
Στη Σαμαρκάνδη θα είναι στραμμένη την ερχόμενη εβδομάδα (Πέμπτη και Παρασκευή, 15-16 Σεπτεμβρίου) η προσοχή της Δύσης. Κι αυτό διότι στην πόλη του Ουζμπεκιστάν πρόκειται να συναντηθούν, στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ.
Είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες θα συνομιλήσουν δια ζώσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία όλα δείχνουν ότι αποτελεί σημείο καμπής για την παγκόσμια ιστορία κατά τον 21ο αιώνα.
- Διαβάστε επίσης: Μόσχα και Πεκίνο σχεδιάζουν τη νέα παγκόσμια τάξη
Στόχος τους θα είναι να στείλουν εκ νέου και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα ότι κάτι νέο έχει γεννηθεί: Ένας ισχυρός γεωπολιτικός και οικονομικός «άξονας», ο οποίος μπορεί να αποτελέσει τον εναλλακτικό πόλο απέναντι στην ηγεμονία της Δύσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο «τσάρος», ο «αυτοκράτορας» και ο «σουλτάνος»
Αυτός είναι, πιθανότατα, ο λόγος που κάνει τον «σουλτάνο» Ταγίπ Ερντογάν να βρεθεί επίσης στη Σαμαρκάνδη, μαζί με τον «τσάρο» και τον «αυτοκράτορα». Άλλωστε, οι αλλεπάλληλες δηλώσεις στήριξης των θέσεων της Μόσχας και του Πούτιν που κάνει το τελευταίο διάστημα, «αδειάζοντας» ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, δείχνουν πως επιδιώκει να αποτελέσει μέλος της παραπάνω συμμαχίας, εκμεταλλευόμενος τη στρατηγική θέση της χώρας του σε μια ιδιαιτέρως ευαίσθητη περιοχή και την επιρροή της στον ισλαμικό κόσμο της κεντρικής Ασίας.
- Διαβάστε επίσης: Δύση vs Ρωσίας – Ποιος θα λυγίσει πρώτος;
Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι η τύχη του «άξονα» δεν θα κριθεί από τις επιδιώξεις και τις αποφάσεις του Ερντογάν, αλλά από το πώς θα κινηθούν η Κίνα και η Ρωσία. Και επειδή είναι γνωστό ότι όλα κρίνονται στην πράξη και όχι στις δηλώσεις, έχει ιδιαίτερη σημασία η προσπάθεια που καταβάλλουν οι δύο χώρες να αναβαθμίσουν σημαντικά την ενεργειακή τους συνεργασία.
«Αντίγραφο» του Nord Stream
Πρόκειται, τινί τρόπω, για την «προίκα» με την οποία ετοιμάζονται να συνοδεύσουν την αναγγελία των «γάμων» τους. Η οποία, μάλιστα, έχει ονοματεπώνυμο: Power of Siberia 2. Πρόκειται για ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος έχει δυναμικότητα αντίστοιχη με εκείνη των Nord Stream 1 και Nord Stream 2 που σχεδιάστηκαν για να συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη συνολικά, μέσω της Βαλτικής. Θα είναι δε σε θέση να μεταφέρει 50 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως από τη Σιβηρία προς την «καρδιά» της ανερχόμενης υπερδύναμης, μέσω της Μογγολίας.
«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις αναφορικά με την πιθανή προώθηση ενός μεγάλου έργου στις υποδομές. Εννοώ την προμήθεια της Κίνας με ρωσικό αέριο μέσω της Μογγολίας», είχε πει ο ίδιος ο Πούτιν την Τετάρτη, στο Οικονομικό Φόρουμ του Βλαδιβοστόκ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψής του με τον πρωθυπουργό της κεντροασιατικής χώρας, Λουβσαναμσράι Ογιούν-Έρντενε.
Το μεγάλο σχέδιο
Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν την εισβολή στην Ουκρανία, Ρωσία και Κίνα είχαν υπογράψει ένα συμβόλαιο 30 ετών που αφορά στο φυσικό αέριο. Εσχάτως δε, έχουν ξεκινήσει την τιμολόγηση των συναλλαγών της σε ρούβλια και, κυρίως, γουάν, αμφισβητώντας στην πράξη την ηγεμονία του δολαρίου και το σύστημα διεθνών συναλλαγών SWIFT.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα αγόρασε πέρυσι από την Ρωσία 16,5 δισ. κυβικά αερίου. Παρά δε το γεγονός ότι αυτή η ποσότητα είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη που εξήχθη προς την Ευρώπη στο ίδιο διάστημα, η λειτουργία του Power of Siberia 1 από το 2019 και η κατασκευή του προαναφερθέντος δεύτερου ομώνυμου αγωγού (ως το τέλος της δεκαετίας) αναμένεται ότι αλλάξουν τα δεδομένα. Θα καταστήσουν, με άλλα λόγια, την Κίνα τη βασικότερη αγορά για την Gazprom και το Κρεμλίνο για τις επόμενες δεκαετίες, με τη συνολική δυναμικότητα των δύο αγωγών να πλησιάζει τα 90 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.
Είναι γεγονός, φυσικά, ότι οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, όμως τελική συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί, κυρίως λόγω της δυσπιστίας των Κινέζων αναφορικά με τη διέλευσή του μέσω μιας τρίτης χώρας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως, όπως και οι συνολικές αλλαγές στο διεθνές σκηνικό φαίνεται πως επιταχύνουν τη λήψη αποφάσεων.


Latest News

Μπιλ Άκμαν: Γιατί βλέπει σύμπραξη Uber και Hertz
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν αποκάλυψε ότι κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Hertz

Ο Πούτιν επαινεί τον Μασκ συγκρίνοντάς τον με σοβιετικό πρωτοπόρο πυραύλων
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τον Ίλον Μασκ για τα επιτεύγματά του στα διαστημικά ταξίδια και τον θεωρεί τολμηρό οραματιστή αντάξιο των σοβιετικών πρωτοπόρων του διοαστήματος

«Τσουνάμι» απολύσεων στις γερμανικές επιχειρήσεις - 1 στις 3 σχεδιάζει περικοπές το 2025
Οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν ζοφερές στη Γερμανία και τον επιχειρηματικό της κόσμο, σύμφωνα με έρευνα

Έτοιμη για τη μεγάλη στροφή η Ευρώπη - Πώς επιδρούν οι δασμοί στο μοντέλο της
Η Citi προβλέπει μεγάλη στροφή στο οικονομικό μοντέλο της Γηραιάς Ηπείρου - Οι επιπτώσεις στο εμπόριο από τους δασμούς Τραμπ

Πάουελ: Το μεγάλο διακύβευμα της απόλυσής του – Ποιοι τον υπερασπίζονται
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε τους τόνους εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη με το Λευκό Οίκο να εξετάζει την απόλυσή του

Γιατί η Apple εγκλωβίστηκε στους δασμούς Τραμπ
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, εννέα στα δέκα κατασκευάζονται στην Κίνα

Ο γιoς δισεκατομμυριούχου κληρόνομου της Chanel αποκαλύπτει τις δικές του επενδύσεις
Ο 38χρονος Ντέιβιντ Βερτχάιμερ προσέλαβε τον Ντέιβιντ Αν για να ηγηθεί των επενδύσεών στην εταιρεία του 1686 Partners

Γιατί ο ακροδεξιός Φάρατζ θέλει τα... χλωριωμένα κοτόπουλα των ΗΠΑ στη Βρετανία
Ο Φάρατζ δήλωσε ότι οι Βρετανοί καταναλωτές αγοράζουν ήδη κοτόπουλα από μέρη όπως η Ταϊλάνδη που εκτρέφονται σε κακές συνθήκες

Καμπανάκι επικεφαλής Fed Σικάγο για ανάγκη ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας
Οι κεντρικές τράπεζες όπως η Fed που μπορούν να ασκούν νομισματική πολιτική χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τις οικονομίες τους

Μπέσεντ: Σχοινοβάτης σε ένα εύθραυστο σχοινί
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε ένα απρόβλεπτο Τραμπ και στο να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στα αμερικανικά ομόλογα και στο δολάριο