, βγήκε από το τρίτο και τελευταίο μνημόνιο το 2018 και έκτοτε χρηματοδοτείται από τις αγορές για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα αποπληρώσει χρέος προς την ευρωζώνη νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Πρόκειται επίσης για κίνηση που στοχεύει στην βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.
«Σχεδιάζουμε να αποπληρώσουμε νωρίτερα 2,7 δισ. ευρώ των δανείων GLF που λήγουν το 2023», είπε ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters, προσθέτοντας ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι τα τέλη του έτους.
«Με αυτόν τον τρόπο θα ομαλοποιήσουμε το προφίλ λήξεων του χρέους μας και θα μειώσουμε τις δανειακές ανάγκες της επόμενης χρονιάς σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η Ελλάδα έλαβε 53 δισ. ευρώ σε μορφή διακρατικών δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης (GLF) κατά το πρώτο μνημόνιο με τις αποπληρωμές να εκτείνονται μέχρι το 2041. Με αυτή την κίνηση η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά 8 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους.
Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε νωρίτερα φέτος σε αποπληρωμή των τελευταίων δανείων προς τo ΔΝΤ, δύο έτη νωρίτερα του προγραμματισμένου. Ξεκίνησε να πληρώνει τα GLF το 2020. Η χώρα διαθέτει ταμειακό απόθεμα 39 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να καλύψει τις δανεικές της ανάγκες για τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς να προσφύγει σε δανεισμό από τις αγορές.
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ