
Η επιτάχυνση της μείωσης του ισολογισμού της Fed ενισχύει την ανησυχία των επενδυτών για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία αλλά και στις αγορές των μετοχών και των ομολόγων.
Η επιθετική ποσοτική σύσφιγξη της Fed
Αφού διπλασίασε τον ισολογισμό της στα 9 τρισ. δολάρια μετά την πανδημία, η Fed άρχισε να πουλάει μέρος των κρατικών ομολόγων και των ενυπόθηκων τίτλων που κατέχει τον Ιούνιο με ρυθμό 47,5 δισ. δολαρίων. Πρόσφατα όμως ανακοίνωσε ότι αυτόν τον μήνα θα αυξήσει τον ρυθμό της ποσοτικής σύσφιγξης στα 95 δισ. δολάρια.
Διαβάστε επίσης: Πάουελ: Δεν θα σταματήσουμε αν δεν μειώσουμε τον πληθωρισμό
Πρόκειται για μια κίνηση που δεν έχει προηγούμενο και είναι δύσκολο προς το παρόν να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις της στις τιμές των περουσιακών στοιχείων, καθώς η Fed παύει να είναι ο συνεπής αγοραστής ομολόγων, ο οποίος δεν εξετάζει τις τιμές για να τοποθετηθεί.
Cash is king
Σε αυτό το πλαίσιο αρκετοί επενδυτές μειώνουν τις θέσεις τους σε μετοχές και επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, καθώς φοβούνται ότι η επιθετική σύσφιγξη σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων και του δολαρίου θα επιβαρύνει τις αγορές και θα πλήξει την ανάπτυξη.
«Η οικονομία διολισθαίνει ήδη προς την ύφεση και η επιτάχυνση του ρυθμού της ποσοτικής σύσφιγξης της Fed θα επιταχύνει την πτώση των τιμών των μετοχών και θα οδηγήσει σε αύξηση τις αποδόσεις των ομολόγων», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς μετοχών της Federated Hermes, Φιλ Ορλάντο,ο οποίος πρόσφατα αύξηση του ποσοστού που κατέχουν τα μετρητά στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στο υψηλό 20ετίας.
Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της Fed έχει επιβαρύνει τις μετοχές και τα ομόλογα το 2022. Ο S&P 500 υποχωρεί κατά 14,6%, ενώ η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, η οποία κινείται αντίστροφα προς τις τιμές, διαμορφώθηκε πρόσφατα στο 3,30%, μετά από άνοδο 182 μονάδων βάσης φέτος.
Αν και τα πρόσφατα στοιχεία έχουν δείξει ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική απέναντι στα υψηλότερα επιτόκια, πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική αυξάνει τις πιθανότητες ύφεσης το επόμενο έτος.
Οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην οικονομία
Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν για το πώς αυτό θα επηρεάσει την οικονομία. Ο Ορλάντο, της Federated Hermes, δήλωσε ότι κάθε 1 τρισ. δολάρια μείωσης του ισολογισμού της Fed ισοδυναμεί με επιπλέον 25 μονάδες βάσης σιωπηρές αυξήσεις επιτοκίων. Ο Ιαν Λίγκε, επικεφαλής της στρατηγικής επιτοκίων των ΗΠΑ στην BMO Capital Markets, εκτιμά ότι θα μπορούσε να προσθέσει έως και 75 μονάδες βάσης μόνο μέχρι το τέλος του 2023.
Από την άλλη πλευρά, ο Σόλομον Ταντές, επικεφαλής της North American Quant Strategies στη Societe Generale, πιστεύει ότι η Fed θα μειώσει τον ισολογισμό κατά 3,9 τρισ. δολάρια από τον ισολογισμό της, που ισοδυναμεί με περίπου 450 μονάδες βάσης σιωπηρές αυξήσεις επιτοκίων. Η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 225 μονάδες βάσης, ενώ αναμένεται άλλη μια αύξηση 75 μονάδων βάσης αργότερα αυτόν τον μήνα.
«Θα μπορούσε να είναι η αύξηση της QT που θα μπορούσε να προκαλέσει την επόμενη πτώση των αγορών», έγραψε ο Ταντές, ο οποίος πιστεύει ότι ο S&P θα μπορούσε να πέσει σε ένα εύρος 2900-3200 μονάδων
Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, ο ρυθμός και η διάρκεια των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed και μια ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ είναι πιθανό να υπερισχύσουν της ποσοτικής σύσφιξης ως κινητήριοι μοχλοί της αγοράς, δήλωσε ο Ντέηβιντ Μπιάνκο, επικεφαλής επενδύσεων στην Αμερική, στον όμιλο DWS. «Δεν απορρίπτουμε τους κινδύνους της QT, αλλά ωχριούν μπροστά στους κινδύνους του πού η Fed αυξάνει το επιτόκιο μίας ημέρας και πόσο καιρό πρέπει να παραμείνει εκεί», είπε.


Latest News

«Μάζεψε» τις απώλειες της εβδομάδας η Wall Street
Η Wall Street βρήκε σήμερα στήριξη στους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης.

Αντιδρά η Wall Street μετά τη μεγάλη πίεση των δασμών
Η Wall Street βρίσκει σήμερα στήριξη από τους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης

Νέα βουτιά για τη Wall Street, συνεχίστηκαν οι δασμολογικοί τριγμοί
H Wall Street συνεχίζει την έντονα πτωτική πορεία των που μετρά ήδη τρεις εβδομάδες υπό το βάρος των νέων δασμολογικών απειλών

«Ζαλίζει» και πάλι τη Wall Street ο Τραμπ
Ταράζει πάλι τα νερά με νέες απειλές ο Τραμπ

Τέλος στα χειρότερα της διόρθωσης της Wall Street βλέπει η JP Morgan
Οι πιστωτικές αγορές δείχνουν μειωμένο κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας

Αντέδρασε ανοδικά ο Nasdaq - Aδύναμος ο Dow Jones
H Wall Street έρχεται από μια περίοδο ισχυρών πιέσεων - Οι δασμοί του Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο τέθηκαν σε ισχύ σήμερα

Ισχυρή τεχνολογική αντίδραση «βγάζει» η Wall Street
Τα σημερινά στοιχεία για τον πληρωρισμό άβλυναν τις ανησυχίες στη Wall Street, ενώ εκτιμάται ότι αφήνουν το περιθώριο στην Federal Reserve να μειώσει ξανά τα επιτόκια αργότερα φέτος, εάν η οικονομία το χρειαστεί

Βαριές απώλειες για τη Wall Street, «χάος και σύγχυση» έχει φέρει ο Τραμπ
Η Wall Street έχει κάνει το χειρότερο ξεκίνημα προεδρίας από το 2009 - Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο ο δείκτης φόβου

Sell off πανικού στη Wall Street
Η Wall Street σε κλίμα αβεβαιότητας λόγω της παρελκυστικής εμπορικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Συνεχίζονται οι τριγμοί στη Wall Street - Βουτιά 3% για τον Nasdaq
Οι πιέσεις έχουν επανέλθει στη Wall Street, η οποία παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς μεταξύ των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά