Την ανάγκη εφαρμογής ενός «ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου» για να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.
Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Πώς απειλεί να βαθύνει τη φτώχεια στην Ευρώπη [πίνακας]
Ολόκληρη η δήλωση του Έλληνα Υπουργού έχει ως εξής:
«Σήμερα, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι σε μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και τους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα».
Σίμσον: Χρειάζονται έκτακτα μέτρα για να προστατευτούν οι καταναλωτές
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον προσερχόμενη στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας τόνισε ότι «μπροστά μας είναι ένας δύσκολος χειμώνας, αλλά η ενεργειακή μας ενότητα είναι ισχυρή και θα υπερισχύσουμε».
Η κ. Σίμσον ανέφερε ότι το πακέτο των πέντε προτάσεων της Κομισιόν έχει στόχο την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων, ενώ παράλληλα η δομική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε εξέλιξη.
Επιπροσθέτως δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε έκτακτα μέτρα παρέμβασης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών και αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις από τον αρνητικό αντίκτυπο».
Η Ευρωπαία Επίτροπος έκανε λόγο για μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση «για να μετριάσουμε τις αυξήσεις στις τιμές και να σταθεροποιήσουμε τις οικονομικές ενεργειακές αγορές».
Η ίδια συμπλήρωσε ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως όπλο για να τροφοδοτήσει την ενεργειακή κρίση τον επόμενο χειμώνα, αλλά επίσης για να αποδυναμώσει τις οικονομίες μας και να διχάσει πολιτικά την ΕΕ. Πρέπει να διεβεβαιώσουμε ότι οι προσπάθειές της θα αποτύχουν».
Υπ. Ενέργειας Βελγίου: Είμαστε υπέρ ενός γενικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου
Yπέρ ενός γενικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου τάχθηκε η Υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Τίνε Βαν ντε Στράτεν προσερχόμενη στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών.
«To πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο δεν αρκεί, χρειάζεται ένα πλαφόν σε όλο το φυσικό αέριο (από παντού) για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τους λογαριασμούς μας και για να μειώσουμε τις τιμές στην ενέργεια. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε υπέρ ενός γενικού πλαφόν», ανέφερε.
Η συνεδρίαση
Όπως είχε γράψει το πρωί ο ΟΤ οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. συνεδριάζουν σήμερα προκειμένου να αποφασίσουν τα μέτρα μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Σειρά κρατών, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ελλάδα εξέφρασαν τη διαφωνία τους από χθες και προχθές στην πρόταση της Κομισιόν για ορισμό ανώτατης τιμής στο ρωσικό αέριο καθώς και για οποιαδήποτε παρέμβαση στη χρηματιστηριακή πλατφόρμα TTF. Στο σκεπτικό των χωρών αυτών αναφέρεται πως ένα πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του αερίου της Gazprom θα έδινε σινιάλο για νέα άνοδο των τιμών καθώς η Μόσχα θα αποφάσιζε τη διακοπή της παροχής μέσω όλων των αγωγών της, ενώ ήδη η αγορά του TTF δείχνει να ισορροπεί κοντά στα 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και ίσως υποχωρήσει και κάτω από αυτά τα επίπεδα.
Τα σημεία συμφωνίας
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι 27 βρίσκουν κοινά σημεία συμφωνίας στις ακόλουθες προτάσεις:
- Στην έκδοση κανονισμού της Ε.Ε. με τον οποίο θα καθίσταται υποχρεωτική η μείωση της κατανάλωσης αερίου σε ενεργοβόρες βιομηχανίες κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023. Το ποσοστό της μείωσης, λένε οι πληροφορίες, είναι 5% σε σχέση με το μέσο όρο της ίδιας περιόδου την πενταετία Νοεμβρίου 2017 – Μαρτίου 2022.
Στον ίδιο κανονισμό θα παρέχεται και η δυνατότητα για προαιρετικά μέτρα το ίδιο διάστημα μείωσης κατά 10% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και από τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών. - Στην έκδοση κανονισμού της ΕΕ για την επιβολή ανώτατων τιμών αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών που κάνουν χρήση των τεχνολογιών ΑΠΕ, πυρηνικών, λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών. Η Ελλάδα λένε οι πληροφορίες επιδιώκει να περάσει διάταξη για την εξαίρεση κρατών που ήδη εφαρμόζουν τέτοια μέτρα. Στόχος της Αθήνας είναι, λένε οι πληροφορίες, να διατηρηθεί το πλαφόν που έχει βάλει στις μονάδες φυσικού αερίου.
- Στη λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των συμμετεχόντων στις συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται πιθανότατα για την κρατική στήριξη των εγγυητικών που καταβάλλουν παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρισμού προκειμένου να συμμετέχουν στα χρηματιστήρια ενέργειας.
Latest News
Υγρο πυρ σε καταναλωτές από τις αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο [γράφημα]
Ράλι 15,7% στο αργό και 24% στο φυσικό αέριο από το Σεπτέμβριο - Σφίγγει ο κλοιός για τα νοικοκυριά
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Σημαντική αύξηση 30,03% στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2024 στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ τo 71,64% της ποσότητας LNG που εκφορτώθηκε στον Τερματικό Σταθμό LNG Ρεβυθούσας προήλθε από τις ΗΠΑ
Για δυνατούς παίκτες οι παγκόσμιες προμήθειες LNG - Ο μείζων ρόλος της Ευρώπης
Ο κόσμος προετοιμάζεται για έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες σε φυσικό αέριο για φέτος
Ο ενεργειακός γόρδιος δεσμός της Ευρώπης - Υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Νέες προκλήσεις στην ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι δείχνουν τα futures για τη μελλοντική πορεία των τιμών
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν