Tα δυσάρεστα τα έχουμε καταλάβει και είναι πολύ δυσάρεστα. Ο Δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος με τη Ρωσία εξελίσσεται ταχύτατα σε έναν ενεργειακό και οικονομικό πόλεμο.
Οπως και στον Πρώτο Ψυχρό Πόλεμο έχουμε να κάνουμε με αληταράδες που δεν θα μας χαριστούν.
Υπόψη λοιπόν και η συνέχεια επί της οθόνης.
Τα ευχάριστα είναι πιο ευχάριστα από το αναμενόμενο. Για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο η ανάπτυξη στην Ελλάδα κινείται σε υψηλότατους ρυθμούς κι όπως φαίνεται η εκτίναξη θα συνεχιστεί και για έκτο.
Το 2022 θα κλείσει σχεδόν με διπλάσια ανάπτυξη από εκείνη που προέβλεπε το οικονομικό επιτελείο στον προϋπολογισμό. Ηδη έχουν υπερκαλυφθεί οι δημοσιονομικές απώλειες της πανδημίας.
Και διπλάσια ανάπτυξη συν αυξημένος πληθωρισμός, τι σημαίνει; Απομείωση του δημόσιου χρέους.
Ωραίο ξεπροβόδισμα λοιπόν του Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ όπου τον περιμένουν πολλά. Τον περιμένει κυρίως να αναπτύξει ένα πολιτικό και οικονομικό σχέδιο για τους επόμενους μήνες, οι οποίοι (για να μην ξεχνιόμαστε) είναι εκλογικοί.
Θα πρέπει δηλαδή να επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις ότι παραμένει κυρίαρχος. Και κυρίως να εξηγήσει πώς θα μετατρέψει αυτήν την κυριαρχία σε εκλογική επικράτηση. Από τον εκλογικό νόμο έως την οικονομία.
Δεν θα είναι απλό. Με 38 μήνες πρωθυπουργίας στην πλάτη δεν είναι πια ένας άφθαρτος Πρωθυπουργός. Κουβαλάει ουλές, γρατζουνιές αλλά και επιτυχίες.
Κυρίως όμως (όπως όλα δείχνουν) θα συνεχίσει να έχει τη συνδρομή των αντιπάλων του. Είναι έτοιμοι ακόμη και να συγκρουστούν με την πανεπιστημιακή αστυνομία για να τον βοηθήσουν εκλογικά.
Ασφαλώς η υπόθεση των υποκλοπών δεν έχει ακόμη κλείσει. Μπορεί να κρύβει εκπλήξεις; Δεν γνωρίζω. Αλλά βλέπω τους κυβερνητικούς που έπαθαν τρικυμία τον Αύγουστο, να έχουν ανακτήσει την αυτοπεποίθησή τους. Θα δούμε.
Το βέβαιο είναι ότι ο Μητσοτάκης πάει στη ΔΕΘ προπορευόμενος. Και θα πρέπει να συντελεστούν τεράστιες ανατροπές το επόμενο εξάμηνο για να αμφισβητηθεί η κυριαρχία αυτή – όποτε και αν γίνουν οι εκλογές…
Υπάρχει όμως κι ένα πελώριο ερωτηματικό. Ο ενεργειακός και οικονομικός πόλεμος που εξελίσσεται απρόβλεπτα και (πολύ φοβούμαι) ανεξέλεγκτα.
Εκεί ο Μητσοτάκης δεν έχει πολλές δυνατότητες παρέμβασης. Η σύγκρουση τον ξεπερνάει και οι ευρωπαίοι εταίροι μας είναι «άλλα αντί άλλα, της Παρασκευής το γάλα».
Ενδεχομένως φυσικά να ξεκαθαρίσει κάποια στιγμή ο ορίζοντας. Αλλά δεν είναι το πιθανότερο σενάριο.
Οπότε το ερωτηματικό θα επιμένει να αιωρείται απειλητικά.
Κάπως έτσι ξεκινάει η νέα πολιτική σεζόν με την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Το πώς θα τελειώσει, το ξέρουν μόνο οι μάγισσες κι οι χαρτορίχτρες.
Latest News
Επενδυτικό «νέο αίμα»
Οι Αμερικανοί δεν είναι οι μόνοι που επιλέγουν Ελλάδα το τελευταίο διάστημα
Πολιτική αποκάλυψη
Η Σάρα Βάγκενεχτ του γερμανικού κόμματος BSW κατόρθωσε να συνθέσει μια πολιτική πλατφόρμα που ακουμπάει καθημερινές ανησυχίες των πολιτών με στοιχεία αριστερής κοινωνικότητας και δεξιού ρεαλισμού
Η συνταγή για την ανάπτυξη της βιομηχανίας
Το παράδοξο που συμβαίνει
Ρευστό τοπίο
Ποιο παράγοντες κάνουν ρευστό το πολιτικό τοπίο;
Η Αμερική αντιμέτωπη με την επιστροφή του Τραμπ
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο
Ακριβά σπίτια, δύσκολες δανειοδοτήσεις
Το σκηνικό αυτό, των ακριβών σπιτιών και των δύσκολων δανειοδοτήσεων, που διαμορφώνεται δεν αφορά τίποτα αμέριμνους επενδυτές, αλλά ανθρώπους που ψάχνουν σπίτι για να στεγάσουν την οικογένειά τους
Ο πόλεμος των φιλελεύθερων
Σοβαρές ιδεολογικές και πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ φιλελευθέρων σοσιαλιστών και ελευθεριαζόντων ακτιβιστών, που σήμερα παίζουν το παιχνίδι Πούτιν και λοιπών αυταρχικών ηγετών.
Το σασπένς των επιδοτήσεων
Στην ελληνική περιφέρεια αυτές τις μέρες κυριαρχεί ένα θέμα στις συζητήσεις, ο χρόνος καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων
Αυξήσεις αυτοί, μειώσεις εμείς…
Γάλλοι, Ιταλοί, ακόμα και οι Γερμανοί και σχεδόν όλη η Βόρεια Ευρώπη ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αυξήσεις φόρων για να μειώσουν τα ελλείμματά τους
Μισθωτοί... επιχειρηματίες
Χιλιάδες υψηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι μέσω εταιρειών τους, κάθε μορφής, «προμηθευτές» των εταιρειών όπου εργάζονται